حساب و کتاب نفتی دولت در ۱۴۰۴؛ ۵ چالش پیش روی صادارت ۱۸۵۰ بشکه نفت
۱ دقیقه خوانده شدهآینده–الفبدلیلی باباخانی، کارشناس بازارهای بین المللی انرژی: مرکز پژوهش های شورا می گوید در شش ماهه اول سال 1403 هجری قمری بودجه نفتی دولت با کسری مواجه شد و رقمی معادل 26 درصد کمتر وصول شد و پیش بینی می شود تا پایان سال فقط 75 درصد وصول شود. . همچنین رقمی که دولت در لایحه بودجه سال 1404 برای درآمدهای حاصل از صادرات نفت درج کرده است، محقق نمی شود.
اما وضعیت صادرات نفت در بودجه 1404 چگونه دیده می شود؟
در مجموع، دولت برای سال آینده روزانه یک میلیون و 850 هزار بشکه نفت را به قیمت حدود 62 دلار در نظر گرفته است که شامل موارد زیر است:
یک میلیون و 250 هزار بشکه، سهم دولت 470 هزار بشکه، سهم صندوق توسعه ملی 600 هزار بشکه و سهم شرکت ملی نفت 181 هزار بشکه در روز است.
پرداخت تعهدات 50 هزار بشکه ای، نیروهای مسلح و طرح های ویژه نیز 550 هزار بشکه در روز از صادرات نفت سهم دارند.
اما نگاهی به درآمدهای نفتی در بودجه 1404 بیاندازیم:
- سهم دولت از صادرات نفت 509 همات خواهد بود.
- سهم نیروهای مسلح 687 هیمت خواهد بود.
- سهم طرح های ماده 12 نیز 126 همات خواهد بود.
دانستن این نکته بسیار مهم است; دلیل اینکه صادرات نفت دولت نزدیک به دو برابر حجم صادرات نیروهای مسلح است، اما درآمد آن کمتر از درآمد نیروهای مسلح در بودجه است، این است که بخشی از درآمد ارزی دولت از محل و نفت حاصل می شود. صادرات به واردات کالاهای اساسی با قیمت پایین اختصاص دارد اما نرخ ارز دلار برای نیروهای مسلح حدود 55 هزار تومان است.
چالش اصلی بودجه در سال 1404 چیست؟
- احتمال ادامه جنگ در همان سطح بین ایران و اسرائیل در سال آینده وجود دارد.
- پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا و گسترش تحریم های نفتی ایران.
- – قیمت جهانی نفت به کمتر از 65 دلار و در نتیجه احتمال فروش نفت غیررسمی ایران به حدود 50 دلار کاهش یافت.
- بازگشت روسیه به مقدار زیاد به بازار، رقابت برای فروش نفت بین عربستان، روسیه، امارات و عراق و از دست دادن بخش بزرگی از بازار سیاه نفت ایران که قیمت را به شدت کاهش داد.
- کاهش مصرف نفت چین به دلیل رشد اقتصادی پایین تر، جایگزینی خودروهای الکتریکی به جای احتراقی و مالکیت عربستان سعودی بر بخش بزرگی از پالایشگاه های محلی مستقل در چین است.
با توجه به اینکه کشور در 6 ماهه نخست امسال درگیر بسیاری از چالشهای ذکر شده نبوده و چین با سهولت بیشتری نفت ایران را خریداری میکند، اما در بخش نفت حدود 26 درصد کمتر از حد انتظار فروختهایم. اگر ما فقط چند مورد از چالش های فوق را در سال آینده داشته باشیم (که احتمالاً خواهیم داشت)، احتمال رسیدن به 1404 40٪ کمتر از جدول زمانی قابل تصور خواهد بود. همچنین بر اساس برآوردهای مرکز پژوهشهای شورا، تنها ۷۵ درصد از درآمد حاصل از فروش نفت و مشتقات آن در سال ۱۴۰۳ هجری قمری تا پایان سال محقق میشود. با نفت 71 دلار یا 35 میلیارد دلار روزانه یک میلیون و 350 هزار بشکه بود. درآمد نفت یک دلار بود.
اکنون با برآورد 75 درصدی، این رقم به 26 میلیارد دلار می رسد. با توجه به شرایط بین المللی و اتفاقات منطقه، حتی اگر در این وضعیت جنگی با شعله کم بمانیم، مشکلات اقتصاد چین، کاهش جهانی قیمت نفت در سال آینده و ادامه تحریم ها علیه ایران و ایران. . عدم امکان بهره مندی از مزایای FATF حتی در صورت پذیرش عضویت ایران پیش بینی می شود کل صادرات در بخش نفت و میعانات گازی به حدود 1.2 میلیون بشکه با قیمت 55 دلار برسد، اما دشوار اما قابل دستیابی است. رقم فوق تقریباً 24 میلیارد دلار خواهد بود.