مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

ایران باید روی ترمیم قدرت ژئوپلیتیک خود متمرکز شود

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی-سقوط بشار اسد اگرچه از دیدگاه برخی از تحلیلگران قابل انتظار بود، اما برخی دیگر معتقدند که نمی توان سرعت سقوط او و قدرت گرفتن سریع مخالفانش را پیش بینی کرد. با همه این گمانه زنی ها، آنچه اکنون مورد توجه قرار می گیرد دوران موسوم به «پس از اسد» و تصمیمات این دوران است.

به گزارش فردااز همان لحظات اولیه خبرگزاری سوریه، ایران تلاش کرد تا از تنش پرهیز کند و سفرهای عباس عراقچی به کشورهای منطقه از یک سو و انتشار بیانیه وزارت خارجه ایران از سوی دیگر نشان می دهد که مقامات ارشد سیاست خارجی ایران قصد تشدید تنش را دارند که در بخشی از بیانیه وزارت امور خارجه گفته نشده است: «تعیین سرنوشت و تصمیم گیری درباره آینده سوریه تنها بر عهده مردم این کشور است مشارکت دو کشور انتظار می رود که روابط دو کشور بر اساس منافع و منافع مشترک ادامه یابد امور مقدس مذهبی و حفاظت از اماکن دیپلماتیک.

با توجه به اهمیت روابط ایران و سوریه به ویژه در سه دهه گذشته و با توجه به حساسیت های ژئوپلیتیکی و سیاسی این موضوع، پرسش هایی درباره آینده روابط ایران و سوریه و تأثیر تحولات سوریه بر ایران مطرح می شود. عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر سیاست خارجی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:

فعالیت های مقاومت محور با ظرفیت محدود ادامه خواهد یافت

ایران باید بر احیای قدرت ژئوپلیتیکی خود تمرکز کند/ فعالیت‌های مقاومت بالقوه ادامه خواهد داشتعبدالرضا فرجیراد به همه در یک گفت: تحولات سوریه جدید و غیرمنتظره بود، در واقع، ما شاهد تغییرات گسترده سیاسی در سوریه بودیم اسد با مقاومت ناشی از تهدیدات اسرائیل، شرایط سوریه، نزدیک شدن به کشورهای عربی و عضویت در اتحادیه عرب و موارد فوق، زمینه را برای عدم همکاری فراهم کرد و شاید علاقه ای به همکاری با آنها نداشت. اسد ممکن است فکر می کرد که اگر ارتباطات را قطع کند یا تضعیف کند، رژیم بعثی در سوریه می تواند به کمک به اعراب ادامه دهد.

وی افزود: این نظر در مورد اسد به ویژه با توجه به مذاکرات جاری با امارات متحده عربی که نقش میانجی بین بشار اسد و آمریکا را ایفا کرد، جالب بود. اما تحولات سریع اخیر و به دست گرفتن قدرت توسط هیئت تحریر الشام منجر به سقوط بشار اسد شد. در مورد گروه مقاومت نیز می توان گفت که مقاومت بالقوه وجود دارد. با توجه به اتفاقاتی که در لبنان رخ داد و بازگشت مردم به خانه های خود در جنوب لبنان، حزب الله نیز نمی خواهد لبنان بسوزد و اکنون ارتباطات سوریه با لبنان قطع شده است اما ارتباطات این گروه علیه بشار اسد قطع شد. حفظ آن با اسرائیل. بنابراین بعید است که امکان بازگردانی سریع اتصالات ذکر شده وجود داشته باشد. با توجه به همه اینها، فعلاً جبهه مقاومت فعالیت خود را به صورت عملی یا واقعی محدود خواهد کرد.

ما باید بر بازگرداندن وزن ژئوپلیتیکی کشور تمرکز کنیم

این تحلیلگر ارشد سیاسی ادامه داد: با توجه به تصمیمات احتمالی ایران و ایران در قبال سوریه، باید به این نکته توجه داشت که با توجه به سرعت بالای حوادثی که در سوریه رخ می دهد، لازم است مقامات ایرانی در جلسات حضور داشته باشند. ، ابتدا موضوع را بررسی کنید.» شرایط در واقع یک فرصت برای تصمیم گیری لازم است. در این میان ایران شرایط خاصی دارد. جدا از بحث مقاومت، در بحث سیاست خارجی، بحث مهم گفت و گو با غرب را داریم و مکانیزم ماشه و فشار حداکثری ترامپ را هم داریم. همه اینها مشکلاتی است که ما با آن روبرو هستیم و مقامات سیاست خارجی ایران باید برای همه این موارد مهم برنامه ریزی کنند. به دلیل اعلام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اطلاعیه دیروز اطلاعات آمریکا در مورد سطح غنی‌سازی ایران، لایه‌ای از بدبینی در مذاکرات با اروپا حاکم است. بنابراین بحث مقاومت در مقابل دولت است که باید به هر آنچه گفتم فکر کند و به فکر چاره باشد.»

وی افزود: دولت و تیم سیاست خارجی کشور نمی توانند همه مشکلات موجود را نادیده بگیرند و اجازه دهند این مسائل انباشته شود و آثار منفی بر ایران بگذارد. طبیعتاً حوادث سوریه بر منطقه پیرامونی ایران در شرق و شمال غرب تأثیر خواهد گذاشت و مذاکراتی که باید با اروپا، آژانس بین المللی انرژی اتمی و آمریکا انجام شود نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد. مشکلات اقتصادی کشور نیاز به توضیح ندارد چرا که حتی مسئولان اقتصادی دولت و حتی شخص رئیس جمهور نیز به این مشکلات اذعان دارند. طرح موضوع مکانیسم ماشه بسیار خطرناک است و می تواند موضوع را به شورای امنیت بکشاند تا تحریم های اعمال شده علیه ایران بر اساس قطعنامه 2231 برای مدت طولانی تمدید شود. تحریم‌های سازمان ملل سخت‌تر از تحریم‌های آمریکا خواهد بود. بنابراین اگر در مذاکرات با غرب و اروپا به نتیجه نرسیدیم با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد. طبعاً سخنان اخیر آقای تخت روانچی مبنی بر خروج از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای بر همین اساس است. اما بهتر است مسیری جدید برای ادامه مذاکرات پیدا کنیم یا حتی بسازیم تا اینکه در شرایط بن بست مذاکرات، مسیر سریعتر و دشوارتر را انتخاب کنیم. وی افزود: خروج از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای تهدیدات علیه ایران را چند برابر می کند و نباید اجازه دهیم ایران به این مرحله برسد.

فرجیراد تاکید کرد که حوادث سوریه تاثیری بر اوضاع ایران ندارد. با توجه به حضور نزدیک به دو دهه ایران در سوریه و موضوع مقاومت، این امر در نهایت وزن ژئوپلیتیکی ایران را تا حدودی کاهش داده است. البته این کاهش وزن ژئوپلیتیکی به این معنا نیست که نمی توانیم به شکل دیگری جبران کنیم. اگر در مذاکره با آمریکا و اروپا موفق شویم، کاهش وزن ژئوپلیتیکی ایران جبران خواهد شد. در برجام، زمانی که اوباما تحریم های سختی را علیه کشور اعمال کرد، ما آسیب دیدیم، اما پس از موفقیت برجام، همه چیز تغییر کرد و حتی به رشد اقتصادی قابل توجهی دست یافتیم. طبیعتا اسرائیل از بهبود روابط ایران و اروپا یا به نتیجه رسیدن مذاکرات با آمریکا خرسند نخواهد بود. اگر بتوانیم در مذاکرات موفق شویم، می‌توانیم تمام نقاط ضعف ژئوپلیتیکی خود را بهبود بخشیده و ترمیم کنیم. بنابراین باید درها را باز کنیم و در شرایط مهم کنونی بر تقویت کشور تمرکز کنیم و باز شدن درها با مذاکره امکان پذیر خواهد بود.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *