مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

تبعات افزایش قیمت دلار

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- افزایش چشمگیر قیمت دلار در هفته های اخیر در شرایطی رخ داده است که یکی از اقدامات اخیر دولت چهاردهم در حوزه ارز حذف ارز فیات و رسیدن به ارز مورد توافق است. این تصمیم که از سوی بسیاری از تحلیلگران مثبت ارزیابی شده است، نمی تواند تاثیر قابل توجهی بر نرخ دلار داشته باشد. البته کمیسیون اقتصادی مجلس از سیاست خارجی دولت در خصوص حذف لیزینگ ارزی حمایت می کند و تغییر اخیر نرخ ارز ارتباطی با حذف دلار ندارد.

به گزارش فردا برخی از تحلیلگران بازار ارز بر این باورند که آخرین اظهارات وزیر اقتصاد درباره نرخ ارز در شکل گیری موج رو به رشد این نرخ بی تاثیر نبوده است. اما با توجه به وضعیت تورم، برخی دیگر از تحلیل گران معتقدند که در مورد کنترل تورم قطعیتی وجود ندارد و سخنان همتی را منطقی می دانند.

با در نظر گرفتن این شرایط چند سوال پیش می آید که در بازار دلار چه می گذرد و 80 هزار دلار چه پیامدهایی دارد؟ کمال سیدعلی، معاون سابق ارزی بانک مرکزی و تحلیلگر ارشد اقتصادی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:

نوسانات نرخ ارز تا زمان ورود ترامپ به کاخ سفید ادامه خواهد داشت

با ارقام سنگین ارز واردات بی معنا می شود/ نفت نفروشیم به 100 هزار تومان می رسیم.کمال سیدعلی به همه در یک گفت: وی افزود: کشور ما در شرایطی قرار دارد که با روی کار آمدن رئیس جمهور آمریکا، تغییرات در بازار ارز و انتظارات تورمی باعث افزایش نرخ ارز می شود. اما وقتی او در قدرت می نشیند و تصمیمات خود را فاش می کند، همه چیز واضح تر می شود. 2 حالت وجود دارد. یا مذاکره ای انجام می شود و این مذاکره مثبت می شود و در نتیجه روی قیمت ارز تاثیر مثبت می گذارد و به ثبات در نرخ ارز می رسیم. اما در صورت شکست مذاکرات شکاف ایجاد شده در نرخ ارز حادتر می شود. یک نکته مهم این است که یک سال و نیم با نگه داشتن نرخ ارز بین 50 تا 60 تومان کار درستی انجام ندادیم. ظاهرا با نگه داشتن نرخ ارز در یک نقطه می شد تورم را کنترل کرد. این در حالی است که نرخ ارز نیز محصول تورم است. وقتی تورم به 40 درصد به بالا می رسد، طبیعی است که مابه التفاوت نرخ ارز را باید در نظر گرفت که در یک سال و نیم گذشته این اتفاق نیفتاد.

وی افزود:با توجه به نرخ بالای تورمی که داریم، قیمت ارز نمی تواند کمتر از آن چیزی باشد که الان داریم. در واقع همان چیزی که چندی پیش آقای همتی گفتند نمی توانیم نرخ ارز را روی تورم ۴۰ درصد ثابت نگه داریم و آن را پایین بیاوریم. اما نرخ اضافی مانند فنری محاسبه می شود که با فشار پا آن را نگه می داریم و ناگهان پای خود را از فنر برمی داریم. بنابراین اگر می‌خواهیم به سرعت متعادل‌تری برسیم، ابتدا باید به فکر مذاکره با اروپا و آمریکا باشیم. اگر این مذاکرات مثبت نباشد، آسیب های جدی تری به اقتصاد وارد می کند که ممکن است شامل تغییراتی هم باشد.»

اگر تحریم ها ادامه یابد و فروش نفت مختل شود چه؟

این تحلیلگر ارزی ادامه داد: نکته مهمی که در بحث نرخ ارز نباید نادیده گرفته شود، بحث واردات است. سوال اینجاست که با چنین شرایطی و افزایش روزانه نرخ ارز آیا واردات به کشور به صرفه است؟ فکر نمی کنم با افزایش اعداد ارزی، واردات به کشور مقرون به صرفه باشد یا روند صعودی داشته باشد. در واقع همزمان با افزایش نرخ ارز، واردات نیز کاهش چشمگیری داشته و قدرت خرید مردم نسبت به کالاهای وارداتی نیز کاهش چشمگیری پیدا می کند. با توجه به همه اینها، من فکر می کنم که مذاکرات ما با آمریکا بسیار مهم است. طبیعتا مقامات ایرانی نیز اهمیت این موضوع را درک می کنند».

او گفت: «همه چیز بستگی به این دارد که چقدر به ایران در شرایط تحریم فشار بیاوریم و چقدر نفت بفروشیم. اگر درآمد ارزی ما کاهش پیدا کند، چون تقاضا تعیین کننده قیمت ارز است، چون تقاضا زیاد می شود، قیمت ارز افزایش می یابد. در چنین شرایطی شکاف بین نرخ توافقی و بازار آزاد دوباره افزایش می یابد و مجبور می شوند ارز مورد توافق را با نرخ بالاتری بفروشند و باز در چنین سناریویی نرخ ارز برای مردم بالا می رود. اگر مذاکرات به جایی نرسد و تحریم ها برداشته نشود، طبیعی است که نرخ ارز افزایش پیدا کند. اگر به اندازه کافی نفت بفروشیم. البته ممکن است با روش ارزی مناسب صادرات ما افزایش پیدا کند. ما باید ارز و پولی را که در خارج از کشور و در عراق، کره و کشورهای دیگر داریم جمع آوری کنیم. صحبت های آقای همتی در مورد جمع آوری پول ملی منوط به این است که کشور ابتدا به ثبات برسد تا مردم تشویق شوند که دارایی های خود را به دولت بدهند. در شرایط بحرانی که قیمت ارز هر روز در حال افزایش است، انگیزه مردم از عرضه دارایی های ارزی خود به دولت چیست؟ فکر انجام این کار درست و خوب است، اما تجربیات بد گذشته در حوزه اوراق ارزی همچنان در ذهن مردم است و امکان اجرایی شدن این تصمیم در شرایط فعلی بعید است.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *