مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

شرایط خاورمیانه به خاطر ضعف شورای امنیت است / ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، ساختار امنیت منطقه‌ای ایجاد کنند

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- خاورمیانه روزهایی را سپری می‌کند که می‌توان گفت در دوران مدرن تقریباً هرگز تاریخ را ندیده است. یک جنگ نیابتی مستقیم از سواحل مدیترانه تا دریای سرخ در حال وقوع است و هنوز هیچ چشم اندازی برای پایان دادن به آن وجود ندارد. بخشی از مشکلات و درگیری های امروز ایران نیز ناشی از همین جنگ است.

به گزارش همه در یک، سید حسن موسویان، دیپلمات برجسته و سفیر سابق ایران در آلمان که این روزها به عنوان محقق و استاد دانشگاه پرینستون فعالیت می کند. وی که فعال بود با برنامه گذرنامه دیپلماتیک در تلویزیون رومانی مصاحبه ای انجام داد و در جریان آن به ریشه های بحران هایی که امروز منطقه شاهد آن است و راه حل آن پرداخته است.

++++++

اوضاع خاورمیانه روز به روز خطرناک تر و پیچیده تر می شود. علت این وضعیت چیست؟

یکی از دلایل مهم، ضعف شورای امنیت سازمان ملل است. این شورا عالی ترین مرجع تامین صلح، ثبات و امنیت بین المللی در جهان است که متاسفانه در اجرای تعهدات و وظایف خود به حدی ضعیف عمل کرده که به نهادی بی شخصیت تبدیل شده است. نقش شورای امنیت سازمان ملل متحد در پایان دادن به جنگ‌های متعدد خاورمیانه در دهه‌های گذشته، مانند حمله آمریکا به عراق و افغانستان، حمله ناتو به لیبی یا حمله عربستان به یمن، صفر بوده است.

وقتی بالاترین مقام مسئول تضمین صلح و امنیت جهانی غیرشخصی شده است، گزینه دوم قدرت های جهانی است که می توانند با ابتکارات و همکاری خود به بحران ها پایان دهند. جای تاسف است که بخشی از مشکلات خاورمیانه ناشی از رقابت قدرت های جهانی است که منطقه را در وضعیت بی ثباتی و جنگ های طولانی مانند حمله شوروی به افغانستان و سپس حمله آمریکا به افغانستان قرار داده است.

مشکل سوم حماقت و اختلاف بین قدرت های منطقه ای است. در حالی که منطقه در آستانه فروپاشی است، قدرت‌های منطقه‌ای مانند عربستان، مصر، ایران و ترکیه برای حل مشکلات گفت‌وگو و همکاری جدی ندارند و بدتر از آن اینکه بخشی از مشکلات ناشی از رقابت بین این دو کشور است. این قدرت های منطقه ای . این سه حفره منطقه را در معرض نابودی قرار دادند.

مذاکرات رسمی کنونی درباره حل بحران های جاری مانند جنگ غزه تاکنون بی نتیجه بوده است. آیا انتظار دارید جنگ بزرگتری در منطقه رخ دهد؟

اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، علاوه بر “کشورهای ورشکسته” کنونی مانند لیبی و سوریه، شاهد دولت های ورشکسته بیشتری در منطقه خواهیم بود، اما “منطقه ورشکسته” خواهیم داشت که پیامدهای جدی برای منطقه و منطقه خواهد داشت. برای صلح، ثبات و امنیت جهانی مانند گسترش تروریسم و ​​بحران انرژی. بنابراین باید اقدامات موثر و جدی برای پایان دادن به بحران کنونی انجام شود.

دو محور در تامین صلح و ثبات بلندمدت در منطقه موثر خواهد بود. یکی از آنها حل بحران فلسطین است که در واقع مادر بسیاری از بحران ها در منطقه است. در طول 80 سال گذشته، حدود 400 قطعنامه مجمع عمومی یا شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره فلسطین داشته ایم که بسیاری از آنها تشکیل دو دولت را به عنوان راه حل و همچنین تخلیه سرزمین های اشغالی فلسطین شناسایی و تاکید کرده اند. توسط اسرائیل پس از جنگ 1967 متأسفانه، این تصمیم در اجرا به طرز بدی شکست خورد، زیرا اسرائیل بر دولت یهودی اصرار داشت. البته دیدگاه دیگری نیز در منطقه وجود دارد، مانند دیدگاه ایران که معتقد به تشکیل کشور فلسطین است. اما در نهایت اگر قطعنامه های سازمان ملل معیار باشد، تنها راه حل این است که اسرائیل سرزمین های اشغالی فلسطین را تخلیه کند و دو دولت مستقل تشکیل دهد.

مورد دوم، مشکل رقابت و اختلاف بین کشورهای اسلامی است، مانند اختلافات ایران و برخی کشورهای عربی و اختلافات عربی و عربی. اختلافات بین کشورهای عربی به حدی است که حتی در میان شش عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز اختلافات مهمی مانند اختلافات مرزی وجود دارد. این اختلافات قبل از انقلاب وجود داشت و هنوز هم ادامه دارد.

یکی از راه های موثر و مهم ایجاد یک تریبون برای گفتگو بین ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است. هشت کشور خلیج فارس باید برای ایجاد ساختار جدیدی برای امنیت و همکاری در خلیج فارس، مشابه سازمان امنیت و همکاری اروپا یا اتحادیه اروپا تلاش کنند. ایجاد چنین نظام جمعی از امنیت و همکاری می تواند به رقابت مضر کنونی پایان دهد و زمینه رشد و توسعه اقتصادی در منطقه خلیج فارس را فراهم کند و گام های موثری برای حل بحران های منطقه ای مانند یمن، سوریه و لیبی بردارد.

مرحله سوم برقراری صلح و امنیت همه جانبه در کل منطقه خاورمیانه است. خلاصی خاورمیانه از سلاح های هسته ای و کشتار جمعی آغاز چنین ایده ای خواهد بود. اسرائیل تنها کشوری در خاورمیانه است که دارای بمب اتمی است. ایران به کشوری در آستانه بمب اتمی تبدیل شده است و عربستان سعودی در راه دستیابی به فناوری غنی سازی است. در صورت موفقیت عربستان، کشورهای مهم دیگری مانند ترکیه و مصر نیز به این توانایی دست خواهند یافت. تداوم اختلافات و بحران ها انگیزه ای برای این کشورها برای حرکت به سمت بمب هسته ای خواهد بود. بنابراین بهتر است قطعنامه های سازمان ملل درباره منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه اجرا شود.

با این همه تفاوت چگونه می توان به این اهداف دست یافت؟

میفهمم چی میگی خیلی ها امیدی ندارند. اما اگر می‌خواهیم بحران‌ها را حل کنیم، باید بر اساس قوانین و مقررات بین‌المللی عمل کنیم. بحران فلسطین بر اساس قطعنامه های سازمان ملل قابل حل است. مشکل حمایت یکجانبه آمریکا و قدرت های غربی از اسرائیل است. اگر آمریکا صادرات سلاح به اسرائیل را متوقف کند، جنگ اسرائیل علیه غزه و لبنان نیز متوقف خواهد شد.

اگر می‌خواهیم سلاح‌های هسته‌ای را خلع سلاح کنیم، تنها راه اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل است که اسرائیل را ملزم به نابودی بمب‌های اتمی خود می‌کند. اگر حسن نیت و اراده سیاسی وجود داشته باشد، با احیای برجام و منطقه ای کردن اصول برجام در خاورمیانه، بزرگترین گام به سوی خاورمیانه عاری از هسته ای برداشته خواهد شد. برای دستیابی به برجام، قدرت های جهانی و ایران 13 سال مذاکره کردند و بیش از 200 دانشمند هسته ای را درگیر کردند تا اینکه جامع ترین سند منع اشاعه در تاریخ برجام تهیه شد. بنابراین، احیای و منطقه‌ای کردن برجام گام بزرگی به سوی خلع سلاح هسته‌ای در خاورمیانه خواهد بود.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *