نگاهی به محاکمه جنایتکاران جنگی
۱ دقیقه خوانده شدهدفعه بعد – کریم احمد خان، دادستان دیوان کیفری بین المللی از قضات دادگاه لاهه خواست تا هر چه سریعتر در مورد دستگیری رهبران اسرائیل از جمله نتانیاهو و وزیر جنگ این رژیم تصمیم گیری کنند. او چند ماه پیش خواستار دستگیری سه تن از رهبران حماس از جمله یحیی سنوار، رئیس فعلی دفتر سیاسی حماس شد. دادگاه بین المللی کیفری (ICC) با دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) متفاوت است و هر دو در لاهه هلند مستقر هستند. دیوان بین المللی دادگستری به دعاوی حقوقی بین دولت ها رسیدگی می کند. اگر حکم بازداشت صادر شود، بنیامین نتانیاهو و ولادیمیر پوتین تنها رهبران سیاسی کنونی جهان هستند که حکم بازداشت بین المللی علیه آنها صادر شده است.
به گزارش فردا این اولین بار نیست که موضوع دستگیری ظالمان یا جنایتکاران جنگی با حکم دادگاه کیفری لاهه مطرح می شود. مواردی نیز در تاریخ وجود دارد که این افراد توسط مقامات کشورشان دستگیر و برای محاکمه به دادگاه لاهه تحویل داده شده و یا در همان کشور محاکمه و مجازات شده اند. مانند فرماندهان نظامی صرب در زمان جنگ بوسنی، مقامات رژیم بعث عراق از جمله صدام و ده ها نمونه دیگر. ما به دادگاه لاهه و دوره پس از جنگ جهانی دوم نگاه می کنیم، زیرا در حال حاضر موضوع دستگیری نتانیاهو، برخی از رهبران نظامی اسرائیل و رهبران حماس در این دادگاه مطرح است.
از سوی دیگر، پس از پایان جنگ جهانی دوم، دادگاهی مانند دادگاه نورنبرگ برای رسیدگی به جنایات رهبران آلمان نازی برگزار شد، اگر آدولف هیتلر خود را نمی کشت و دستگیر نمی شد. من به عنوان متهم ایستادم. دادگاه هایی مانند نورنبرگ یا دادگاه های منطقه ای موضوعاتی جدا از لاهه هستند.
در حال حاضر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تنها رهبر سیاسی جهانی است که دادگاه کیفری لاهه حکم بازداشت او را صادر کرده است. البته چون نتانیاهو از حمایت کشورهای غربی برخوردار است، این حکم هنوز صادر نشده و فشار این کشورها بر لاهه افزایش یافته است. به بهانه درخواست حکم بازداشت برای نتانیاهو، با برخی از رهبران سیاسی که در لاهه به اتهام جنایت علیه بشریت محاکمه شده بودند یا حکم بازداشت علیه آنها صادر شده بود گفتوگو کردیم.
میلوشویچ، قصاب بالکان
اسلوبودان میلوسویچ، رئیس جمهور سابق صربستان و سپس رئیس جمهور یوگسلاوی، مشهورترین جنایتکار جنگی است که در لاهه محاکمه شد و قبل از پایان محاکمه در سال 2006 در زندان سازمان ملل در هلند درگذشت. میلوسویچ شناخته شده است. به عنوان “قصاب بالکان” زیرا او “در جنگ هایی شرکت کرد که منجر به کشته شدن 20000 کروات و 100000 بوسنیایی و حدود 10000 نفر از کوزوو شد.” (شهراند، 2007) بیشتر به خاطر نسل کشی مسلمانان بوسنیایی شناخته شده است.
در سال 2000، پس از انتخابات مناقشه برانگیز، او از سمت خود به عنوان رئیس جمهوری فدرال یوگسلاوی استعفا داد. ابتدا او به اتهام فساد، سوء استفاده از قدرت و اختلاس دستگیر شد، اما شواهد کافی علیه او وجود نداشت. وی در نهایت به دادگاه لاهه که قبلا در آنجا متهم شده بود، تحویل داده شد. بر اساس گزارش رسمی مرگ میلوشویچ در زندان که توسط سازمان ملل منتشر شد، او متهم به ارتکاب “جنایت علیه بشریت در کوزوو در سال 1999، کرواسی بین سالهای 1991 تا 1992 و بوسنی و هرزگوین بین سالهای 1992 تا 1995” بود (پارکر، 2006). . محاکمه شده و این اتهامات توسط دادستان دادگاه لاهه تجمیع و در یک دادگاه مورد بررسی قرار گرفته است.
پنجاه سال زندان برای دیکتاتور سابق لیبریا
همانطور که خبرگزاری آلمانی دویچه وله نوشت، چارلز تیلور، دیکتاتور سابق لیبریا، اولین رهبر سیاسی در جهان است که پس از محاکمه رهبران آلمان نازی در دادگاه نورنبرگ (1945-1946) در یک دادگاه بین المللی محکوم شد. . ). او در لاهه به 50 سال زندان محکوم شد، در حالی که دادستان عمومی 80 سال زندان درخواست کرد. به گزارش خبرگزاری آلمان، «نام تیلور در سال 1989 به عنوان یک رهبر شورشی در لیبریا بر سر زبان ها افتاد، در طول جنگ داخلی لیبریا که در همان سال آغاز شد، او در همان سال قدرت را به دست گرفت رئیس جمهور لیبریا، ساموئل دیو، آتش جنگ داخلی لیبریا در سرتاسر کشورهای همسایه مانند سیرالئون گسترش یافت.
در طول جنگ داخلی در سیرالئون، تیلور از عاملان این جنگ در کشور همسایه حمایت کرد و به آنها اجازه داد «الماس خونی» به او بپردازند. این درگیری خونین که نزدیک به ده سال به طول انجامید، با کشتار مردم و تجاوز به زنان به دست شبه نظامیان در سیرالئون همراه بود و بیش از صد هزار قربانی بر جای گذاشت. در این جنگ، شبه نظامیان کودکان را مجبور به پیوستن به ارتش و شرکت در درگیری ها می کردند. تعداد تلفات این جنگ بین 400000 تا 2 میلیون نفر است.
عمر البشیر؛ دیکتاتور سابق سودان
رهبر مادام العمر سودان به مدت 30 سال قدرت را در دست داشت، از زمانی که در سال 1989 با کودتا قدرت را به دست گرفت تا سال 2019 که در یک کودتا از قدرت برکنار شد. البشیر اولین رهبر سیاسی در جهان است که حکم بازداشتش از سوی دادگاه لاهه در دوران قدرتش (2009) صادر شده است. دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت رئیسجمهور سودان را به اتهام دست داشتن در کشتار دارفور که بر اساس گزارشها به کشته شدن 300 هزار نفر منجر شد، صادر کرد. پس از کودتا علیه عمر البشیر، توافقی بین دولت سودان و دادگاه لاهه مبنی بر انتقال دیکتاتور سابق سودان به هلند و محاکمه وی صورت گرفت، اما اجرایی نشد. آخرین اخبار حاکی از آن است که البشیر به همراه برخی از رهبران دولتش در سودان تحت نظر است. وی پس از برکناری از قدرت، در جریان محاکمه ای در سودان به اتهام فساد مالی و داشتن غیرقانونی ارزهای خارجی به دو سال زندان محکوم شد.
چهره هایی که در لاهه نامگذاری شده اند
در سالهای گذشته نامهای آشنای مطرح میشد که باید در دادگاه کیفری لاهه محاکمه شوند یا با صدور حکم بازداشت از سوی این نهاد بینالمللی مواجه شدند، اما محاکمه نشدند. مشخص است که پل پوت، دیکتاتور سابق کامبوج و رهبر خمرهای سرخ، در طول چهار سالی که بر این کشور سپری کرد، حدود دو میلیون نفر را کشت. گفته می شود در سال 1998 و قبل از مرگش، در حالی که سال ها در انزوا بود، صحبت از انتقال او به لاهه برای محاکمه شد.
در جریان انقلابهای عربی، شورای امنیت سازمان ملل با تحقیق درباره جنایات علیه بشریت در لیبی به دلیل کشتار تظاهرکنندگان توسط رژیم قذافی موافقت کرد. زمانی که دادگاه در حال آماده شدن برای صدور حکم در مورد معمر قذافی و پسرش سیف الاسلام بود، حکومت او سقوط کرد و خود او فراری شد.
بر اساس گزارش گاردین و بر اساس گزارشی که لوئیس مورینیو اوکامپو، دادستان دیوان کیفری بینالمللی، به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه خواهد کرد، مقامات ارشد لیبی با حکمهای بینالمللی برای جنایت علیه بشریت مواجه خواهند شد مقامات لیبی فاش نشدند، اما شبکه العربیه گزارش داد که حکم دستگیری قذافی و پسرش سیف الاسلام که روابط قوی با بریتانیا دارد، می شود.
موسی کوسا، وزیر امور خارجه سابق و ابوزید عمر دردا، مدیرکل سرویس امنیت خارجی لیبی که قرار است حکم بازداشت صادر شود، دیگر مقامات لیبیایی هستند. (ایران، 1390) قذافی توسط انقلابیون لیبی کشته شد و پسرش با وجود محکومیت هرگز به دادگاه مراجعه نکرد.
آگوستو پینوشه، دیکتاتور سابق شیلی، یکی از نام هایی بود که محاکمه او در لاهه مطرح شد. با وجود اینکه او در انگلیس دستگیر شد و پرونده جنایت علیه بشریت در اسپانیا علیه او باز شد، اما در نهایت به شیلی بازگشت و در همان کشور درگذشت. وزیر امور خارجه شیلی گفت که دولت شیلی از دادگاه بین المللی لاهه می خواهد که در مورد آگوستو پینوشه، دیکتاتور سابق شیلی تصمیم گیری کند. پینوشه بیش از 6 ماه است که در انگلیس در حصر خانگی به سر می برد. اسپانیا خواهان استرداد او به این کشور و محاکمه به اتهامات تروریسم، شکنجه و قتل عام در دوران حکومتش است. در دوران حکومت نظامی پینوشه در شیلی، بیش از 3000 نفر ناپدید شدند. وزیر کشور بریتانیا موافقت کرد که مراحلی را با هدف استرداد پینوشه آغاز کند. دولت شیلی نیز اعلام کرد که پینوشه می تواند در این کشور محاکمه شود و درخواست مجوز بازگشت او به سانتیاگو را صادر کرد. (الهمشهری، 1378)
منابع:
* میلوشویچ؛ قصاب بالکان، روزنامه شهروند، اوت 2007
* گزارش قاضی کوین پارکر، نایب رئیس دیوان کیفری بین المللی، در مورد مرگ میلوشویچ در سال 2006
* روزنامه الهمشهری 14 اردیبهشت 1378
fararu به نقل از همه در یک