مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

سرنوشت ۷ معاون اول رئیس‌جمهور چه شد؟ / زندان، درگذشت، استراحت، بازگشت!

۱ دقیقه خوانده شده
سرنوشت ۷ معاون اول رئیس‌جمهور چه شد؟ / زندان، درگذشت، استراحت، بازگشت!

تبلیغات بنری


فردا – محمد رضا عارف به عنوان معاون اول رئیس جمهور منصوب شد. عارف برای دومین بار در چنین شرایطی قرار گرفته است. انتصاب این استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه شریف به عنوان معاون اول رئیس جمهور اولین حکم رسمی از سوی مسعود البدشیان است. از زمان ایجاد این سمت تاکنون 7 نفر سمت معاون اول را برعهده داشته اند که هر کدام سرنوشت متفاوتی داشته اند. دو نفر مرده، دو نفر ناشناس، دو نفر در حال استراحت و یک نفر مجددا انتخاب شد.

به گزارش فردا قبل از بازنگری قانون اساسی در سال 1368 دفتری تحت عنوان معاون اول رئیس جمهور وجود نداشت. بر اساس قانون اساسی، رئیس جمهور رئیس قوه مجریه و نخست وزیر رئیس دولت است. کیفیت انتخاب نخست وزیر بر اساس اصل 124 تعیین شد: «رئیس جمهور یک نفر را برای پست نخست وزیری معرفی می کند و پس از اخذ رأی ترجیحی از مجلس ملی، حکم نخست وزیری را صادر می کند. برای سمت نخست وزیری صادر می شود.» در چارچوب این بازنگری، حذف اختیارات برای مقام رهبری، افزایش اختیارات رهبری، تبدیل اختیارات به ولایت مطلقه امر، افزایش اختیارات شورای نگهبان، تشکیل شورایی برای تعیین میزان اعتبار نظام، عزل نخست وزیری و تغییر نام شورای ملی به شورای اسلامی و ایجاد سمتی به نام ریاست قوه قضائیه.

همچنین ماده 124 به شرح زیر اصلاح شد: «رئیس‌جمهور می‌تواند معاونینی برای انجام وظایف قانونی خود داشته باشد، معاون اول رئیس‌جمهور با تصویب هیأت وزیران، مسئولیت مدیریت و هماهنگی با سایر معاونان را بر عهده دارد. ایران از دولت پنجم و ریاست جمهوری اکبر چنین جایگاهی را در دولت خود داشته است و در تمام این سال ها دستور انتصاب معاون اول با این عبارات آغاز می شود. بر اساس اصل 124 قانون اساسی.

اولین و قدیمی ترین

حسن حبیبی اولین نفری است که به عنوان معاون اول رئیس جمهور منصوب شد. او که وکیل تحصیل کرده فرانسه بود، 12 سال در دو دولت هاشمی، هفته اول و هفته اول دولت دوم خاتمی، این مسئولیت را بر عهده داشت. حبیبی از اعضای نهضت آزادی بود، اما در سال 1358 به حزب جمهوری اسلامی پیوست و از اواسط دهه 1350 تا زمان مرگ عضو کارگزاران سازندگی بود.

وی فعالیت خود را از دولت موقت آغاز کرد و قبل از انتخاب به عنوان معاون اول در سمت های مختلف از نمایندگی مجلس و وزارت تا عضویت در شورای نگهبان فعالیت داشت. حبیبی تا سال 1380 عضو حقوقی شورای نگهبان بود و تا پایان عمر در سال 1391 عضویت واقعی مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی را بر عهده داشت.

سرنوشت ۷ معاون اول رئیس‌جمهور چه شد؟ / زندان، درگذشت، استراحت، بازگشت!

حسن حبیبی در دوران معاونت اول خود سوژه کاریکاتورهای روی جلد مجله گل آقا شد. از آنجایی که سران لباس مذهبی به تن داشتند، حبیبی هدف شوخی های گل آقایی قرار گرفت. می گویند او نماد دولت بود و شغلام نماد ملت بود.

احمد اربانی، کاریکاتوریستی که بیشترین تعداد کاریکاتور حبیبی را در گل آقا کشید، پس از مرگش در روزنامه روزانه نوشت: «او بهترین سوژه ما در گل آقا بود». به‌عنوان معاون اول، همکاران پایین‌ترش کشیدن چهره‌شان را ممنوع کردند، او نیز از من تشکر کرد و وقتی یکی از جلدها خواست که اصل آن را به عنوان یادگاری به او بدهیم، نامه‌ای پر از تشکر برایم فرستاد و سکه‌ای را که هنوز در دستم است، ضمیمه کرد. !»

سوار از استنفورد

دومین معاون اول رئیس جمهور ایران یک مهندس بود. محمدرضا عارف تحصیلات خود را در رشته مهندسی برق در دانشگاه تهران و استنفورد آمریکا به پایان رساند. سپس به ایران بازگشت و این بار به عنوان استاد وارد دانشگاه شد. عارف از دهه 1970 عضو هیئت علمی دانشگاه شریف بوده است. او مسئولیت های دولتی و دولتی بسیاری داشت و دارد.

او ابتدا به عنوان وزیر پست، تلگراف و تلفن (ارتباطات و فناوری اطلاعات امروز) وارد دولت خاتمی شد. وی از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۰ معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و برنامه ریزی کشور بود. پس از استعفای حسن حبیبی، وی به عنوان معاون اول انتخاب شد و تا سال 1383 در این سمت باقی ماند تا اینکه این کشیش به محمود احمدی نژاد سپرده شد.

معاون اول

عارف در دهمین دوره مجلس با بیش از یک میلیون و ششصد هزار رأی به عنوان نفر اول تهران وارد مجلس شد. اما عملکرد او و فراکسیون امید تحت مدیریت او همواره مورد انتقاد بوده است. اظهار نظر پسرش در مورد ژن خوبش فراموش نشدنی است. عارف از سال 1398 تا به امروز در عرصه اجرایی غایب بود تا اینکه مسعود مازیکیان وی را به عنوان معاون اول رئیس جمهور منصوب کرد و برای دومین بار این سمت را بر عهده گرفت.

معاون اقتصادی

محمود احمدی نژاد 3 معاون اول داشت یعنی در تمام دولت های گذشته بیشترین احکام صادره را داشته است. پرویز داودی معاون اول وی در دولت نهم بود. داودی نیز مانند عارف در آمریکا تحصیل کرد و دکترای خود را از دانشگاه ایالتی آیووا گرفت. این استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی نیز از نزدیکان مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی بود و به مدت سه سال معاونت اقتصادی قوه قضائیه بود. سپس الهاشمی الشاهرودی به عنوان مدیر دفتر شورا شناخته شد. جایی که او هم در آن عضویت داشت. معاون اول رئیس جمهور همچنین استاد اقتصاد مؤسسه آیت الله مصباح یزدی بود. داوودی چهار سال در این سمت ماند و در میان کسانی که با احمدی نژاد گوشه ای پیدا کردند شناخته شده است.

معاون اول

وی در دولت دوم محمود احمدی نژاد رئیس مرکز مطالعات راهبردی و مشاور ارشد رئیس جمهور شد. او با مطرح شدن جریان انحرافی از آن فاصله گرفت و در سال ۱۳۹۶ یکی از ۴۳ وزیر و معاون احمدی نژاد بود که برائت نامه را امضا کرد. از داودی به عنوان اقتصاددان پشت پرده جبهه پایداری یاد شده است. پس از مرگ وی در فروردین 1403، برخی از نظریه های اقتصادی وی مورد تجدید نظر قرار گرفت و منتقدان وی را عامل تورم و نقدینگی در دولت نهم معرفی کردند. محمود احمدی نژاد در درگذشت معاون اول خود شرکت نکرد و تلگرام تسلیت ارسال نکرد.

ظاهر کوتاه تر

اسفندیار رحیم مشایی، چهره مرموز دولت احمدی نژاد، رکورد کوتاه ترین دوره معاونت اول را در کارنامه خود دارد. رحیم مشایی معاون دوم احمدی نژاد بود. وی در 6 تیر 1387 با حکم رئیس جمهور به معاون اول رئیس جمهور منصوب شد و 5 روز بعد با مخالفت مقام معظم رهبری مواجه شد. احمدی‌نژاد مشایی را بر اساس دستور رهبری در پستی پایین‌تر از معاون اول، اما نزدیک‌تر به او منصوب کرد: رئیس دفتر رئیس‌جمهور.

معاون اول

اسفندیار رحیم مشایی در اسفند ماه سال 1396 بازداشت شد و به گفته یکی از وکلای وی، به اتهام آتش زدن حکم صادره علیه حمید بقایی در مقابل دادگاه به سه اتهام تبانی و مشارکت علیه امنیت داخلی و خارجی کشور متهم شد. سفارت انگلستان. وی به دلیل انتشار برخی مطالب و توهین به چند تن از مقامات و قضات به اتهام تبلیغ علیه نظام محاکمه شد و در نهایت به ۶ سال و نیم حبس از جمله ۵ دوره اجرایی محکوم شد.

در سال 1400 هجری قمری اخبار و تصاویری از آزادی مشایی از زندان منتشر شد. معلوم نیست سرنوشت و پرونده او به کجا ختم شد. شایعات حاکی از آن است که او در شمال کشور به دور از سیاست و رسانه زندگی می کند.

معاون زندانی

محمدرضا رحیمی معاون سوم و آخر محمود احمدی نژاد بود. وی پس از رحیم ماچایی این سمت را بر عهده گرفت و تا پایان دولت دهم در آن باقی ماند. رحیمی پیش از این به عنوان استاندار کردستان، رئیس دیوان محاسبات و معاونت حقوقی و شورای ریاست جمهوری فعالیت می کرد. معاون اول احمدی نژاد حواشی زیادی داشت که در دولت او بی سابقه نبود. اما نام او با محاکمه پس از پایان دوره ریاستش مرتبط است. او هم جزو کسانی بود که از احمدی نژاد فاصله گرفتند.

معاون اول
رحیمی در سال 1392 با عناوین «ایجاد یا هدایت شبکه چند نفره ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری»، «دریافت رشوه» و «تحصیل مال از طریق نامشروع» کیفرخواست صادر شد. شعبه 76 دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی سیامک مدیر خراسانی در تاریخ 12 و 26 خرداد 1392 به اتهامات رحیمی رسیدگی و وی را به 15 سال حبس تعزیری، غرامت 2 میلیون و 850 هزار تومانی و یک میلیارد تومان جزای نقدی محکوم کرد.

این حکم در نهایت با نظر دیوان عالی کشور به ۵ سال و ۹۱ روز کاهش یافت. رحیمی در بهمن ماه سال 1392 عازم اوین شد و بر اساس اعلام مدیرکل زندانهای استان تهران در تاریخ 7 اسفند 1394 یعنی پس از تحمل سه سال و یک ماه و دو روز بدون احتساب از زندان آزاد شد. تعطیلات – و استفاده از “سیستم آزادی مشروط”. رحیمی سال هاست که از رسانه ها دور بوده است.

معاون تکنوکرات

در دولت یازدهم و دوازدهم اسحاق جهانگیری بر کرسی معاونت اول نشست. او با سال ها سابقه استانداری، وزیر و نماینده مجلس به دولت روحانی آمد. جهانگیری در انتخابات سال 92 از نزدیکان مرحوم آیت الله هاشمی و از چهره های قدیمی میانجی است. وقایع بسیاری از دوره او باقی مانده است. گفته می شد اختلافات زیادی بین او و روحانی به خصوص در دولت دوازدهم وجود داشت. دو موضوع ممکن است بیشتر از بقیه به خاطر بسپارند.

دلار 4200 دلاری که به دلار جهانگیری معروف شد و شرکت در انتخابات 1396 برای دفاع از روحانی و دولتش. در آن زمان هجمه های زیادی به دولت روحانی صورت گرفت و تلاش های زیادی برای انتصاب وی در یک دوره واحد صورت گرفت. سرانجام جهانگیری پس از مناظره ها استعفا داد و به دفتر خود بازگشت و روحانی تا چهار سال بعد به عنوان کشیش باقی ماند.

اظهارات جهانگیری از جمله روی آوردن «دختر وزیر مظلوم» به واردات پوشاک بیشتر در آن بحث ها به یادگار مانده است. دختر وزیر قربانی به ماجرای قاچاق کالا توسط دختر وزیر آموزش و پرورش در دولت روحانی اشاره می کند که تحریم دولت از آن تبرئه شد. ماجرای دلار ۴۲۰۰ دلاری نیز به افزایش قیمت دلار در سال ۲۰۱۷ و پس از خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم ها مرتبط است. دلار 4200 تومانی سال ها به دلار جهانگیری معروف بود و این لقب به ویژه از سوی منتقدان دولت بسیار مورد استفاده قرار می گرفت. گفته می شد جهانگیری مخترع این قیمت بوده است اما خود او این موضوع را تکذیب و اعلام کرد که مخالف قیمت گذاری دستوری است.

معاون اول سابق در انتخابات 1400 و 1403 ثبت نام کرد اما کنار گذاشته شد. اسحاق جهانگیری این روزها در حاشیه سیاست ایستاده و هیچ مسئولیت رسمی ندارد.

معاون اول

از رذیله تا مراقبت

محمد مخبر تنها دیروز دفتر خود را به محمدرضا عارف تحویل داد. از آنجایی که دولت سیزدهم به پایان نرسیده بود، مخبر نتوانست دوره چهار ساله خود را به پایان برساند. از ستاد اجرایی فرمان امام به دولت آمد و معاون اول مرحوم آقای ابراهیم رئیسی شد. در زمان شیوع ویروس کرونا، مخبر با داستان ساخت واکسن توسط بنیاد برکت وابسته به ریاست جمهوری در بین عموم مردم شهرت یافت. او کار خود را از سپاه دزفول شروع کرد، سپس به ارتباطات و سپس به استان خوزستان رفت، اما در بنیاد مصطفی وان بزرگ شد.

معاون اول

وی در سال 1385 با حکم رهبری به ریاست دستگاه اجرایی فرمان امام منصوب شد و تا سال 1400 به مدت 14 سال در این سمت باقی ماند و مخبر در سال 1400 به دولت آمد و به عنوان معاون اول پذیرفته شد. اما او علاوه بر معاون اول، مسئولیت خود را با عنوان ضامن ریاست جمهوری واگذار کرد. مخبر یکی از اعضای واقعی مجمع تشخیص مصلحت نظام است. با توجه به اینکه کارهای دولتی از زمان سقوط هلیکوپتر تا آخرین روزی که ایشان در راس امور بودند، شلوغ بوده، به احتمال زیاد تا مدتی در شورا باقی بماند و مسئولیت جدیدی را نپذیرد.

تبلیغات بنری

fararu به نقل از همه در یک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *