مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

توافق اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس درباره ایران

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


فرصت های جدید برای همکاری امنیتی و دفاعی بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارسبعدی- الئونورا اردمانی، تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه در موسسه مطالعات سیاست بین الملل

بر اساس گزارشی که موسسه مطالعات سیاست بین الملل منتشر کرده است. افزایش تنش ها در خاورمیانه، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا را به همکاری در زمینه امنیت منطقه سوق داده است. از سوی دیگر، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نسبت به گذشته مواضع هماهنگ تری را علیه ایران اتخاذ کرده اند. آنها برقراری روابط سازنده با ایران را ضروری می دانند.

تحولات اخیر

در آوریل 2024، اولین “همایش امنیت عالی و همکاری منطقه ای” بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس در سطح وزرای خارجه در لوکزامبورگ برگزار شد. پیش از آن، اولین «گفت وگوی امنیت منطقه ای» در ژانویه 2024 در ریاض برگزار شد که طی آن طرفین توافق کردند که به طور منظم در زمینه هایی مانند امنیت دریایی و سایبری همکاری کنند.

شورای همکاری خلیج فارس معتقد است که همکاری با اتحادیه اروپا می تواند منابع و راه حل های دیپلماتیک لازم برای مقابله با چالش های مشترک را فراهم کند، هرچند همکاری همه جانبه در این زمینه پیچیدگی های خاص خود را دارد. اتحادیه اروپا همچنین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را به عنوان شرکای کلیدی با منافع مشترک به دلیل چالش های امنیت انرژی ناشی از جنگ در اوکراین و احتمال گسترش درگیری ها به خاورمیانه معرفی کرد.

انتظارات و موانع در هر دو طرف

کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس علاقه زیادی به برگزاری مانورهای نظامی مشترک با کشورهای اروپایی نشان می‌دهند، زیرا معتقدند این همکاری می‌تواند با بهره‌مندی از فناوری‌های دفاعی پیشرفته اروپا، به ارتقای توان نظامی خلیج فارس و نوسازی توان نظامی آن کمک کند. سند «مشارکت راهبردی با خلیج فارس» که در سال 2022 منتشر شد، بر ضرورت برقراری گفت‌وگوهای سیاسی-نظامی با شورای همکاری خلیج فارس تاکید و امکان همکاری نظامی بین دو طرف را نشان می‌دهد.

با این حال، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس می دانند که اتحادیه اروپا را نمی توان از نظر نظامی با ایالات متحده مقایسه کرد. بنابراین انتظار ندارند اتحادیه اروپا بتواند نقش امنیتی آمریکا در خلیج فارس را به عهده بگیرد. به عنوان مثال، تأسیس مأموریت دریایی به رهبری اروپا (ASPEDS) در دریای سرخ و باب المندب در اوایل سال 2024 نتوانست دیدگاه کشورهای عربی خلیج فارس را نسبت به اتحادیه اروپا به عنوان یک نیروی امنیتی تغییر دهد. ارائه دهنده

با وجود چشم انداز همکاری امنیتی بین اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس، هنوز موانعی وجود دارد. این موانع عمدتاً به دلیل تنوع دیدگاه ها و منافع بین اعضای دو بلوک است. اگرچه بحران بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و قطر (2017-2021) به پایان رسیده است، اما هنوز اختلافات سیاسی بر سر نحوه مدیریت بحران‌های منطقه‌ای به‌ویژه رفتار با ایران وجود دارد.

همکاری نظامی نیز در سطح دوجانبه بین دولت ها صورت می گیرد تا در سطح عمومی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا. عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دلیل سرمایه گذاری های گسترده در تقویت توان دفاعی ملی در خط مقدم تلاش های همکاری نظامی قرار دارند، در حالی که کشورهایی مانند عمان و کویت رویکرد محتاطانه تری را در پیش گرفته اند و بی طرفی را در اولویت قرار داده اند و بین امور بین المللی در سراسر منطقه تعادل برقرار می کنند. این کشورها به جای همکاری نظامی به دنبال تبادل دیپلماتیک با اتحادیه اروپا هستند.

علاوه بر این، بحران هویت اتحادیه اروپا که ناشی از رشد ناسیونالیسم و ​​احزاب راست افراطی، نابرابری اقتصادی و تضاد منافع ملی است، تهدیدی جدی برای انسجام نهادهای اروپایی است. این بحران توانایی اتحادیه اروپا برای همکاری موثر با شرکای خارجی مانند شورای همکاری خلیج فارس را به شدت کاهش داده است، و همچنین اعتبار اروپا را در زمینه همکاری های امنیتی و نظامی تضعیف کرده است، زیرا کشورهای عضو اتحادیه اروپا منافع ملی خود را بر اهداف جمعی ترجیح می دهند مسئله عدم هماهنگی و ناسازگاری سیاست هاست.

استرس را با دقت کاهش دهید؛ ایجاد یک اجماع جدید

کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بر ضرورت برقراری روابط سازنده با ایران به اجماع رسیده اند. در گذشته رویکرد کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به تهران متفاوت بود. عمان، کویت و قطر بیش از همه خواهان ایجاد کانال های ارتباطی با جمهوری اسلامی بودند، چیزی که همیشه در پایتخت های دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مثبت ارزیابی نمی شد و مانعی برای تدوین استراتژی امنیتی مشترک شد.

اما در شرایط کنونی به ویژه با افزایش تنش های مستقیم میان ایران و اسرائیل، برخی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حال بررسی مواضع خود هستند. به همین دلیل، توسعه یک استراتژی مشترک و هماهنگ بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس اهمیت بیشتری یافته است. در مورد ایران، همه اعضای شورای همکاری خلیج فارس به دنبال کاهش تنش و انجام مذاکرات منظم دیپلماتیک هستند. این رویکرد می تواند ارزیابی های امنیتی را با اتحادیه اروپا هماهنگ کند.

با این حال، با توجه به تفاوت دیدگاه های کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد تنش های منطقه ای و مسائل امنیتی در خاورمیانه، هنوز مشخص نیست که این استراتژی تا چه حد پایدار است. در حال حاضر، بحث در مورد همکاری امنیتی و دفاعی بین اتحادیه اروپا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بیشتر بر چشم‌اندازهای کوتاه‌مدت متمرکز است تا برنامه‌ریزی بلندمدت.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *