جزئیاتی تازه درباره سریال «سرزمین مادری»
۱ دقیقه خوانده شدهسریال «سرزمین مداری» که پیش از این با نام «سرزمین کهن» شناخته می شد، با کمک رئیس فعلی صدا و سیما توقیف شد و دو فصل از آن با استقبال مخاطبان شبکه سه سیما مواجه شد. اما فصل سوم به دلیل آماده سازی پس از تولید این سریال مدتی به تعویق افتاد.
به گزارش تسنیم، پس از پیگیری های مستمر رسانه ای، سرانجام در اول محرم الحرام به شبکه سه سیما رسید. این سریال به کارگردانی کمال تبریزی به اتفاقات تاریخی، سیاسی و اجتماعی ایران از زمان جنگ جهانی دوم در سال 1320 تا پیروزی انقلاب در سال 57 در بستر زندگی شخصی به نام رهی اردکانی می پردازد.
1. پیشینه تاریخی و فرهنگی:
«سرزمین مادری» در دوره ای از تاریخ ایران روایت می شود که شاهد تحولات اجتماعی و سیاسی بسیاری بوده است. نمایش سریال از آن دوران به مخاطب کمک می کند تا با رویدادهای تاریخی و تأثیرات آن بر جامعه آشنا شود. بررسی دقیق وقایع تاریخی و موقعیت جغرافیایی می تواند به درک بهتر داستان و پیشینه آن کمک کند.
برای شروع، «سرزمین مادری» بهتر از «سرزمین کهن» بود و نام بهتری برای آخرین سریال کمال تبریزی به حساب میآید. این سریال در سه فصل در سال های 1386 تا 1395 تولید شد. پخش این سریال از 3 بهمن 1392 آغاز شد و تا 24 بهمن همان سال ادامه داشت، اما پس از مدتی به دلیل شرایطی متوقف شد و پس از گذشت یک دهه، در 20 مهر 1402 این سریال پخش شد. این سریال از سر گرفته شد و از نظر تولید و کیفیت روایت توانست نظر مردم را به خود جلب کند و از دیگر برنامه های تلویزیونی بالاتر بود.
در فصل اول این سریال نقش اصلی یک چوپان در کودکی با بازی علی شادمان به تصویر کشیده شد. پس از بمباران خانه اش، الریحی توسط نیروهای ائتلاف از زیر آوار بیرون کشیده شد. پس از چند روز تحت مراقبت مادرش راهی تهران شد. او سال ها در خانواده ای جمعی به نام اردکانی پرورش یافت.
2. تحلیل شخصیت:
شخصیت های اصلی و فرعی سریال نقش مهمی در روایت داستان دارند. بررسی عمیقتر شخصیتهای اصلی و تحولات روانی اجتماعی آنها میتواند به شما در درک بهتر انگیزهها و رفتارهای آنها کمک کند. این تحلیل می تواند شامل پیشینه تاریخی و فرهنگی شخصیت ها و تاثیر آنها بر داستان باشد.
به دلیل فراز و نشیب ها و ماجراجویی ها، ریحی به خانواده دربار سپرده می شود. او به هویت خود در این خانواده پی می برد که باعث می شود با خانواده ای مذهبی آشنا شود و تا پایان عمر با آنها زندگی کند. علی شادمان در زمان ایفای این نقش با تزریق آمپول قد و چهره دوران کودکی خود را ثابت نگه داشت.
شهاب حسینی نقش شخصیت اصلی فصل دوم شبکه الشباب را بازی می کند. در دل این متن تاریخی، یک درام عاشقانه کوچک با حضور «شابرک» یکی از عوامل محرک داستان می گذرد که بر روابط و زندگی رهی تأثیر می گذارد تا داستان دوباره آغاز شود.
این فصل از سال 1338 تا 1344 را در بر می گیرد و وقایع این دوره مانند انقلاب سفید، واقعه فیضیه قم و قیام 15 خرداد 1342 را نشان می دهد.
در فصل سوم میانسالی رهی که به سال های انقلاب 1357 می رسد با بازی آرش مجیدی. این فصل از سال 1354 از 30 فروردین تا 29 بهمن 1357 پخش می شود. این سریال دارای موسیقی متن سرگرم کننده و فیلمبرداری عالی است.
در این فیلم بهترین بازیگران دهه اخیر به ایفای نقش پرداختند که جذابیت فیلم را دوچندان کرد. شخصیت رهی راوی سبک زندگی طبقات مختلف جامعه در آن دوران به شمار می رود. چرا که مخاطب در کودکی با اندیشه های کمونیست ها، سلطنت طلبان و طبقات فئودال در جامعه آشنا می شود و سپس با ورود به زندگی «اوستا حسین کاشیکار» با تفکر سنتی و مذهبی.
3. از موسیقی، صدا و البته نوشتن عالی استفاده کنید:
موسیقی و صداپیشگی نقش مهمی در ایجاد فضای مناسب برای یک سریال تاریخی دارد. مطالعه نحوه استفاده از موسیقی سنتی یا مدرن و تأثیر آن بر تجربه مخاطب میتواند به تحلیل عمیقتر سریال کمک کند.
اما آنچه بیش از هر چیز صحیح و اصولی است، سناریوی سریال است که در مسیر درستی حرکت می کند. دیالوگ های متن نوشته علی رضا طالب زاده سخاوتمندانه و مناسب است تا دیالوگ ها از خط خارج نشوند و رنگ شعاری به خود نگیرند، بلکه بتوانند در زمان مناسب روی مخاطب تاثیر بگذارند. ارائه اطلاعات به مردم به گونه ای که طیف وسیعی از مردم ایران، در سنین مختلف و دیدگاه های مختلف را قادر می سازد تا با داستان ارتباط برقرار کنند.
در این سناریو نویسنده رهی اردکانی را به عنوان قهرمان انتخاب کرده است. شخصیتی راست قامت که نمی تواند نسبت به وقایع جامعه پیرامون خود بی تفاوت باشد، گاهی لجباز و در عین حال سخت کوش است. این شکل از پرداخت قهرمان دقیقاً همان چیزی است که سینما، تلویزیون و شبکه های تلویزیونی ایرانی در سال های اخیر نتوانسته اند بسازند و در عوض قهرمانانی دروغین از لایه های بالای جامعه برای مردم ایران خلق کرده اند. پس باید منتظر ماند و دید که آیا طالب زاده در این فصل نیز از پس همان کشمکش ها و جنجال هایی که برای برافراشتن پرچم سه رنگ کشور به عنوان ویژگی ذاتی ملت متنوع ایران ضروری به نظر می رسید، خواهد رسید؟ حل منازعات در نهایت آیا این فصل به وحدت در نقطه ای می انجامد که پیروزی انقلاب حاصل شود یا خیر؟
4. بررسی موفقیت ها و واکنش های بین المللی:
اگر این سریال در جشنوارههای بینالمللی یا کشورهای دیگر به نمایش درآمد یا مورد توجه قرار گرفت، بررسی موفقیت بینالمللی آن و تأثیرات احتمالی آن بر اعتبار و اعتبار سریال ممکن است جالب باشد.
اما واکنش مردم که بسیار جالب بود، از این سریال خوششان آمد و آن را معیاری برای ساخت سریال های جدید تلویزیونی دانستند. در میان هنرمندان نیز واکنش هایی وجود داشت. یکی از آنها داریوش ارجمند بازیگر سرشناس سینما و تلویزیون بود که در گفت و گوی رسانه ای درباره این سریال گفت: سریال آقای تبریزی سرمین مداری را خیلی دوست دارم به علی شادمان نگاه کنید، او در سن و سالش بازی می کند. ” و خیلی خوب است.» به خوبی با درگیری های خانوادگی ایرانی در تاریخ این کشور بازی می کند.
سیدرضا میرکریمی نیز با انتشار پستی در صفحه مجازی خود درباره این سریال نوشت: سریال خوب و فراموش نشدنی کمال تبریزی با اینکه سال ها متوقف شد و دیر پخش شد اما از قضا تبدیل به معیاری شده است که نشان از میزان سلیقه دارد. و انتظار سریال ایرانی از نظر کارگردانی و بازیگری چقدر در این چند سال لو رفته است.
5. نقش زنان و سایر گروه ها:
بررسی نقش زنان و سایر گروههای اجتماعی در سریال و تحلیل نحوه به تصویر کشیدن آنها میتواند به کشف پیچیدگیهای اجتماعی و فرهنگی آن دوره کمک کند. تحلیل این موضوع همچنین می تواند به نحوه برخورد جامعه با مسائل جنسیتی و اجتماعی کمک کند.
6. توجه به انتقاد:
توجه به انتقادات و واکنشهای مختلف به سریال از جمله نقد صحت تاریخی، نحوه روایت داستان و بازی بازیگران و تحلیل نحوه برخورد تهیهکنندگان با این انتقادات میتواند دیدگاههای جالبی را ارائه دهد. اما بیشتر انتقادات وارده به فصل سوم «سرزمین مادری» به کیفیت سریال مربوط نمی شود، بلکه بیشتر به زمان پخش آن مربوط می شود. ماجرا از این قرار است که علیرغم تمجید از این سریال خوب، رسانهها به دلیل در دسترس نبودن آنها در تاریخ مقرر برای پخش فصل سوم «سرزمین مادری» به سمت سیمافیلم و تلویزیون هجوم بردند. چرا این فصل را پخش کردند که خیلی ها وابسته به هیئت های مذهبی بودند و اگر به نظرسنجی ها و نوع استقبال مردم دقت کنیم به این نتیجه می رسیم که لیدر فصل سوم مناسب نبود. اما سیمافیلم و تلویزیون مقصر نیستند. نقدها و پیگیریها در مورد فصل سوم آنقدر زیاد بود که تلویزیون این سریال را پس از گذراندن مراحل پس از تولید پخش کرد تا پاسخگوی انتظارات و انتقادات مردم از رسانهها باشد.
7. آینده سریال های تاریخی و چرایی تولید نشدن «سرزمین مادری»:
بررسی الگوها و روندهای جدید در تولید سریال های تاریخی از جمله استفاده از فناوری های نوین مانند CGI برای بازآفرینی دوره های تاریخی و پیش بینی روند آینده در این نوع تولید می تواند به تحلیل و ارزیابی سریال های مشابه کمک کند.
شاید نکته مهمی که تلویزیون می تواند از روی همدردی به اشتراک بگذارد این باشد. چرا دیگر چنین سریال هایی در سیما تولید نمی شود؟ چرا تولیداتی مانند «صفحه انگلیسی» یا «میهن» دیگر از تلویزیون پخش نمی شود یا اگر تولیداتی هم هست کیفیت و غنای قبلی را ندارد؟
عباس سلیم مین که مشاور تاریخی پروژه مادر میهن بود، نکات جالبی را در مورد روندی که منجر به کشف، توسعه و انسجام چنین ایده هایی شد، بیان کرد. توجه به این نکات می تواند مشخص کند که چرا شاهد چنین سریال هایی در دستور کار تولید تلویزیون نیستیم. وی می گوید: در دوره لاریجانی و سپس ضرغامی ساختاری در صدا و سیما تعریف شد که بر اساس آن گروهی از کارشناسان تاریخ دعوت شدند و فیلمنامه سریال تاریخی که قرار بود تولید شود خوانده شد و اگر در چند مرحله تایید می شد، این مراحل از قسمت جستجو شروع می شد.
موضوع در قسمت فیلمنامه نویسی و تولید ادامه یافت و در نهایت پس از نمایش سریال، با جلسه نقد و بررسی کامل شد. البته قبل از آن جایی برای تحقیق و کار کارشناسان در نظر گرفته می شد یعنی بودجه ای برای تحقیق در نظر گرفته می شد اما در عمل هزینه نمی شد چرا که متاسفانه نگاه برخی تهیه کنندگان و کارگردانان به سکانس کاملا ذهنی بود نشان دادن علاقه مندان و دنبال کنندگان آنها برای کاهش هزینه ها بود.
آنها احساس میکردند که سادهترین بخش صرفهجویی، بودجه تحقیقاتی است، اما وقتی این ساختار تعریف شد که به معنای واقعی کلمه رویهای ارزشمند بود، پیوندی بین پژوهشگران تاریخ و پروژههای فیلم و سریال تاریخی ایجاد شد و به تولید آثار تاریخی قویتر همراه با روایت کمک کرد. به واقعیت نزدیک تر
در مقابل، عدهای که فقط ژانر تاریخی را برای خلق یک داستان یا درام ساده و روان انتخاب میکردند، وقتی دیدند آثارشان مورد ارزیابی جدی قرار میگیرد، طبیعتاً تا حدودی از خلق آثار بی محتوا و ارائه آثار جعلی و تحریف شده دست برداشتند. رمان تاریخی. این اتفاق بسیار مبارکی بود، اما متأسفانه ادامه پیدا نکرد و پس از پایان دوره ضرغامی و در دوره علی عسگری متوقف شد.»
fararu به نقل از همه در یک