آیا مسعود پزشکیان در چالش بودجه ۱۴۰۴ سربلند خواهد شد؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- مسعود پزشکیان رئیس دولت چهاردهم در شرایطی که اقتصاد کشور دوران التهاب را می گذراند و از این پس باید با کسری احتمالی بودجه مقابله کند، لایحه قانون بودجه 1404 را به مجلس ارائه و از آن دفاع کرد.
به گزارش فردا این پزشک در بخشی از سخنان خود گفت: از نظر عدالت به بانک ها کمک کرده ایم تا در بودجه سال جاری 140 همات برای پرداخت تسهیلات در نظر گرفته شود بدهی گندم کاران امسال نیاز بود که از رهبری مجوز بگیریم و بدهی های آن را بپردازیم، اما پیش بینی می شود برای سال آینده 250 همات برای تامین نیاز گندم کاران در حوزه اقتصاد اختصاص یابد.
با توجه به حساسیتهای منطقهای، اهمیت ایجاد تعادل در درآمدها و هزینههای دولت، ضرورت پیشگیری از بحرانهای تورمی در کشور و اهمیت تحقق وعدههای بودجه ۱۴۰۴، پرسشهایی درباره چگونگی تحقق این وعدهها و مسیرهای بعدی دولت ۱۴ مطرح میشود. . مهدی بازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
کنترل تورم غیرممکن نیست
مهدی بازوکی به همه در یک گفت: در ماده 182 قانون اصلاح مواد 180 و 182 آئین نامه شورای اسلامی، دولت این لایحه را در دو قسمت ارائه می کند که قسمت اول آن مربوط به سقف منابع عمومی دولت است درآمدها) و بخش دوم مربوط به هزینه های دولت است بخشی مربوط به هزینههای دستگاههای دولتی است، یعنی آنچه در بودجه سال 1404 رخ داده است، شفافسازی برخی از اقلام است که در سند بودجه لحاظ نشده بود اکنون در اعتبارات قانون بودجه 1404 گنجانده شده که اقدام مثبتی است.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که کشور ما از آن رنج می برد بی ثباتی اقتصادی است که مهمترین شاخص بی ثباتی اقتصادی افزایش نرخ تورم است. در واقع اگر دولت بخواهد ثبات را به اقتصاد کشور بازگرداند باید تورم را کنترل کند. این هم غیرممکن نیست. شاهد بودیم که دولتهای مختلف حتی اروپاییها در دوران کرونا با افزایش شدید تورم مواجه بودند، اما با اتخاذ سیاستهای اقتصادی مناسب توانستند این مشکل را حل کنند. یکی از عوامل مهم تورم در کشور ما کسری بودجه است. وقتی منابع درآمدی کمتر از هزینه ها باشد با کسری بودجه مواجه می شویم، بنابراین دولت باید هزینه های خود را در بودجه واقعی 1404 ببیند. در ایران منبع اصلی درآمد یا درآمدهای مالیاتی و گمرکی، انتقال درآمد سرمایه مانند فروش نفت و یا نقل و انتقال دارایی های مالی است که شامل مواردی مانند چاپ اوراق بهادار می شود. دولت در بودجه سال 1404 هجری قمری درآمدهای مالیاتی و گمرکی یا مجموع درآمدهای غیر نفتی خود را 2275 همات تعیین کرد. وی همچنین درآمد سرمایه خود را 2332 عنوان کرد.
دولت باید رانت خواری را ممنوع کند
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: دولت آقای پزشکیان باید بداند که در حوزه درآمدی باید با سیاست گذاری درست انتظارات تورمی را کاهش دهد. این بدان معناست که دولت نباید خدمات خود را گران کند، زیرا این اقدام به بخش خصوصی سیگنال می دهد که بخش خصوصی باید قیمت های خود را افزایش دهد. اگر قرار است قیمت ها افزایش یابد، نباید از 10 درصد بیشتر شود. این خدمات مانند صدور گذرنامه، عوارض خروج از کشور، صدور گواهینامه، کارت ملی و مانند آن می باشد. این مسائل درآمد چندانی برای دولت ندارد، اما تأثیر بسیار منفی بر اذهان عمومی دارد. وقتی دولت عوارض خروج از کشور را دوبرابر می کند، به این معنا نیست که درآمدهای غیرنفتی دولت دو برابر می شود، حداکثر به این ترتیب 100 میلیارد تومان به درآمدهای دولت افزایش می یابد و در نهایت به دولت آسیب می رساند، زیرا منجر به … “تورم بدتر شد.”
وی افزود: دولت نیز باید در مکان هایی که رانت توزیع می شود اقدام جدی انجام دهد، در این زمینه مجلس نیز می تواند از طریق قوانین حمایتی از رانت خواری کمک کند و از رانت خواری جلوگیری کند، بنابراین دولت باید خدمات ایجاد رانت را به دولت منتقل کند. در رابطه با بخش هزینه ای، دولت می تواند با بررسی بودجه سال های گذشته، مازاد هزینه ها و بودجه های اضافی را شناسایی و کاهش دهد. در برخی بخش ها، فاصله بودجه 1403 با بودجه 1401 حدود دو برابر شده است. بنابراین، اگر دولت این نوع هزینه ها را کاهش ندهد، در بودجه نفتی، دولت قصد دارد بیش از 1.7 میلیون بشکه نفت صادر کند و با توجه به شرایط حساس منطقه، در صورت تحقق آن، با مشکل مواجه خواهد شد. اگر نتواند این کار را انجام دهد، در بخش تامین مالی با مشکل مواجه خواهد شد.