مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

آینده رویارویی ایران و اسرائیل

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- چندی پیش، یکی از تحلیلگران برجسته منطقه، وضعیت خاورمیانه را “غیرقابل پیش بینی” توصیف کرد. زیرا معتقد است سرعت تحولات منطقه بسیار زیاد است و حوادث آنقدر غیرقابل پیش بینی است که نمی توان مسائل را با قطعیت تحلیل کرد. این غیرقابل پیش بینی بودن را می توان در اخبار ساعتی جنگ خاورمیانه یافت. صبح یکشنبه اولین اقدام نظامی رسمی اسرائیل علیه کشورمان در تاریخ ثبت شد. اسرائیل قبل از آن عملیات های مختلفی از اسناد آدم ربایی گرفته تا ترور و خرابکاری را در ایران انجام داد که هرگز مسئولیت آن را نپذیرفت. اما این بار عمل جراحی خود را رسما اعلام کرد.

به گزارش فردا با ادامه جنگ در لبنان، تحلیلگران بر این باورند که منطقه به سمت نظم جدیدی در حال حرکت است. در میان این تحولات سریع، حمله اسرائیل به تأسیسات نظامی ایران نیز رخ داد. به طور مشخص سوالاتی در مورد این حمله و اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد وجود دارد که در گفت و گو با وی سعی کردیم به آنها پاسخ دهیم. محمد خواجوی، محقق مرکز تحقیقات علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه برای پیدا کردن

آینده رویارویی ایران و اسرائیل به جنگ لبنان بستگی دارد و صحبت از کاهش تنش زود است.

خواجوی در تحلیل خود از ابعاد و گستره حمله اسرائیل به همه در یک گفت: «اطلاعات تایید شده گسترده‌ای در مورد حادثه صبح شنبه در دست نیست، اما ارزیابی اولیه نشان می‌دهد که پاسخ اسرائیل به حمله ایران در اول اکتبر محدود شده است. حمله به مراکز نظامی». صرف نظر از تأثیرات حمله فوق الذکر، به نظر می رسد که اسرائیل حداقل پاسخی را که می توان انتظار داشت نشان داد. ماهیت ساده این اقدام را می توان از واکنش بازارهای ایرانی که آن را یک حمله محدود می دانستند، فهمید. چون افکار اولیه این بود که واکنش شدیدتری نشان خواهند داد. وی افزود: ساعاتی پس از این حمله، قیمت دلار کاهش یافت و واکنش بورس نیز مثبت بود.

این تحلیلگر مسائل منطقه ای خاطرنشان کرد: دلایل مختلفی وجود دارد که چرا اسرائیل نمی خواهد سطح تنش با ایران را در حال حاضر افزایش دهد، ممکن است بخشی از آن به دلیل رایزنی های آمریکا باشد و اسرائیل سیستم دفاعی TAD را ارائه کرد وزیر امور خارجه در سه هفته گذشته و با سفرهای خود به کشورهای مختلف و هشدارهایی که ممکن است در این سفرها مطرح شده باشد، سعی کرد پیامی غیرمستقیم به آمریکا بدهد که اگر حمله گسترده ای به ایران صورت می گیرد، آنجاست حمله ای گسترده به ایران خواهد بود که پاسخ فوری و قابل توجهی خواهد داشت.

خواجوی گفت: دلیل دیگر این است که اسرائیل درگیر جنگ لبنان است و ترجیح می دهد بر این نبرد تمرکز کند. وی افزود: جنگ همه جانبه با ایران در این زمان ممکن است برای اسرائیل مضر باشد و مدیریت بحران آن را به چالش بکشد.

این پژوهشگر خاورمیانه درباره رویکرد ایران در مقابله با این حمله گفت: برداشت من از واکنش مقامات کشورمان این است که آنها بر موفقیت دفاعی و ناکارآمدی حمله اسرائیل تمرکز دارند مقامات دولتی مانند سخنگوی رسمی و تحلیل‌هایی که منتشر می‌کنند نشان می‌دهد خبرگزاری‌های نزدیک به نهادهای نظامی گفته‌اند که ایران نیز قصد افزایش تنش را ندارد.

وی افزود: ایران باید همچنان اصل دفاع از تمامیت ارضی و حق پاسخگویی با صدای بلند به هر تجاوزی را مطرح کند و به وضوح نشان دهد که این موضوع برای ما مهم است و خط قرمزی برای مقامات ایرانی و نهادهای مختلف نظامی و امنیتی است. ” اما این نباید به معنای واکنش تند، فوری و عجولانه اتفاق بیفتد. در شرایط کنونی، استراتژی اصلی باید مهار اسرائیل و مشارکت دادن تل آویو در روند فرسایش باشد. هر اقدامی که اسرائیل را به داخل کند. جنگ های بزرگ در نهایت به نفع آنهاست و در شرایط فعلی به نظر من باید عنصر ابهام در پاسخ خود داشته باشیم و اعلام شود که ایران حق دفاع از خود را برای خود محفوظ می دارد، اما طبیعتاً در زمان مناسب پاسخ خواهد داد. این همان کاری است که اسرائیل در سه هفته گذشته با تاکید بر اصول دفاع مشروع انجام داده است در منطقه بر اساس استراتژی فرسایش.

این تحلیلگر مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه تحولات خاورمیانه به سرعت در حال تغییر است، افزود: با توجه به نوع حمله اسرائیل و واکنش های رسمی در داخل، به نظر می رسد شتابان افزایش تنش بین ایران و اسرائیل در این زمینه افزایش یافته است. وقت ندارد اما این عدم تشدید به معنای پایان وضعیت حاکم نیست. همچنین پس از عملیات صادق 1 و حمله ایران، این تصور اولیه وجود داشت که تنش فعلا متوقف خواهد شد. اما این را به دلیل سیال بودن شرایط جنگی در کل منطقه و به هم پیوستگی تحولات با یکدیگر دیدیم، ترور اسماعیل هنیه و در نهایت ترور سید حسن نصرالله و سردار نیل فروشان در ادامه جنگ در لبنان. بعید است در آینده اتفاقی بیفتد که ایران و اسرائیل را دوباره به هم نزدیک کند.

وی افزود: نباید فراموش کنیم که این نبرد در منطقه برای نظم آینده خاورمیانه است و دو طرف ایران و اسرائیل دارد و تا پیش از این دو طرف در حال جنگ و درگیری غیرمستقیم بودند. تحولات سال گذشته آنها را به نوعی رویارویی مستقیم سوق داد نتیجه آن جنگ چگونه خواهد بود و اگر اسرائیل در این جبهه موفق شود، طبیعتاً به اقدامات دیگر در منطقه ادامه خواهد داد و اسراییل فرسوده شود، احتمال سرایت درگیری به کل منطقه و رویارویی بزرگ ایران و اسرائیل طبیعتاً کمتر خواهد بود.

خواجوی یادآور شد: «بنابراین سرنوشت جنگ لبنان تا حدودی تعیین کننده آینده درگیری بین ایران و اسرائیل است درگیری بین ایران و اسرائیل همچنان ادامه دارد و به طور کلی صحبت از تنش زدایی زود است و به نظر می رسد این شرایط تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تشکیل دولت بعدی آمریکا ادامه داشته باشد. پس از آن باید دید که آیا طرح صلح به منطقه ارائه خواهد شد یا خیر.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *