سه نکته از زندگی سید محمد بهشتی؛ مسئولی که میخواست خودش باشد!
آینده سید محمد بهشتی، شهید بهشتی یا دکتر بهشتی همگی واژه هایی هستند که به شخصیتی تاثیرگذار و مهم در تاریخ معاصر ایران اشاره دارند. دبیرکل حزب جمهوری اسلامی ایران، رئیس دیوان عالی کشور، مؤسس مدرسه حقانی، امام مرکز اسلامی هامبورگ و… محمد حسین بهشتی در دوم آبان 1307 متولد شد. اگر انفجار حفتر بود. اتفاق نیفتاده بود و بهشتی عمری طولانی داشت، امروز 97 ساله می شد.
به گزارش فردا بهشتی را مانند دیگر شخصیت های تاریخی باید خاکستری نگریست و از اغراق و مبالغه پرهیز کرد. به همین دلیل می خواهیم به مناسبت این روز گوشه هایی از زندگی مشترک او را مرور کنیم.
معتقد به تغییر نظام حوزوی
نام آیت الله بهشتی با مؤسسه دینی حقانی پیوند خورده است. شهرت مدرسه حقانی به این دلیل است که برخی از شاگردان آن پس از انقلاب به قاضی و مقامات ارشد امنیتی کشور رسیدند. از شهید بهشتی به عنوان مؤسس اصلی این مدرسه با تدوین برنامه 16 ساله آموزش تخصصی علوم اسلامی یاد می شود. شهید علی قدوسی، آیت الله احمد جنتی و مرحوم مصباح یزدی از دیگر مدیران این مدرسه بودند. آیت الله مصباح چند سال پس از حضور در حقانی به دلیل اختلاف نظر از این مدرسه خارج شد. مدیریت مدرسه با محوریت آیت الله قدسی بود.
حقانی کار بر روی یک برنامه رسمی و منظم آکادمیک را آغاز کرد. بر اساس اساسنامه ای که آیت الله بهشتی نوشته بود، مدت تحصیل در مدرسه حقانی 16 سال در چهار ترم بود. این چهار دوره عبارتند از: سه سال دوره مقدماتی، پنج سال دوره عالی، شش سال فقه و اصول و دو سال دوره تخصصی در رشته های مختلف اسلامی مانند: فقه، اصول، فلسفه، حدیث و تفسیر. . (مجله حوزه، شماره 146، 1389)
نحوه ورود دانش آموزان به این مدرسه نیز متفاوت بود: حسین حقانی، یکی از اولین اعضای هیئت مدیره مدرسه می گوید: «قبل از انقلاب، دانش آموزان به صورت مستقل و با مراجعه به مدرسه پذیرش می شدند. داوطلبان باید حداقل مدرک پایه سوم داشته باشند که از طریق آزمون ورودی و آزمون هوش پذیرفته می شود. علاوه بر مصاحبه حضوری، برای اطلاع دقیق از وضعیت خانواده، استعداد، بررسی سلامت جسمی و روانی، کشف انگیزه و هدف در علوم دینی برای ورود به روحانیت، بررسی انحرافات و … انجام شد. . پس از این تست ها و آگاهی، داوطلب باید ضمانت نامه ای از دو تن از شیوخ و اساتید مشهور حوزه برای احراز جنبه های اخلاقی به همراه داشته باشد. پس از قبولی تا سه ماه به تحصیل موقت و تجربی پرداخت. در این دوره بررسی شد که آیا استعداد کافی برای تحصیل علوم دینی و روحانیت دارد یا خیر. اگر نداشته باشد، عذر می خواهد.»
در نهایت هدف شهید بهشتی از ارائه این برنامه را می توان در این جمله منتسب به ایشان یافت: «آموزش به افرادی که انسان و جهان را به عنوان محقق و نه مقلد می شناسند و شاگردانی آگاه و روشن بین خواهند بود». به طور کلی می گویند شهید بهشتی به دلیل اینکه در دانشگاه درس می خواند، زبان انگلیسی تدریس می کرد و کارمند آموزش و پرورش بود، معتقد بود که نظام سنتی غیرمتشکل آن زمان حوزه را باید با ایده گرفتن از نقاط قوت نظام های جدید حل کرد. .
زندگی در شمیران
در هیچ جای زندگی آیت الله بهشتی «تظاهر» به ساده زیستی وجود ندارد. برعکس، بهشتی روحانی است که در عکسهای قبل و بعد از انقلاب، در آلمان یا ایران، خوش پوش ظاهر میشود. بهشتی برخلاف قطبه، روحانیون سنتی که صندل می پوشیدند، از کفش استفاده می کرد. تقریباً در تمام تصاویر، بهشتی عبایی با دوخت بیشتر و ساختاری تنگ تر از قبا (لباس سنتی روحانیت) به تن دارد.
آیت الله بهشتی در کلام شما زندگی کرد. در خانه ای بزرگ که امروز به عنوان موزه شهید بهشتی برای بازدید عموم باز است. سوار پژو شد و این چیزها را هم پنهان نکرد. او یکی از افرادی است که مدتها قبل از ترور او و همرزمانش در حزب جمهوری اسلامی در جامعه حول محور مجاهدین خلق، ترور شخصی اش کلید خورد.
برخی معتقدند آغاز این ترور شخصیت به زمستان 59 برمی گردد که او با شعارهایی چون «بهشتی بهشتی، طالقانی رو تو کشتی» یا «بهشتی بهشتی تو تجریش خانه داشتی» خودی نشان داد.
مرحوم جواد آجی، داماد آیت الله بهشتی که در سال 1398 بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت، نقل قول جالبی در این باره دارد: «یک شب منتظر آمدن ایشان بودم آنها باید به مدت 15 دقیقه دندان های خود را مسواک بزنند و دکتر این توصیه را به آنها داد. من به آنها گفتم که الان در میدان خراسان، قلهک و شهباز جنوبی (17 شهریور کنونی) قیمت خانهها تفاوت چندانی ندارد، شاید کسی در آن منطقه در یک خانه بزرگتر و گرانتر در قلک شما زندگی میکند آمده است تا به این هرج و مرج پایان دهد، خانه خود را به مرکز شهر منتقل کنید و از شر این دروغ ها و تهمت ها خلاص شوید، ما حقیقت را می دانیم، اما مردم گاهی فریب این تبلیغات را می خورند، این روزها همه وانمود می کنند که فقیر و ساده هستند. در زندگی و از این طریق می آموزند… با حوصله مسواک زدن را تمام کردند و به من نشان دادند و گفتند: «به نظر شما این مسواک چقدر ارزش دارد؟» می خرد نظر من این است که دنیا مثل این مسواک نمی ارزد، مردم باید ما را آنطور که هستیم ببینند، نه آنطور که می خواهند. من تحت هیچ شرایطی حاضر نیستم مردم را فریب دهم. اینجا خانه من است. من سوار شیان نیستم، من سوار پژو هستم. من هم با حقوقم این ماشین را خریدم. دلیلی ندارد که سوار ماشینی ناامن و نامطمئن شوم…» (ایسنا به نقل از روزنامه گاوان، 2019)
کارمند دولت
آیت الله بهشتی در دوران پیش از انقلاب از کارگران آموزش و پرورش بود. بهشتی در سال 1329 در آموزش و پرورش مشغول به کار شد تا از پرداخت شهریه معاف شود. او کار خود را به عنوان معلم آغاز می کند و ادامه می دهد. در سال 1330 هجری شمسی لیسانس فلسفه و حکمت اسلامی را از دانشگاه تهران گرفت و جز وقفه ای که به دلیل سالهایی که در هامبورگ گذرانده بود، تحصیلات خود را در دانشگاه تا اخذ مدرک دکتری ادامه داد.
حضور شهید بهشتی در نظام آموزشی را می توان به چند قسمت تقسیم کرد. وی در سال 1333 مدرسه دین و علم را در قم تأسیس کرد و تا سال 1342 آن را اداره کرد. به تدریس در مدارس مختلف تهران و قم به عنوان معلم و فعالیت در زمینه تألیف کتب درسی پرداخت.
بهشتی در سال 1343 به دلیل فعالیت های سیاسی و انقلابی تحت فشار ساواک از تدریس تعلیق شد. پس از 6 سال در سال 1349 به تدریس بازگشت و این بار در زمینه تألیف کتب درسی مشغول به کار شد. دکتر بهشتی، شهید محمد جواد بهنار، مرحوم شیخ علی گلزاده غفوری و استاد مرحوم سید رضا برقایی کار جمع آوری کتب دینی دوره متوسطه را که به دستور شاه فرخرو پارسا انجام شد، به پایان رساندند. وزیر آموزش و پرورش آن زمان.
شهید بهشتی در سال 53 توسط وزیر وقت مورد تجلیل قرار گرفت و در مجموع با توجه به اینکه شعله انقلاب در سالهای 56 و 57 به تدریج شعله ور شد و شهید بهشتی از چهره های تأثیرگذار نهضت امام خمینی(ره) بود، می توان گفت که دکتر بهشتی 20 سال در آموزش و پرورش خدمت کرد. . سید محمد حسینی 53 ساله بود که هفتمین انفجار رخ داد.