امالمسائل اقتصاد ایران
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- محمد رضا عارف معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه کسری که اکنون در میانه سال با آن مواجه هستیم حدود 1000 همات است، گفت: سال گذشته تراز تجاری ما 17 میلیارد دلار منفی بود.
بر اساس این گزارشنگرانیها در مورد کسری بودجه دولت در سراسر دولتها مطرح شده است، اما برخی از دولتها اعداد نگرانکنندهتری را در مورد کسری بودجه ثبت میکنند و برخی عملکرد بهتری دارند. این در حالی است که برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند حل مشکل کسری بودجه دولت یا حتی بهبود این وضعیت را می توان مهمترین آزمون اقتصادی دولت دانست، آزمونی که حل آن تا حد زیادی به تعادل صحیح هزینه های دولت و منابع مالی بستگی دارد.
در این شرایط سوالاتی از جمله اینکه رقم کسری بودجه از سوی معاون اول رئیس جمهور چقدر جدی است و چگونه می توان این کسری بودجه را برطرف کرد؟ یعقوب اندیش، رئیس جامعه اقتصاد ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز در گفت و گو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
یکی از مشکلات اصلی اقتصاد کشور کسری بودجه است
جیکوب آندز به همه در یک گفت: من شک دارم که هزاران تلاش ارائه شده توسط دکتر عارف کاملاً دقیق باشد همه ما یک بودجه هزینه ای داریم و یک بودجه منابعی عمدتاً از طریق نفت، مالیات و غیره تعیین می شود، اما هیچ گونه هماهنگی بین بودجه و هزینه های مصوب وجود ندارد و بودجه پاسخگو نیست که منابع تامین می شود، اما هزینه های دولت نسبت به بودجه تعیین شده افزایش می یابد، به عنوان مثال گفته شد در 4 ماهه اول کسری بودجه وجود دارد و یکی از آن ها تامین شده است مشکلات اصلی کشور ما بودجه و وضعیت مالی دولت است و این اقلام باید بین سازمان ها، نهادها و موارد مشابه تقسیم شود ردیفها دو برابر شده است، مردم برای ردیفهای بودجه مذاکره میکنند و وقتی به ردیف بودجه اضافه میشوند، همیشه با تورم تعدیل میشوند و با ردیفهای بودجه همخوانی دارند و ردیف بودجه کلی هم افزایش مییابد.»
وی افزود: مسائلی که برای کشور مهم است از بحث تورم گرفته تا زیرساخت ها باید در چارچوب بودجه پیگیری شود، اگر کسری بودجه وجود نداشته باشد، تورم وجود نخواهد داشت، زیرا تورم ناشی از کسری بودجه کشور است. کسری بودجه فقط ناشی از عدم تطابق هزینه ها با بودجه نیست درآمد نفتی که دولت سالیانه آن را 15 میلیارد دلار در نظر می گیرد، بیش از آن 20 میلیارد در نظر گرفته می شود، یعنی اغراق آمیز است، چرا که مثلاً قیمت جهانی نفت است 75 دلار در نظر گرفته می شود، در حالی که ممکن است گاهی به 60 دلار هم برسد، حجم فروش نفت بسیار بالا تخمین زده می شود و در نتیجه آنقدر که تخمین می زنند قادر به فروش نفت نیستند، در نتیجه درآمدهای نفتی نیز کاهش می یابد. محقق نشده و بسیاری از هزینه ها به موازات درآمد افزایش می یابد «مثلاً دولت برای وزارتخانه ها یا پروژه های عمرانی قیمت ها را تخمین می زند، اما وقتی شروع به کار می کند، متوجه می شود که به دلیل تورم، هزینه ها از 25 به 30 درصد رسیده است.
ما با سلطه مالی در اقتصاد کشور مواجه هستیم
رئیس انجمن اقتصادی ایران ادامه داد: کسری بودجه معمولا چرخه و چرخه را گسترش می دهد. بنابراین دولت باید جلوی این چرخه را بگیرد و اجازه ادامه آن را ندهد. کسری بودجه هویدا بخشی از ماجراست. اما ما کسری بودجه پنهان هم داریم، یعنی دولت اقداماتی را انجام می دهد که در ظاهر عادی به نظر می رسد، اما می تواند منجر به کسری بودجه شود، مثلاً به یک موسسه کمک می کند یا از بانک ها به مردم پول می دهد. مثلا اعطای تسهیلات اضافی با قیمت کمتر از نرخ معمول بانک ها. سال ها پیش اعلام شد که دولت هر چقدر هم که تسهیلات اضافی بدهد باید مابه التفاوت نرخ سود را پوشش دهد و در قیمت بودجه لحاظ کند. اما در واقع این اتفاق نیفتاد. از این قبیل نمونه ها زیاد داریم. به عنوان مثال، بسیاری از نهادها و زیر مجموعه های دولتی برق، آب و غیره را با نرخ ارزان تری دریافت می کنند، در بودجه اعداد و ارقام ذکر نشده است و این شرکت ها در نهایت ضرر می کنند. به همین دلیل است که بسیاری از شرکت های خصوصی بی سود هستند. زیان شرکت ها در نهایت باعث کاهش رشد اقتصادی، توسعه، تولید ملی و نرخ اشتغال می شود.
وی افزود: ما به نوعی با سلطه مالی مواجه هستیم و دولت در همه جا از شرکت های خصوصی گرفته تا شرکت های دولتی تسلط دارد بخش خصوصی به معنای واقعی است و بخش خصوصی ممکن است شامل 10-15 درصد از کل اقتصاد کشور باشد بخش خصوصی برای بازی آزادانه و ایجاد فضا برای رقابت، شرایط فرق میکند وگرنه تا زمانی که فشار وجود داشته باشد، «اگر بهترین مدیران را انتخاب کنیم، تغییری نخواهیم دید. نیازمند اصلاحات مالی، اصلاح بودجه و نگاه کردن به بودجه پنهان، در غیر این صورت تمام دستورات صادر شده از سوی دولت راه به جایی نخواهد برد».