تصاویری شگفت انگیز از فضا که ناسا فاش کرد
۱ دقیقه خوانده شدهناسا چندین دهه است که از اشعه ایکس برای کشف اسرار نامرئی کیهان استفاده می کند. در اواخر دهه 1970، رصدخانه اینشتین پیشگام در نجوم پرتو ایکس بود. اما تاج این رشته علمی رصدخانه اشعه ایکس چاندرا است که ۲۵ سال است از جهان غیب تصویربرداری می کند.
به گزارش دیجیاتو، شما را به تماشای تصاویری خیره کننده از رصدخانه چاندرا و اکتشافات پیشگام آن از دنیای پنهان دعوت می کنیم.
سحابی خرچنگ، نتیجه یک انفجار ابرنواختر درخشان که توسط ستاره شناسان در سال 1054 پس از میلاد مشاهده شد، چاندرا حلقه هایی را در اطراف مرکز سحابی با فواره های بنفش در حال انفجار به فضا می بیند.
این تلسکوپ فضایی در 23 جولای 1999 توسط شاتل فضایی کلمبیا به فضا پرتاب شد. چاندرا سنگین ترین محموله ای بود که تا به حال توسط شاتل حمل می شد.
یک نوع نادر از ستاره Wolf-Rayet، یک ستاره درخشان و پرجرم که در حال گذراندن یک مرحله کوتاه مدت در تکامل خود است. نقاط بنفش ستارگانی هستند که با چاندرا مشخص شده اند.
آیلین کالینز، فرمانده ماموریت شاتل فضایی کلمبیا در بیانیه ای مطبوعاتی گفت: «اکتشافات چاندرا در 25 سال گذشته ما را متحیر کرده و ما را شگفت زده کرده است.
اشعه ایکس در محدوده نور مرئی قرار نمی گیرد، اما اغلب رویدادهای هیجان انگیز در فضا را نشان می دهد.
تصویربرداری از سحابی رتیل توسط تلسکوپ فضایی چاندرا-وب. مشاهدات پرتو ایکس چاندرا (در دادگاه به رنگ آبی و بنفش) گازی را نشان می دهد که میلیون ها درجه توسط امواج ضربه ای ایجاد شده توسط بادهای عظیم ستاره گرم شده است.
اشعه ایکس به ویژه برای ستاره شناسان ارزشمند است. زیرا منبعی که از آن ساطع می شود اغلب بسیار داغ است یا رویدادها انرژی زیادی تولید می کنند. به عنوان مثال، بقایای یک ستاره در حال انفجار به بیرون پرتاب می شود، یا مواد بسیار داغی که به دور یک سیاهچاله می چرخند.
چاندرا اغلب جزئیات جدیدی را آشکار می کند که تلسکوپ های دیگر نمی توانند آن ها را ببینند.
ستون های آفرینش، تصویربرداری شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب. مجموعه ای رنگارنگ از ستارگان که در سراسر منطقه پخش شده اند توسط چاندرا گرفته شد.
در این تصویر که ترکیبی از دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب و چاندرا است، مشاهدات وب تصویری انتزاعی از ستونهای آفرینش ارائه میکند، ساختار ابری که دائماً در حال ایجاد ستارههای جدید است.
با این حال، چاندرا دریایی از ستاره های جوان را نشان می دهد که در اشعه ایکس می سوزند. این نقاط محل دقیق نور پراکنده در سراسر تصویر هستند.
مسیه 74 که به دلیل ظاهر کم رنگش کهکشان ارواح نامیده می شود، زمانی مشاهده شد که چاندرا فعالیت پرتو ایکس (بنفش) را در کنار رصدهای هابل و وب نشان داد.
جاناتان مک داول، اخترفیزیکدانی که سیستمهای دادههای علمی چاندرا را رهبری میکند، میگوید: «بسیاری اوقات ابری درخشان از گاز را میبینید، و سپس منبع پرتو ایکس را میبینید که باعث درخشش و فعال شدن آن در وسط میشود». “اگر چاندرا نداشته باشید، نمی توانید آن را ببینید، بنابراین “بخش بزرگی از داستان را از دست خواهید داد.”
دید پرتو ایکس چاندرا نشان داد که جهان پر از سیاهچاله است.
یک سیاهچاله عظیم در مرکز قنطورس در حال پرتاب یک کهکشان عظیم از ذرات به فضا است. چاندرا هم جت و هم حباب آبی کم رنگ اطراف کهکشان را ثبت کرد.
از دیگر دستاوردهای قابل توجه رصدخانه چاندرا می توان به اولین شواهد مستقیم از وجود ماده تاریک اشاره کرد. ماده ای کاملا نامرئی و مرموز که حدود 27 درصد از جهان را تشکیل می دهد.
چاندرا همچنین اولین تلسکوپی بود که مستقیماً برخورد ستارگان نوترونی را که امواج گرانشی را به دور کیهان می فرستند، شناسایی کرد.
همچنین تابش اشعه ایکس از شفق مشتری را نشان داد.
مشتری، توسط تلسکوپ فضایی هابل، با چاندرا که تابش اشعه ایکس بنفش آن را تشخیص می دهد، تصویربرداری شده است.
در زمین، ما آنها را شفق شمالی و جنوبی یا شفق قطبی می نامیم. شفق های قطبی گروه های نورانی رنگارنگ و رقصانی هستند که گاهی در آسمان قطبی و گاهی به اندازه آریزونا به خط استوا ظاهر می شوند.
شفق های قطبی توسط ذرات باردار خورشید ایجاد می شوند که تأثیر مشابهی در قطب های سیارات دیگر دارند. چاندرا این پدیده را در مشتری مشاهده کرد. این تصویر همچنین ابرهای پرتو ایکس را نشان می دهد که غول گازی را احاطه کرده اند.
در کل چاندرا نزدیک به 25000 بازدید داشت.
حباب زباله های ابرنواختری که با داده های اشعه ایکس از چاندرا و داده های نوری تلسکوپ فضایی هابل تصویربرداری شده است.
این یکی از پربارترین ماموریت های اخترفیزیک ناسا بوده است. دانشمندان بر اساس داده های آن بیش از 10000 مقاله تحقیقاتی نوشته اند.
خیره کننده ترین تصاویر با همکاری رصدخانه های دیگری مانند وب و هابل تهیه شده است.
دادههای جمعآوریشده از چاندرا و وب، جزئیات جدیدی را در مورد باقیمانده ابرنواختر Cassiopeia فاش کردهاند.
ترکیب قدرت دو تلسکوپ به دانشمندان اجازه داد تا علت احتمالی ساختار اسرارآمیزی به نام “هیولا سبز” را در باقیمانده ابرنواختر موجود در تصویر تعیین کنند. می توانید آن را در سمت راست مرکز ببینید، حلقه سبز رنگی که نور آبی و قرمز را در فضا مختل می کند.
دادههای چاندرا نشان داد که بین هیولای سبز و موج ضربهای که ستاره در طول انفجار ساطع میکند، وجود دارد. آنها معتقدند که موج در برخورد با مواد اطراف ستاره، هیولای سبز رنگ را ایجاد کرد.
چاندرا حتی مناظر خود را به مرکز کهکشان ما معطوف کرده است.
موزاییک مرکز کهکشان راه شیری، با استفاده از دادههای چاندرا (نارنجی، سبز و بنفش) و تلسکوپ رادیویی Meerkat در آفریقای جنوبی (خاکستری).
در ماه مه، اخترشناسان با استفاده از چاندرا دریچه ای را کشف کردند که گاز داغ را از مرکز کهکشان راه شیری پرتاب می کرد. آنها معتقدند که دودکش گازهای خروجی ممکن است در نتیجه انفجارهای سیاهچاله مرکزی کهکشان شکل گرفته باشد.
در اینجا تصویری از سیاهچاله کلان جرم در مرکز کهکشان راه شیری را مشاهده می کنید.
چاندرا قوس A* را مشاهده کرد، سیاهچاله ای که در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد.
چاندرا همچنین فاش کرد که سیاهچاله کلان جرم در کهکشان ما، Sagittarius A*، به سرعت در حال چرخش است. در واقع، چاندرا کشف کرد که سیاهچاله به قدری سریع می چرخد که فضا-زمان را مانند یک توپ فوتبال خرد می کند.
رصدخانه چاندرا ممکن است پس از کاهش شدید بودجه، به پایان ماموریت خود نزدیک شود.
در سحابی پنجه گربه، جایی که ستارگان در راه شیری در حال شکل گیری هستند، پرتوهای ایکس چاندرا خوشه ای از ستاره های جوان را نشان می دهد.
بودجه رصدخانه چاندرا به دنبال درخواست ناسا در سال 2025 از 68 میلیون دلار به 41 میلیون دلار کاهش یافته است.
تیم عملیات چاندرا گفت که این مقدار تلسکوپ را از کار میاندازد و به عملیات آن پایان میدهد. با این حال، چاندرا هنوز در حال کار است و به اکتشافات نوری شگفت انگیز ادامه می دهد.
این بقایای ابرنواختر، بقایای یک ستاره منفجر شده به نام 3C 58 است. جسم درخشان، سفید و کشیده در مرکز، یک ستاره نوترونی متراکم و سریع است.
دانشمندان با مطالعه کشف چاندرا در مورد تابش پرتو ایکس از ستارگان نوترونی، مانند آنهایی که در مرکز بقایای یک ابرنواختر قرار دارند، دریافتند که ستاره های نوترونی ممکن است حاوی نوع جدیدی از ماده فوق چگال باشند.
رصدخانه چاندرا میتواند اسرار نادیده بیشتری از جهان را در سالهای باقیمانده آن فاش کند.
fararu به نقل از همه در یک