کدام وزرا رای ناپلئونی گرفتند؟
۱ دقیقه خوانده شدهآینده از پایان دولت های موقت مهندس بازرگان و شورای انقلاب تا امروز ۱۴ دولت بزرگ برای اخذ رای اعتماد راهی مجلس شده اند. قبل از بازنگری قانون اساسی در سال 1368، با تشکیل دولت جدید مجلس، دولت باید مجدداً برای دریافت رای اعتماد ارائه می شد. در حال حاضر دولت در ابتدای کار تنها یک بار از مجلس نمایندگان رای اعتماد می گیرد و تنها در صورت تغییر وزیر به دلایل مختلف، نیازی به بازگشت به مجلس برای اخذ رای نیست. اعتماد به نفس
به گزارش فردا در 13 دولتی که تاکنون قدرت را در دست گرفته اند، برخی از وزرا بیشترین تعداد رای موافق پارلمان و برخی دیگر به سبک ناپلئونی رای اعتماد دریافت کردند. اصطلاح امتیاز دهی ناپلئونی به این واقعیت تاریخی برمی گردد که امپراتور سابق فرانسه در برخی جنگ ها به سختی پیروز شد. در این گزارش به بررسی کمترین آرا به نفع وزرای پیشنهادی دولت ها می پردازیم. لازم به ذکر است که برخی از وزرا ممکن است به دلیل عزل یا استعفا از دولت خارج شده باشند. معیار این گزارش، فهرست اولیه وزرا در ابتدای هر دولت است.
دولت اول: حسین کاظم پور اردبیلی، وزیر بازرگانی
کمترین میزان اعتماد به دولت محمدعلی رجایی متعلق به وزیر بازرگانی است. حسین کاظم پور اردبیلی در سال ۱۳۵۹ با اکثریت ۱۱۴ رای وزیر شد. کاظم پور اردبیلی در سال های بعد اولین مدیر وزارت امور خارجه و نفت و برای دو دوره طولانی نماینده ایران در اوپک بود. وی در سال 1399 ق.
دولت دوم: عبدالمجید مدیخا، وزیر ارشاد اسلامی
در دولت کوتاه نخست وزیری محمدجواد بهنار، گزینه پیشنهادی وزارت ارشاد اسلامی با 119 رای کمترین رای اعتماد را به خود اختصاص داد. حجت الاسلام تا سال 1361 در دولت های موقت مهدوی کینی و دولت اول میرحسین موسوی در این سمت باقی ماند. او به محاکمه تقی شهرام، رهبر گروه رزمی پس از پیروزی انقلاب مشهور بود.
دولت سوم / وزرای دفاع، معادن و معادن
کمترین میزان اعتماد به دولت اول میرحسین موسوی مربوط به دو وزارتخانه است. سرهنگ محمد سلیمی وزیر پیشنهادی دفاع و حسین نیلی وزیر پیشنهادی معادن و متالورژی هر کدام با کسب 102 رای موافق وارد دولت شدند. السلیمانی بین سال های 1379 تا 1384 به عنوان فرمانده کل ارتش خدمت می کرد. وی در سال 1394 ق. حسین نیلی احمدآبادی نیز در سال 68 بر اثر سانحه رانندگی جان باخت.
دولت چهارم / سه وزیر
دولت دوم میرحسین موسوی شامل سه وزیر بود که کمترین رای را به خود اختصاص دادند. بهزاد نبوی کاندیدای وزارت صنایع سنگین، حسین نیلی وزیر معادن و حسین نمازی کاندیدای وزارت اقتصاد 106 رای موافق از مجلس کسب کردند.
دولت پنجم: سراج الدین کازرونی وزیر مسکن و شهرسازی
در دولت اول اکبر هاشمی رفسنجانی که در سال 68 به مجلس معرفی شد، سراج الدین کازرونی با کسب 145 رای به عنوان کاندیدای وزارت مسکن و شهرسازی، کمترین رای در این دولت را به خود اختصاص داد. او در سال 2004 درگذشت.
دولت ششم: غلامرضا آقازاده، وزیر نفت
وزیر نفت در دولت اول، هاشمی رفسنجانی که در سال 68 توانست 231 رای موافق از مجلس کسب کند، در سال 72 به 131 رای کاهش یافت. غلامرضا آقازاده از سال 1376 تا 1388 رئیس سازمان انرژی اتمی بود و در حال حاضر نیز در این سمت است. عضو واقعی مجمع تشخیص مصلحت نظام
دولت هفتم: عطاءالله مهاجرانی وزیر ارشاد
وزیر ارشاد در دولت خاتمی کمترین میزان اعتماد را در دولت اصلاحات کسب کرد. سید عطاالله مهاجرانی در سال ۱۳۷۶ توانست ۱۴۴ رای موافق از مجلس کسب کند و وارد دولت شود. سال هاست که مهاجران در انگلستان زندگی می کنند.
دولت هشتم: علی صوفی وزیر تعاون
وزارت تعاون که در آن زمان یک وزارتخانه مستقل بود، علی صوفی را با اکثریت ۱۴۸ رای در سال ۱۳۸۰ و دولت دوم سید محمد خاتمی پذیرفت. وی یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 1403 بود.
دولت نهم: محمود فرشیدی، وزیر آموزش و پرورش
گزینه دوم وزارت آموزش و پرورش در دولت نهم که پس از غیرقابل اعتماد بودن گزینه اول مطرح شد، محمود فرشیدی است. اولین وزیر آموزش و پرورش احمدی نژاد که بیش از دو سال در خیابان شهید قرآنی زندگی نکرده بود، 136 رای از مجلس کسب کرد.
محمود فرشیدی نفر اول سمت چپ
دولت دهم: مسعود میرکاظمی وزیر نفت
رکورد کمترین میزان اعتماد به دولت دوم محمود احمدی نژاد که در سال ۱۳۸۷ تشکیل شد متعلق به مسعود میرکاظمی وزیر نفت است. میرکاظمی با اکثریت 147 رای به دفتر خود رفت. میرکاظمی در دولت سیزدهم معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه بود.
دولت یازدهم: عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی
عباس آخوندی کمترین ضریب اطمینان را در دولت اول حسن روحانی کسب کرد. آخوندی در سال 1392 با اکثریت 159 رای به سمت وزارت راه و شهرسازی انتخاب شد. آخوندی در دولت دوازدهم نیز همین سمت را داشت.
دولت دوازدهم: محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات
جوان ترین وزیر ایران تا به امروز که در روز رای اعتماد 36 سال داشت، کمترین رای را در دولت دوازدهم به خود اختصاص داد. آذری جهرمی با اکثریت ۱۵۲ رای وارد دولت شد.
دولت سیزدهم/ حمید سجادی وزیر ورزش
آخرین دولتی که دوره اعتمادش به پایان رسیده دولت آقای ابراهیم رئیسی است. در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم به مجمع نمایندگان، حمید سجادی وزیر ورزش با 165 رای کسب کرد. او در اوت 1402 استعفا داد.
fararu به نقل از همه در یک