سهم ما از گردشگری اندازه رستورانهای استانبول نیست!
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- موضوع مناطق بکر و آزاد کشور که می توانند به فرصت های اقتصادی تبدیل شوند همواره مطرح است، اما روند اجرای ایده ها در این راستا خیلی سریع ارزیابی نمی شود. چندی پیش علی عبدالعلیزاده نماینده ویژه رئیس جمهور در اقتصاد دریایی در اولین نشست تخصصی در حوزه سیاست گذاری و توسعه منطقه مکران گفت: سواحل مکران باید به مرکز گردشگری تبدیل شود تا که رئال مادرید به جای دبی به ایران می آید.
به گزارش فردا در این نشست بر اهمیت مکرون به عنوان دروازه روابط ایران با جهان تاکید شد و با توجه به موقعیت استراتژیک ماکرون در تجارت بین الملل، امکان گسترش دریایی در فضایی آرام و مسالمت آمیز اعلام شد. عدم التهاب ناشی از واکنش ها و اقدامات واکنشی علیرغم این اظهارات امیدوارکننده و توسعه محور، این اولین بار نیست که مقامات دولتی تلاش می کنند بر دیپلماسی اقتصادی و استراتژیک یک منطقه خاص در کشور تأکید کنند. در واقع با توجه به اهمیت این حوزه ها و شکست طرح های مشابه، این سوال مطرح می شود که چرا چنین طرح هایی نمی توانند به هدف نهایی خود برسند یا اصلاً می توان چنین طرح هایی را با موفقیت اجرا کرد؟? نصیر زکری مدیر بازرگانی سابق منطقه آزاد قشم و کارشناس ارشد برنامه ریزی و توسعه در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
برخی از مناطق آزاد حتی یک ریال از منابع عمرانی دولتی دریافت نکرده اند
ناصر زکری به همه در یک گفت: «این ایده به له پیشنهاد شدهیچ مشکلی در کاربرد آن وجود ندارد. این پتانسیل در شرایط آب و هوایی و شرایط طبیعی برای توسعه سواحل مکران وجود دارد. مثلاً آب و هوای شهر چوبهار تقریباً با فلوریدا در آمریکا یکی است. بنابراین می تواند یک مرکز گردشگری دلپذیر و جذاب برای تعطیلات زمستانی باشد. بنابراین در این زمینه هیچ کمبودی نداریم به عبارتی شرایط بسیار مساعدی داریم. اما برای اینکه این ایده به یک دارایی قابل دوام تبدیل شود، به سرمایه گذاری عظیمی نیاز داریم. این ایده در تعداد کم قابل اجرا نیست و نیاز به سرمایه زیادی دارد. دولت هیچ گاه هزینه اولیه ای را که موظف بود پرداخت نکرد. به عنوان مثال، زمانی که منطقه آزاد جبل علی در امارات راه اندازی شد، دولت 30 میلیارد دلار هزینه کرد، زیرساخت ها را آماده کرد و سپس از سرمایه گذاران دعوت کرد. هرکسی که به منطقه آمده و شرایط را دیده است تشویق می شود که سرمایه گذاری کند. زمانی که ما در مناطق آزاد شروع به کار کردیم، عملاً هیچ بودجه ای از سوی دولت وجود نداشت. علاوه بر این، زمینی به مناطق آزاد اختصاص داده شد تا با پول به فروش برسد و جاده سازی شود.“
وی افزود: حتی برخی از مناطق آزاد که به بهره برداری رسیده اند (بانه، مریوان، کسرشیرین و…) به گونه ای ساماندهی شده اند که مناطق آزاد سابق حامی این مناطق شده اند و ملزم به دادن امتیاز به این مناطق هستند. در واقع دولت حتی یک ریال هم در این زمینه سرمایه گذاری نکرده است در اوایل دهه 1350 بررسی هایی توسط خارجی ها در ایران انجام شد و این مشکل مطرح شد که در نواحی ساحلی جنوبی ظرفیت های زیادی وجود دارد که گردشگری وجود دارد و باید سرمایه گذاری و به این مناطق منتقل شود (چون در نواحی مرکزی). در کشور ما سطح آب زیرزمینی محدودی داریم که به زودی تمام خواهد شد). به هر حال احساس می شود این موضوع مهم مغفول مانده است. این مسائل ریشه دارد و موضوع یک یا دو سال نیست، بلکه بسیار قدیمی است و برای تبدیل آن به یک دارایی قابل دوام نیاز به ذخایر ارزی دارد.»
سرمایه گذاری در سواحل و مناطق آزاد کشور نیازمند بررسی اساسی است
این کارشناس ارشد توسعه ادامه داد: تنها راه مقرون به صرفه برای توسعه سواحل و بهره وری این مناطق، استفاده از سرمایه گذاری خارجی و استفاده از منابع و امکانات فراتر از منابع و توان خود است که با این سرمایه گذاری می توانیم به چنین هدفی دست یابیم و داشته باشیم. درآمد بالا در رابطه با مشکل گردشگری این است که کشوری مانند ترکیه درآمد بالایی دارد اسپانیا، ایتالیا و فرانسه سهم بالایی از کل گردشگری دارند. اما سهم ما به اندازه سود رستوران های استانبول نیست. این بدان معناست که ما به طور کامل از مزایای اقتصاد جهانی در حوزه گردشگری محروم هستیم. در حالی که هم جاذبه های طبیعی داریم و هم جاذبه های فرهنگی و تاریخی، از آنها استفاده نکرده ایم. همه اینها نیاز به سرمایه گذاری و همکاری با دنیا دارد تا بتوانیم از این جدول وسیعی که در حوزه گردشگری وجود دارد بهره ببریم. اما عملا چیزی عاید ما نمی شود و این همه به دلیل عدم سرمایه گذاری مناسبی است که در کشور ما مشاهده می شود.
وی افزود: گرفتن سرمایه گذاری برای سواحل و مناطق آزاد کشور نیازمند یک بازسازی کامل است، همچنین در سرمایه گذاری های فعلی با محدودیت منابع مواجه هستیم و در زمینه تولید برق و مصرف برق به مرور زمان اعتباراتی را که باید داشته باشیم تامین کرده ایم. ما به تعهدات خود عمل نکردیم، بنابراین در همه این زمینه ها مدیون اقتصاد ملی هستیم ما باید در زمینه های مختلف سرمایه گذاری اساسی کنیم اینها کمبودهایی است که از گذشته به وجود آمده است و باید به نتیجه این شرایط توجه کرد، چیزی به جز ورشکستگی اقتصاد داخلی؛ بنابراین باید هر چه زودتر برگردیم. در بسیاری از زمینه ها، سبک مدیریتی ما شبیه به مالک خودرویی است که روغن موتور را عوض نمی کند یا حتی مایع رادیاتور را عوض نمی کند یا سرویس های دوره ای را در طول زمان انجام نمی دهد. در واقع در همه این مناطق کوتاه و مقرون به صرفه است و فقط از بنزین استفاده می کند. طبیعتا پس از مدتی نه تنها خودرو از کار می افتد بلکه باعث آسیب نیز می شود. متاسفانه سیستم زیرساخت ما دقیقا مشابه این خودرو است. از آموزش و پرورش تا برق، بودجه زیرساختی لازم به دست نیامده است و ما فقط آدرس اشتباه می دهیم که فلان رهبر باید چه می کرد یا نه. برای دستیابی به توسعه در نقاط مختلف حمله به سواحل مکران، مسیر را تغییر دهید و وارد مسیری شوید که به اهداف می رسد. بار دیگر تاکید می کنیم که ظرفیت ما کافی است اما اعتبارات باید از طریق فراخوان اجرایی شود.