مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

تنش بین اروپا و ایران مسیر توافق ایران و آمریکا را نمی‌بندد

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- دور جدید تنش ها میان ایران و اتحادیه اروپا پس از تصمیم اتحادیه اروپا برای انتشار بیانیه ای علیه ایران آغاز شد. اتحادیه اروپا در این بیانیه مدعی شد که ایران با آژانس همکاری نمی کند. در این بیانیه آمده است: از ادامه مبادلات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص احتمال توقف افزایش اورانیوم غنی شده 60 درصد، از جمله اقدامات فنی لازم برای راستی آزمایی در این زمینه مطلع هستیم. در عین حال، باید برای ایران روشن شود که جامعه بین المللی به چیزی بیش از سخنان اطمینان بخش نیاز دارد. ما متعهد به یافتن راه حل دیپلماتیک برای حل این موضوع هستیم.»

به گزارش فردا نماینده اتحادیه اروپا همچنین با ابراز نگرانی از دستیابی ایران به دانش غیرقابل بازگشت هسته ای گفت: در این زمینه اتحادیه اروپا همچنان نگران اظهارات مقامات ایرانی درباره توانایی این کشور در ساخت سلاح هسته ای است. سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در گفت و گو با شبکه المیادین گفت: ما اراده واقعی برای همکاری با آژانس داریم اما حرکت اروپا با این روند که آژانس بین المللی انرژی اتمی است در تضاد است. ما سعی کردیم مبنای تفاهم برای حل مشکلات باقی مانده پیدا کنیم و آقای گروسی خوشبین بود و از این رویکرد استقبال کرد. ما هشدار دادیم که فشار به نتیجه خوبی منجر نخواهد شد و ایران را از تصمیم خود برای همکاری مثبت با آژانس منصرف نخواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران به گام «غیر فنی» اروپا پاسخ مناسب خواهد داد.

همزمان با این تحولات، توئیت علی لاریجانی و مصاحبه اخیرش که اخیرا منتشر شده مورد توجه قرار گرفت، به ویژه زمانی که وی اظهار داشت: «اگر مقامات جدید آمریکایی می گویند که در موضوع هسته ای ایران فقط با سلاح هسته ای مخالف هستند، باید بپذیرند. شروط ایران در ازای آن و پذیرفتن امتیازات ضروری از جمله جبران خسارات ایران و امثال آن برای رسیدن به راه حلی جدید. در این شرایط، «توافق به جای صدور دستوری یکجانبه مانند تصمیم آنها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی»، سؤالاتی را مطرح می‌کند که آیا ایران و اروپا به اوج تقابل رسیده‌اند و آیا ایران مستقیماً وارد مذاکره با آمریکا خواهد شد یا خیر. آیا می تواند خشونت را در اروپا خنثی کند یا خیر؟ رحمان قهرمان پور کارشناس برجسته مسائل هسته ای و پژوهشگر روابط بین الملل در گفت و گو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:

تنش بین اروپا و ایران مانعی برای روند توافق ایران و آمریکا نمی‌کند

تنش میان اروپا و ایران راه را برای توافق ایران و آمریکا مسدود نمی کندرحمان قهرمان پور به همه در یک گفت: «البته هر کشوری منافع خاص خود را دارد، درست است که روابط ایران با اروپا یا اسرائیل به شدت تیره شده است، اما این اتفاقات لزوماً به این معنا نیست که مسیر هر نوع توافقی بین ایران و آمریکا مسدود شده است در صورتی که آمریکا منافع خود را در سطح جهانی تعریف می کند، اگر منافعش این را ایجاب کند و تضمین شود، می تواند با ایران توافق کند، البته منظور از حرف من این نیست که اپوزیسیون اروپایی می تواند قطعاً مانع از توافق ایران و آمریکا می شود، اما در عین حال قبول داریم که هیچ رابطه ای وجود ندارد. یک رابطه سالم بین ایران و اروپا می تواند توافق ایران و آمریکا را دشوارتر کند. در مسیر دشوارتر “مسئله مشترک مسئله اوکراین است.”

وی افزود: موضع ایران در قبال اوکراین چه برای آمریکا و هم برای اروپا مهم است، اگرچه این موضوع برای اروپا اساسی‌تر است، اما شاهد بوده‌ایم که در مسئله اوکراین، آمریکا و اروپا با هم جنگیدند و با یکدیگر همکاری کردند. بنابراین تنش بین ایران و اروپا، توافق ایران و آمریکا را دشوارتر می کند، اما قطعاً به این معنا نیست که امکان دستیابی به هیچ گونه توافقی بین ایران و آمریکا وجود ندارد و در شرایط خاصی، ایران بتواند عامل اروپا را خنثی کند یا به نوعی با آن مقابله کند، ممکن است توافقی حاصل شود بنابراین این مسیر بسیار سخت و دشوار خواهد بود.

باید دید صحبت های لاریجانی در قالب یک ماموریت رسمی می آید یا خیر؟

این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی گفت: صحبت‌ها و توییت‌های اخیر آقای لاریجانی از برخی جهات بسیار حائز اهمیت است، اما اینکه طرف مقابل تا چه حد این اظهارات یا توییت‌ها را جدی می‌گیرد. در آن، آیا این توییت با ترتیبات قبلی انجام شده بود یا یک اظهار نظر شخصی شناخته شده و درست بود، در هر صورت وقتی از سطح رسمی و سطح سخنرانان به سطح عملی سیاست گذاری رسیدیم، دیدیم؟ هماهنگی هایی آنطور که باید شکل نمی گرفت در دوره ای که آقای لاریجانی مسولیت چین را بر عهده داشت، در داخل کشور این خوش بینی وجود داشت که مسئله چین متولی پیدا کرده و قرار است همه چیز حل شود، اما به تدریج دیدیم که بوروکراسی در مقابل مطالبات من مقاومت می کند به سخنان و توئیت های آقای لاریجانی در این زمینه نگاه کنید که انگار نظر ایشان مهم است، اما باید دید آیا این اظهار نظر می تواند صدای واحدی را در داخل کشور ایجاد کند یا دستگاه های اداری آن را همراهی می کنند یا خیر؟ اعتبار و اعتبار آن همانطور که ما انجام می دهیم؟ ما نمی دانیم که او پست و مسئولیت جدیدی را بر عهده گرفته یا خواهد کرد. همه اینها در قضاوت ما مؤثر است. اظهار نظر برای یک فرد مشهور یک چیز است، اما اظهار نظر در یک مأموریت رسمی و به مسئولیت خود چیز دیگری است.

وی افزود: به نظر من این درست نیست که بگوییم ایران مسئول اتفاقاتی است که اخیرا بین ایران و اروپا رخ داده است اینکه ایران متهم است یا اینکه ایران شکست خورده است، البته در طرف دیگر این معادله، کاستی هایی نیز وجود داشته است، اما متأسفانه، قاعده سیاست بین الملل این است که کشورهایی که قدرت کمتری دارند، باید با کشورهایی که قدرت بیشتری دارند، صلح کنند. بعد از تحولات قطعنامه 1401 در ایران و جنگ اوکراین، وارد دورانی شده ایم. روابط جدید ایران و غرب، یعنی غربی ها تا حدودی از امکان بهبود سیاست داخلی ایران یا امکان تعمیق سیاست داخلی ایران ناامید شده اند و برخی از آنها معتقدند که عامل اصلی در آینده نخواهد بود. عرصه سیاسی رسمی، اما جامعه تغییر می کند، به همین دلیل است که آنها معتقدند در آینده این عرصه رسمی سیاست نخواهد بود، بلکه جامعه است که منبع اصلی تغییرات است با فعال شدن برخی از اپوزیسیون ها یا اپوزیسیون این نکته مهمی در درک رویکرد غرب در قبال ایران پس از حوادث 1401 است. به همین دلیل دیدیم. غرب از ریاست جمهوری آقای پیشیکیان استقبال نکرد و روابط ایران و آژانس بهبود نیافت. به نظر می رسد که آنها تصمیم گرفتند این راه جدید را امتحان کنند زیرا مسیر قبلی جواب نداد. باید دید در آینده در هر دو طرف، یعنی در ایران و در غرب، چه اتفاقی می افتد تا وضعیت فعلی بهبود یابد. اما فضایی پر از امید و خوش بینی را شاهد نیستیم.»

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *