آیا انتخابات ایالات متحده ترمز نتانیاهو را کشیده است؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اخیراً گفت: من میدانم اسرائیل چه زمانی و چگونه به ایران حمله کرد. اگرچه این سخنان بسیار مبهم است، اما با گمانه زنی های زیادی درباره واکنش اسرائیل به ایران همراه بود.
به گزارش فردا سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به اظهارات بایدن، نوشت: آسیب”.
این اتفاقات با توجه به کمبود زمان تا انتخابات آمریکا رخ می دهد و هر نوع تنش در منطقه خاورمیانه قبل از انتخابات می تواند تأثیر مستقیمی بر اوضاع سیاسی آمریکا داشته باشد. اگرچه اسرائیل هنوز به حمله موشکی ایران پاسخی نداده است، اما طی دو هفته گذشته چندین حمله هوایی به سایتهایی در لبنان و غزه انجام داده است.
با توجه به این شرایط، سوالاتی مانند نحوه تحلیل اظهارات بایدن وجود دارد و آیا احتمال به تعویق انداختن حمله تا زمان اعلام نتایج انتخابات وجود دارد؟ جلال ساداتیان، دیپلمات سابق ایرانی در انگلیس و کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران پس از انتخابات آمریکا صورت خواهد گرفت
جلال ساداتیان به همه در یک گفت: نظر من این است که اسرائیل و ایالات متحده به توافقی دست یافته اند و به اسرائیل اطمینان داده شده که ایالات متحده به آن پایبند خواهد بود. اما من معتقدم که اقدام احتمالی اسرائیل علیه ایران قبل از انتخابات اتفاق نخواهد افتاد. گفتگوی تلفنی یک ساعته بین بایدن و نتانیاهو دقیقاً بر همین اساس بود و پس از این گفتگو نتانیاهو اعلام کرد که کار ما تابع منافع ملی ماست. شاهد دوم این فرضیه، حمله آمریکایی P2 SPIRIT به یمن است. با توجه به همه این موارد، من معتقدم که اسرائیل هیچ اقدام جدی انجام نمی دهد مگر اینکه حزب الله حملات خود را تشدید کند.“
وی افزود: البته در مورد حزب الله هم می توان گفت که اسرائیل تا حد زیادی در لبنان گیر کرده است، یعنی اگرچه در حملات هوایی نسبتاً موفق بوده است، اما در حملات زمینی راه به جایی نبرده است، همچنین معتقدم اگر اسرائیل واقعاً بخواهد. حمله قبل از انتخابات شبیه حمله به پایگاه هشتم شکاری اصفهان بود که اگر اسراییل این نوع حمله را انجام نمی داد و ایران جواب نمی داد، طبیعتا ماجرا تمام می شد. اما به نظر می رسد اسرائیل برای جلب حمایت 100 درصدی آمریکا، زهر خود را به بعد از انتخابات موکول کرده است. پس از آن حملات خطرناک تری را ترتیب می دهد که پای آمریکا را به جنگ های منطقه ای باز می کند و ایران را در معرض جنگ روانی و حالت انتظار قرار می دهد. من این موضوع را در همین چارچوب می بینم.»
ما باید با تمام توان و تجربه خود در عرصه دیپلماسی تلاش کنیم
این تحلیلگر سیاست خارجی ادامه داد: علیرغم همه اینها، نتانیاهو یک شخصیت کاملاً قابل اعتماد و قابل پیش بینی نیست و ممکن است به طور ناگهانی اقدام کند، اما اگر نتانیاهو بخواهد در حمله اصلی خود حمایت قاطعانه ای از آمریکا داشته باشد، چاره ای جز این نخواهد داشت. تا زمان تصمیم گیری در مورد انتخابات و حتی انتخابات آمریکا، همه چیز بسیار پیچیده و حساس خواهد بود و به یک بازی شطرنج تاکتیکی شباهت دارد با حمایت از اعراب در مورد جزایر سه گانه که منجر به تضعیف اقتصادی و سیاسی آن در داخل و خارج شده است، «به هیچ وجه بعید نیست که اروپایی ها به سمت فعال سازی مکانیسم ماشه حرکت کنند».
وی افزود: سفرهای آقای عراقچی به منطقه اگرچه بسیار مهم تلقی می شود، اما همانطور که انتظار می رود نمی تواند تاثیری در تحولات منطقه داشته باشد. نباید از ظرافت هایی که در عرصه دیپلماسی منطقه ای پدیدار می شود غافل شد. ما باید هر چه سریعتر دیپلماسی منطقه ای خود را بهبود بخشیم. به هر حال نباید تمام بار دیپلماسی کشور بر دوش آقای عراقچی بیفتد، بلکه باید از چهره های برجسته و با تجربه سیاست خارجی کشور از آقای علی اکبر صالحی گرفته تا محمد خاتمی و محمدجواد ظریف دعوت به عمل آوریم. . در بحران های منطقه ای و انجام رایزنی های سیاسی. اکنون ما زمانی برای درگیری با دولت و تحقیر قدرت های در حال رشد منطقه ای نداریم. ما نباید بیکار بمانیم و بگوییم چون حقیقت با ماست، نیازی به اقدام نیست.»