حیوانات اساطیری بازگشتهاند؟ گونه نادر حیات وحش در خراسان جنوبی
مشاهده گونه کمیاب و در حال انقراض حیات وحش ایران در پناهگاهی در خراسان جنوبی موجی از واکنش ها را در بین کارشناسان و دوستداران حیات وحش برانگیخت. در سال گذشته مشاهده گونه های کمیاب و ارزشمند حیات وحش در برخی زیستگاه ها موجی از واکنش ها را در فضای مجازی به همراه داشته است. تا جایی که برخی از پربازدیدترین صفحات در فضای مجازی شروع به انتشار اخبار مختلف در این زمینه کردند و با دستکاری احساسات مردم تعداد بازدید از صفحات خود را افزایش دادند.
به گزارش سایت همشهری آنلاین، انتشار و بازنشر خبر دیدن «بزهای ناب ایرانی» در ارتفاعات البرز، دیدن «طاووس سیاه ناب ایرانی» در کاشان و مشاهده «آهوی تک شاخ افسانه ای» در زیستگاه های حیات وحش ایران یک خبر جعلی است. اخبار جعلی به قدری آشکارا جعلی هستند که حتی نیازی به تایید ندارند و با یک جستجوی ساده می توانید جعلی بودن آن را تشخیص دهید. شایعه پراکنی در صفحات مجازی و بازنشر این شایعات بر اخبار واقعی در مورد مشاهده گونه های کمیاب حیات وحش تاثیر می گذارد و منجر به سلب اعتماد مخاطبان رسانه ها می شود.
اما ماجرای رصد روباه های شنی در محیط های خراسان جنوبی چیست؟ این خبر را رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهر بهشت اعلام کرد اما تقریبا هیچ یک از صفحات مجازی آن را بازنشر نکردند. شهروندی آنلاین اما برای آشنایی با روباه شنی این گونه کمیاب و ارزشمند از حیات وحش ایران را معرفی کرد.
روباه شنی یکی از گونه های کمیاب و زیبای حیات وحش منطقه حفاظت شده حیات وحش مظفری و ساحل رباط است که فعالان حفاظت از محیط زیست در سال های اخیر چندین بار از آن عکسبرداری کرده اند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست استان الفردوس با اعلام اینکه محیط بانان پناهگاه حیات وحش ساحل الفردوس رباط از قلاده روباه شنی در این منطقه عکسبرداری کردند، گفت: اندازه روباه شنی کوچکتر از این است. روباه معمولی، اما گوشهای دراز و پهنی دارد.» . پاهای این حیوان با موهای بلند پوشیده شده است که از گرمای سوزان بیابان محافظت می کند.
محمدکاظم شکرگرز با هشدار به تغذیه روباه شنی عمدتاً از حشرات، جوندگان کوچک، خزندگان و لاشه حیوانات، گفت: شکار روباه شنی با سگ گله یکی از عوامل اصلی کاهش تعداد این گونه زیبا و دامداران است. و پرورش دهندگان به آن متوسل می شوند و دامداران باید به آن توجه بیشتری کنند.
به گزارش سایت همشهری آنلاین، روباه شنی در مناطق حاشیه ای کویر مرکزی، سیستان، بلوچستان، فارس، خوزستان، بندرعباس و شاید جزیره قشم زندگی می کند. اما اطلاعات دقیقی از تعداد تخمینی سمورهای شنی در ایران در دسترس نیست. کاهش نسل این حیوان به دلیل شکار و تهدیدات محیطی یکی از عوامل اصلی کاهش جمعیت آن است.
ویژگی های روباه شنی
چنین حیات وحشی اندازه آن کوچکتر از یک روباه معمولی است، اما گوش های آن به نسبت بزرگتر است. برخلاف روباه معمولی، رنگ پشت گوش سیاه نیست و اغلب هم رنگ پشت بدن یا زرد تا نارنجی است. موها بسیار نرم و متراکم، پشت خاکستری متمایل به زرد، موهای دم قهوه ای و انتهای آن سفید است. دستها و پاها کوتاهتر از روباه معمولی هستند. بین پنجه ها موهای بلند وجود دارد. روباه شنی عمدتاً شبگرد است. یعنی اکثر فعالیت های خود از جمله شکار و تغذیه را در شب انجام می دهند. این رفتار به آن کمک می کند تا از گرمای شدید روز بیابان جلوگیری کند و در طول شب سرد به دنبال منابع غذایی باشد.
به گفته کارشناسان، گوزن تک شاخ ممکن است به دلیل یک اختلال ژنتیکی به این شکل تبدیل شده باشد
زیستگاه روباه شنی در ایران است
زیستگاه روباه شنی بیشتر در نواحی کویری به ویژه نواحی مرکزی و شرقی ایران متمرکز است.
قطعه بیابانی:یکی از مهم ترین زیستگاه های روباه شنی در ایران، کویر لوت است. مساحت این کویر بیش از 50 هزار کیلومتر مربع است و یکی از بزرگترین و خشکترین کویرهای ایران و جهان محسوب میشود. دمای روزانه در کویر لوت به بیش از 70 درجه سانتیگراد می رسد و میزان بارندگی سالانه کمتر از 30 میلی متر است. روباه شنی در این شرایط به زندگی خود ادامه می دهد.
کویرهای مرکزی ایران: کویرهای مرکزی ایران نیز زیستگاه مهم روباه شنی است. این کویرها شامل دشت کویر، کویر نمک و نواحی خشک استان های یزد، کرمان و سمنان است. این مناطق همچنین محیطی چالش برانگیز برای حیات وحش با دمای بالا و بارندگی کم فراهم می کنند. روباه شنی با کندن لانه های خود در زیر زمین در این مناطق از گرمای روز و سرمای شب محافظت می کند.
حاشیه بیابان ها و تپه های شنی:روباه شنی در لبه های بیابان ها و تپه های شنی نیز یافت می شود. این مناطق که بین مناطق بیابانی و نیمه بیابانی قرار دارند، به دلیل بهبود شرایط زندگی، منابع غذایی بیشتری را فراهم می کنند. وجود جوندگان، حشرات و گیاهان صحرایی در این مناطق فرصت های خوبی برای تغذیه و بقای روباه شنی فراهم می کند.
مناطق صخره ای و کوهستانی:روباه شنی در برخی مناطق صخره ای و کوهستانی نیز دیده می شود. این گونه با استفاده از پناهگاه های طبیعی در میان صخره ها و صخره ها از خطرات محیطی مانند شکارچیان و دمای شدید محافظت می شود. این مناطق به دلیل امنیت زیاد و پناهگاه های طبیعی با وجود کمبود منابع غذایی برای روباه های شنی نیز جذاب هستند.
اهمیت حفاظت از روباه شنی
روباه شنی به عنوان یکی از گونه های مهم و منحصر به فرد حیات وحش ایران نیاز به حفاظت ویژه دارد. تخریب زیستگاه های طبیعی در اثر توسعه انسانی، تغییرات آب و هوایی و شکار غیرقانونی از جمله تهدیداتی است که جمعیت این گونه را در معرض خطر قرار داده است. حفاظت از زیستگاه های طبیعی، آموزش جوامع محلی و اجرای قوانین حفاظت از حیات وحش از جمله اقداماتی است که می تواند به حفظ و زنده ماندن روباه شنی کمک کند. با توجه به اهمیت زیستگاه روباه شنی در کویر لوت و سایر مناطق کویری ایران، لازم است برای حفظ این گونه و زیستگاه های طبیعی آن تلاش جدی صورت گیرد. با اطلاع رسانی و آموزش جوامع محلی و اجرای قوانین حفاظت از حیات وحش می توانیم به حفظ این گنجینه طبیعی برای نسل های آینده کمک کنیم.