خطر اقتصادی جنگ اسرائیل و ایران برای چین / سکوت پکن به معنای عدم نگرانی از تحولات منطقه نیست
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- هفته گذشته وزیر امور خارجه چین در تماس تلفنی با همتایان ایرانی و اسرائیلی خود تلاش کرد خطرات جنگ همه جانبه در منطقه را هشدار دهد. علیرغم این تماس، برخی تحلیلگران معتقدند که چین پای خود را از درگیری های منطقه عقب کشیده و تمایلی به مشارکت در درگیری ها و حتی پاسخ به تنش ها نشان نمی دهد.
به گزارش فردا روابط چین با کشورهای عربی منطقه در سالهای اخیر و در کنار سرمایهگذاری چین در منطقه، علاوه بر خرید نفت از صادرکنندگان نفت در خلیج فارس، همواره مثبت بوده است. چین از آغاز جنگ غزه سعی کرده در پیام های خود به جای نزدیکی به اسرائیل، خود را دوستدار کشورهای عربی منطقه و علاقه مند به آن نشان دهد. اخیرا فو کونگ، نماینده چین در سازمان ملل متحد در نشست عمومی مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: در حال حاضر نباید در حفظ صلح در خاورمیانه تاخیری وجود داشته باشد. ما خواستار احترام مؤثر به حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی همه کشورها هستیم، با تمام اقداماتی که قوانین اساسی حاکم بر روابط بینالملل را نقض میکند، مخالفیم و تمامی حملات خشونتآمیز علیه غیرنظامیان را محکوم میکنیم.»
با تمام این اوصاف، برخی تحلیلگران معتقدند چین در قبال تحولات منطقه سکوت کرده و آنطور که انتظار می رود تعامل و مداخله نمی کند و در این شرایط سوالاتی مطرح می شود که دلیل این سکوت چیست؟ اگر چین از تنش در منطقه آگاه باشد، آیا منطقه سود خواهد برد؟ داریوش قنبری، استاد علوم سیاسی و نماینده مجلس در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
اولویت چین رقابت اقتصادی با آمریکاست نه جنگ منطقه ای
داریوش قنبری به همه در یک گفت: چین کشوری است که اولویت اول خود را در عرصه سیاست خارجی و اقتصاد قرار داده است. به طور کلی سکوت چین به معنای نگرانی در مورد مناقشه منطقه ای نیست، به عنوان یک قانون کلی، کشوری که می خواهد باشد فعال به عنوان یک بازیگر اقتصادی از جنگ بهره نمی برد و در نتیجه به دنبال گسترش صلح و امنیت است تا بتواند در فضایی مبتنی بر صلح و امنیت به فعالیت اقتصادی خود ادامه دهد کشورهایی که می توانند برای چین فاجعه بار باشند، به ویژه اینکه چین به شدت به نفت خام و فرآورده های نفتی متکی است و بیشتر کالاهای آن از منطقه خلیج فارس و خاورمیانه است و از این منظر می توان گفت که هر چه باشد. در منطقه اتفاق بیفتد، چین به شدت آسیب خواهد دید، بنابراین نمی توان گفت که سکوت چین به این معناست که این کشور نگران نیست.
وی افزود: حتی من معتقدم چینی ها هم بی تفاوت نبودند و تا حد امکان سعی می کردند از اتفاقی که منجر به جنگ بزرگ در خاورمیانه می شود جلوگیری کنند. شرق، می تواند بر منافع دیپلماتیک چین و اقتصاد آن تأثیر بگذارد.” رشد سیاسی و اقتصادی. تا به امروز، رویدادهای جاری در منطقه برخی از روابط تجاری چین را محدود کرده است و در نتیجه هزینه های حمل و نقل را افزایش می دهد. به ویژه روابط بین چین و اروپا چندان دور از دسترس نیست. تحولات خاورمیانه و حتی با توجه به بحران بین اوکراین و روسیه، چینی ها تلاش هایی برای کاهش یا پایان دادن به بحران بین چین و روسیه انجام دادند. تایوان هم همینطور، اما دیدم که این اتفاق نیفتاد و چینی ها این کار را نکردند، در واقع، علیرغم اصرار چینی ها، اگرچه تایوان بخشی از چین است، اما خطرات هزینه ها و خسارات ناشی از حمله نظامی را نپذیرفتند. و این نشان دهنده اولویت اقتصاد بر سیاست های نظامی در چین است، وی افزود: «چین سال هاست درگیر یک رقابت بزرگ اقتصادی با ایالات متحده است و این رقابت را فدای حمله به دیگران یا ورود به هیچ گونه رقابتی نخواهد کرد. جنگ
درگیری ایران و اسرائیل و افزایش نفوذ آمریکا در خلیج فارس برای چین مضر است
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: اینکه می گویند چینی ها سال گذشته در زمینه کاهش تنش های منطقه ای کاملا منفی بودند، اشتباه است. تنش ها، چین برای برقراری صلح بین اعراب تلاش کرد و ایران باید صلح را برقرار کند و می دانیم که این یکی از تلاش های دیپلماتیک چین بود که به احیای روابط ایران و عربستان تا حدودی انجامید. تنش بین ایران و عربستان سعودی بر بازارهای انرژی در منطقه تأثیر میگذارد و میتواند به ضرر چین تمام شود. بنابراین چینی ها با ترویج صلح بین ایران و عربستان، ترس خود را از بین بردند. وی افزود: بی تفاوتی چینی ها را قبول ندارم اما فکر می کنم پشت پرده خیلی شلوغ هستند.
وی افزود: برخی این فرضیه را مطرح می کنند که چینی ها از درگیری های منطقه ای استقبال می کنند، زیرا اگر آمریکا و اسرائیل همزمان وارد یک درگیری منطقه ای شوند، این فرصتی را برای چین ایجاد می کند که با تایوان وارد جنگ شود. ضمنا من هم این فرضیه را رد می کنم و قبول ندارم. زیرا درگیری ایران و اسرائیل به سرعت سطح نفوذ آمریکا را در کشورهای عربی منطقه افزایش می دهد و کشورهای عربی نیز سطح خرید سامانه های پدافند هوایی خود را از آمریکا افزایش می دهند. طبیعتا چنین اتفاقی خواست چین نیست و من شک دارم که منافع چین در این باشد که ایران و اسرائیل وارد یک جنگ بزرگ شوند. علاوه بر این، درگیری ایران و اسرائیل کاملاً بر شرایط صادرات نفت در منطقه سایه افکنده است، بنابراین چین نیز در تامین نفت خود با مشکل مواجه خواهد شد. این تنها ایران نیست که نفت چین را تامین می کند، بلکه برخی از کشورهای منطقه نیز نفت چین را تامین می کند. بنابراین موضوع برای چین چیزی فراتر از یک جنگ ساده است و چین هرگز حاضر نیست منافع خود را به خاطر یک جنگ منطقه ای قربانی کند. معتقدم چین با علاقه و علاقه تحولات را رصد می کند و از آنجایی که منفعت چین افزایش درگیری ها در منطقه نیست، امکان ورود چین برای کاهش تنش در شرایط بحرانی را نمی بینم.