مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

دولت چگونه کاهش درآمد را جبران می‌کند؟

تبلیغات بنری


با نگاهی به عملکرد مالیاتی دولت سیزدهم، مشخص می‌شود که در سال 1402 هجری قمری، عملکرد دولت در وضع مالیات بر کارمندان بخش دولتی، کارمندان بخش خصوصی و مالیات مشاغل بیش از میزان مصوب بوده است. بنابراین با توجه به عملکرد سال گذشته دولت در حوزه مالیاتی، پیش بینی می شود با افزایش سقف معافیت مالیاتی، خلأ زیادی در منابع دولت از محل مالیات بر حقوق و دستمزد و مالیات مشاغل ایجاد نشود.

افزایش 100 درصدی معافیت مالیاتی

به گزارش دنیای اقتصاد، بحث افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران از اواسط تیرماه آغاز شد. در روزهای مانده به انتخابات ریاست جمهوری علی طیب نیا، مسعود پزشکیان مشاور اقتصادی اعلام کرد: در حوزه کسب و کار باید معافیت مالیاتی سه برابر شود. معافیت حقوق بگیران نیز باید به دو برابر افزایش یابد و سالانه با توجه به تورم تعدیل شود. پس از پیروزی مسعود مازیکیان در انتخابات ریاست جمهوری، وزیر اقتصاد و هیات دولت پیگیر این موضوع شدند. در اواسط مهرماه سال جاری، عبدالناصر الحماتی، وزیر اقتصاد اعلام کرد: در راستای تاکید جناب عالی رئیس جمهور مبنی بر حمایت از حقوق بگیران و تحقق عدالت مالیاتی، وزارت امور اقتصادی و دارایی پیشنهاد دو برابری مالیات را داد. سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران نسبت به امسال یعنی به 24 میلیون تومان ذکر شده در لایحه بودجه سال 1404 می رسد.

روز گذشته وزیر اقتصاد با انتشار نامه ای از افزایش 100 درصدی سقف معافیت مالیاتی شرکت ها در سال آینده خبر داد. همزمان با اعلام خبر افزایش معافیت های مالیاتی، سید محمد هادی سوبانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: بر اساس برنامه هفتم، سهم درآمدهای مالیاتی از تولید ناخالص داخلی باید به این میزان برسد. 10 درصد.” وی همچنین در این زمینه ادامه داد: در حال حاضر تمرکز ما بر روی دانه های کلان مالیاتی است و اجازه نمی دهیم بر مودیان کوچک و همچنین کارمندان، اتحادیه ها و شرکت های کوچک فشار وارد شود به شدت از افزایش سطح معافیت های مالیاتی برای شرکت های کوچک و حقوق بگیران حمایت می کند.

دولت چگونه کاهش درآمد را جبران می کند؟

وضع مالیات بر فقرا

بر اساس آخرین محاسبات، خط فقر برآورد شده برای یک خانواده سه نفره در تهران در سال 1403 حدود 20 میلیون تومان است. این در حالی است که سقف معافیت مالیاتی حقوق در سال جاری معادل 12 میلیون تومان بوده است. یعنی اگر در یک خانواده 4 نفره ساکن تهران، فقط سرپرست خانواده درآمد داشته باشد و درآمد این فرد فقط از حقوق باشد و کمتر از 20 میلیون تومان دریافت کند، این خانواده فقیر محسوب می شود. این در حالی است که اگر درآمد فردی بیش از 12 میلیون باشد مشمول مالیات می شود و پس از کسر مالیات حقوق وی به حساب وی واریز می شود. با توجه به سقف معافیت مالیاتی تعیین شده در سال 1403، برخی افراد حتی زمانی که فقیر محسوب می شوند مجبور به پرداخت مالیات هستند.

شایان ذکر است که بر اساس آخرین محاسبات مربوط به تعداد افراد فقیر کشور که مربوط به سال 1401 است، نرخ فقر در ایران معادل 30 درصد است و یک سوم مردم ایران توانایی ملاقات ندارند. حداقل نیازهای آنها بنابراین می توان گفت که تعیین سقف معافیت مالیاتی حقوق ها به کمتر از خط فقر در جامعه یکی از اقداماتی است که دولت می تواند برای جلوگیری از افزایش نرخ فقر در جامعه انجام دهد. با توجه به افزایش 100 درصدی سقف معافیت مالیاتی حقوق در سال آینده، سقف معافیت مالیاتی در سال 1393 معادل 24 میلیون تومان خواهد بود. این احتمال وجود دارد که به دلیل وجود تورم دو رقمی، سقف معافیت مالیاتی حقوق در برخی شهرها مانند تهران در سال آینده نیز زیر خط فقر باشد.

درآمد مالیاتی بیش از میزان مصوب است

در سال های اخیر اقتصاد ایران از کسری بودجه مزمن رنج برده است. با آغاز دور جدید تحریم های اقتصادی علیه ایران در سال 2017، فروش نفت ایران محدود شد و دولت برای تامین هزینه های خود با چالش مواجه شد. کسری بودجه دولت و روش های تامین مالی آن یکی از عوامل اصلی افزایش تورم در سال های اخیر بوده است. همزمان با آغاز به کار دولت سیزدهم، توجه سیاستگذاران به جبران کسری موجود پایه مالیاتی جلب شد. با توجه به اینکه انتظار می رود کسری بودجه سال آینده زیاد باشد، افزایش سقف معافیت مالیاتی این سوال را مطرح می کند که منابع جایگزین برای جبران کاهش درآمد دولت در سال آینده چیست؟ نگاهی به جداول مربوط به میزان مالیات مصوب در قانون بودجه و همچنین عملکرد دولت نشان می دهد که در سال 1402 هجری شمسی عملکرد دولت در زمینه وصول مالیات حقوق کارکنان بخش دولتی و کارمندان بخش خصوصی. مالیات بر حقوق و مالیات کسب و کار بیش از مقدار مصوب بود.

سال گذشته میزان مالیات مصوب برای کارکنان بخش دولتی 27.7 میلیارد تومان بوده است. در حالی که مبلغ پرداختی بالغ بر 31.8 هزار میلیارد تومان بوده است. در همین سال میزان مالیات مصوب برای کارکنان بخش خصوصی 35.4 هزار میلیارد تومان و مبلغ پرداختی 49.6 هزار میلیارد تومان بوده است. با توجه به اینکه درآمد دولت از این مالیات ها بیش از میزان مصوب است، می توان گفت که افزایش سقف معافیت مالیاتی خلأ زیادی در درآمد دولت از اینجا ایجاد نمی کند. نگاهی به قانون بودجه سال 1403 نشان می دهد که سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران در سال جاری معادل 12 میلیون تومان است.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *