اصول و روشهای کارآمد در تربیت کودک
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- آموزش کودکان در دنیای امروز با 50 سال پیش متفاوت است. مردم 50 سال پیش یا قبل از آن والدین خوبی به حساب می آمدند که به فرزندان خود مودب، محترمانه و مسئولیت پذیری را آموزش می دادند. والدین سعی کردند فرزندان خود را از خطراتی مانند کمبود مواد غذایی و کمبود امکانات محافظت کنند. با گذشت زمان، اطلاعات در مورد رشد فیزیکی، اجتماعی، عاطفی و فکری افزایش یافته است. در یک دوره نسبتاً کوتاه، انفجاری در نظریه های روانشناسی کودک رخ داد.
همراه با این درک جدید از چگونگی رشد کودکان، فشارها و چالش های جدیدی بر والدین تحمیل شده است. آنها نه تنها باید فرزندان سازگار تربیت کنند، بلکه باید آنها را از نظر عاطفی و رابطه سالم نیز تربیت کنند. این چالش ها باعث شده است که امروزه تربیت فرزند به یک موضوع جدی در خانواده ها تبدیل شود. اگر شما نیز با چنین چالش هایی روبرو هستید، مطالعه این مقاله می تواند دیدگاه بهتری در مورد این موضوع به شما بدهد.
مولفه های اساسی تربیت کودک
1. تربیت دینی: برای بسیاری از خانواده های ایرانی، تربیت دینی جزء مهم تربیت فرزندان است. این والدین بر این باورند که تربیت دینی زمینه ساز سلامتی و سعادت عمومی فرزندانشان در دنیا و آخرت خواهد بود.
2. تربیت اخلاقی: از جمله اهداف تربیتی والدین پرورش ویژگی هایی چون نوع دوستی، همدلی، وجدان، عدالت، صداقت، صداقت، شجاعت، صبر، صداقت، پاکدامنی و احترام است. این مفاهیم در حیطه تربیت اخلاقی قرار می گیرند. احترام به بزرگترها و به طور کلی دیگران، رایج ترین نیاز والدین ایرانی در این نوع آموزش است.
3. آموزش اقتصادی: به گفته والدین، تضمین آینده کودک از نظر حرفه ای و خانوادگی در گرو تحصیل، پس انداز، پس انداز و آشنایی با مفاهیمی مانند پول، سرمایه گذاری، سود، خرید و فروش است. از نظر والدین مصداق استقلال، عدم وابستگی اقتصادی است. اما در بین والدین ایرانی این عنصر چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
4. تربیت سیاسی: در این زمینه بسیاری از والدین ایرانی این نوع آموزش را مترادف با تشویق فرزندان خود به شرکت در انتخابات می دانستند. اما این عنصر به طور کلی در بین خانواده های ایرانی دیده نمی شود و ترجیح می دهند از سیاست دوری کنند.
5. تربیت جنسی: به گفته برخی از والدین ایرانی، صحبت در مورد مسائل جنسی باعث می شود کودکان زودتر با مسائل جنسی آشنا شوند و کنجکاوی آنها را برانگیزد. به طور کلی خانواده های ایرانی اطلاعات بسیار کمی در مورد تربیت جنسی کودکان دارند و در بیشتر موارد می گویند که نمی دانند در مورد رفتار جنسی کودک چگونه رفتار کنند!
6. تربیت بدنی: به دنیا آوردن فرزندی سالم از نظر جسمی چیزی است که والدین ایرانی بر آن تاکید بیشتری دارند. در این زمینه تغذیه سالم، رعایت بهداشت فردی و ورزش از جمله مواردی است که والدین به آن اهمیت می دهند.
7. تربیت اجتماعی: به گفته والدین، کودکان باید به گونه ای آموزش داده شوند که بتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و نیازهای آنها را برآورده کنند. از نظر آنها یکی از مصادیق تربیت اجتماعی رعایت حقوق دیگران است.
8. آموزش فکری: توانایی تصمیم گیری درست، سنجش جنبه های مختلف مشکل، اجتناب از قضاوت های عاطفی و عجولانه، تفکر قبل از صحبت، توانایی حل مسائل و تفکر به شیوه های جدید از جمله مواردی بود که والدین در حیطه ذهنی کودک قرار دادند. تربیت . همچنین والدین معتقدند که گفتوگوی منطقی با کودک، اجازه دادن به کودک برای بیان عقیدهاش، خواندن کتاب، تشویق او به ادامه تحصیل و مواردی از این دست میتواند رشد فکری کودک را افزایش دهد.
9. آموزش عاطفی: بسیاری از والدین معتقدند که کودک باید به گونه ای تربیت شود که بتواند احساسات خود مانند شادی، غم و عصبانیت را با شرایط تطبیق دهد و آنها را کنترل کند.
از چه سنی تربیت کودک را شروع کنیم؟
یادگیری برای کودکان سن خاصی ندارد. در نتیجه سن تربیت کودک را نمی توان با دوره خاصی تعیین کرد. در واقع والدین می توانند از ابتدای زندگی کودک بر رفتار او تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، رفتارهای ساده مانند در آغوش گرفتن نوزاد، نگاه کردن و صحبت کردن در سنین پایین، یا پاسخ به نیازهای جسمی و عاطفی از ابتدای زندگی بر شکل گیری شخصیت، احساسات و رفتارهای بعدی فرزند شما تأثیر می گذارد. حتی بر اساس برخی تحقیقات، از قبل از تولد، صحبت های مادر، ایجاد آرامش با موسیقی، تغذیه مناسب و دوری از تنش و فشار روانی در رشد کودک تاثیر دارد. با این حال، آموزش مستقیم برای کودک معمولا از سنی شروع می شود که او توانایی درک و پاسخ کلامی را پیدا می کند.
اصول اساسی در تربیت کودک چیست؟
1. ایجاد قوانین خاص: یکی از عوامل تاثیرگذار در تربیت کودک، وضع قوانین خاص است. قوانین را با توجه به سطح رشد کودک توضیح دهید و در مورد لزوم اجرای آنها با او صحبت کنید. پاسخ به سؤالات کودک در این زمینه؛ زیرا توانایی تفکر و استدلال در کودک تقویت می شود.
2. ثبات در اجرای قوانین: یکی از عوامل مهم در تربیت کودک رعایت قوانین خانه است. البته این الزام نباید به صورت سختگیرانه اعمال شود. از طرفی پچ پچ و گریه کودک نباید دلیلی بر نادیده گرفتن قوانین تربیتی کودک باشد. به عنوان یک والدین، باید پایه قدرت خود را حفظ کنید. اگر کودک متوجه شود که شما به راحتی تسلیم خواسته های او می شوید، همیشه از این ترفند استفاده می کند.
3. هماهنگی والدین در تربیت فرزندان: یک اصل مهم در تربیت کودک این است که والدین در نحوه تربیت کودک با یکدیگر هماهنگ باشند. در غیر این صورت کودک احساس ناراحتی و سردرگمی می کند و این تعارض باعث می شود که کودک هرگز نفهمد در موقعیت های مختلف چگونه باید رفتار کند; بنابراین لازم است در این زمینه به یک توافق کلی دست پیدا کنیم.
4. در پاسخ به رفتار نادرست کودک آرامش خود را حفظ کنید: وقتی با فرزندتان در مورد مسائل مختلف با مشکل مواجه شدید، با او صحبت کنید، با دقت به او گوش دهید و سعی کنید وارد دنیای فرزندش شوید. وقتی به دلیل اشتباهات کودک کنترل خود را از دست می دهید و واکنش عاطفی نشان می دهید، کودک به تدریج یاد می گیرد که به جای حل مشکلات و روی آوردن به خشونت، در برخورد با مشکلات، رویکرد هیجان مدارانه از خود نشان دهد. اگر کودک اصرار دارد رفتار اشتباه خود را تکرار کند، می توانید از روش های سالم برای تنبیه کودکان استفاده کنید.
6. با بچه ها دوستانه رفتار کنید: در مورد رفتاری که شما را آزار می دهد به او توضیح دهید. به این ترتیب می توانید احساس همدلی او را افزایش دهید. دسته بندی کودک و مخاطب قرار دادن او با کلماتی مانند “کودک بد، مضر یا آزاردهنده” تاثیرات منفی بر روانشناسی او می گذارد. شما می توانید با روش های تشویقی رفتار خوب فرزندتان را تقویت کنید.
7- به شخصیت کودک احترام بگذارید: احترام به شخصیت کودک باعث می شود که او این احترام را ببیند و در مقابل به شما احترام بگذارد. بنابراین بهتر است با فرزندتان همان طور رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود.
8. ستایش و پاداش: بهترین پاداش برای کودکان تحسین، تحسین و محبت است. استفاده از اسباب بازی ها و غذاهای مختلف برای پاداش دادن به کودکان ضروری نیست. شاید موثرترین راه برای تمجید از فرزندتان استفاده از یک تخته ساده باشد که در آن به فرزندتان برای رفتار خوب خود ستاره جایزه می دهید.
9. الگوی خوبی برای فرزندتان باشید: هر چیزی که می خواهید، بهتر است ابتدا آن را برای خودتان انجام دهید و از انجام هر کاری که مانع از انجام دادن فرزندتان می شوید اجتناب کنید. کودکان بیشتر از رفتار ما یاد می گیرند تا از گفتار ما. پس بیایید از خودمان شروع کنیم.
روش های موثر برای تربیت کودک
۱- برای فرزندتان وقت بگذارید: گذراندن وقت با کودکان اساس همه چیز است. شما باید به طور منظم با فرزندان خود وقت بگذرانید، به سرگرمی ها و مشکلات آنها توجه کنید، به آنها توجه کنید و مهمتر از همه به آنها گوش دهید. با این کار نه تنها با شخصیت منحصر به فرد فرزندتان آشنا می شوید، بلکه می توانید با اعمال خود الگوی خوبی برای او شوید. مدلی که به آنها می آموزد چگونه مراقبت و توجه خود را نسبت به دیگران نشان دهند.
2. به فرزندان خود نشان دهید که چقدر برای شما مهم هستند: طبق تحقیقات روانشناسان، بسیاری از کودکان نمی دانند که برای والدین خود مهمترین فرد دنیا هستند. آنها واقعاً باید آن را از زبان شما بشنوند. اطمینان حاصل کنید که این جمله را تا حد امکان به فرزندان خود بگویید تا آنها احساس امنیت، دوست داشتن و قدردانی کنند.
4. از فرزندان خود کمک بخواهید: تحقیقات نشان میدهد که افرادی که مورد ارزش قرار میگیرند، مهربانتر هستند، نسبت به دیگران بردبارتر و علاقهمندتر به کمک کردن هستند. بنابراین بهتر است با توجه به توانایی فرزندتان به کارهایی فکر کنید تا در انجام آن ها به شما کمک کند و چندین بار در طول روز از او تشکر کنید. روانشناسان توصیه می کنند که به فرزندان خود برای مهربانی و تلاش آنها برای کمک به شما پاداش دهید.
6. عظمت، پیچیدگی و جادوی جهان را به فرزندان خود نشان دهید: طبق تحقیقات روانشناسان، تقریباً همه کودکان فقط به دنیای کوچکی که شامل خانواده و دوستانشان می شود علاقه دارند. اما مهم است که آنها یاد بگیرند که به افراد و رویدادهای خارج از این دایره محدود اهمیت دهند. دنیای بزرگتر بیرون ممکن است از نظر شرایط اجتماعی، فرهنگی و جغرافیایی با آنچه آنها می شناسند متفاوت باشد. برای کمک به فرزندانتان می توانید به آنها بیاموزید که شنونده خوبی باشند، خود را جای دیگران بگذارند و با آنها همدردی کنند. شما می توانید این کار را از طریق فیلم، عکس یا اخبار انجام دهید.
7. آموزش مسئولیت پذیری به کودکان: بچه ها روزی بزرگ خواهند شد پس بگذارید رشد کنند. به آنها فرصت دهید تا کارهای کوچک را به تنهایی انجام دهند و به موفقیت های کوچک دست یابند تا اعتماد به نفس خود را تقویت کنند و مهارت های زندگی و توانایی های اجتماعی خود را افزایش دهند. اما مطمئن شوید که انتظارات شما باید متناسب با سن و توانایی های کودک باشد، در غیر این صورت به کودک بازنده بودن را یاد می دهید نه برنده.
fararu به نقل از همه در یک