شکست گفتمان دولت سایه و قالیباف؛ با جریان تمامیتخواه نمیشود ائتلاف کرد
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی-در اولین ساعات اعلام نتایج چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، برخی از هواداران و نزدیکان محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی با یکدیگر درگیر شدند که این درگیری ها عمدتا در شبکه اجتماعی ایکس به چشم می خورد.
به گزارش فردا به گفته برخی از حامیان قالیباف، ناکامی طیف اصولگرایان در انتخابات به عدم ائتلاف جلیلی و به گفته آنها با خودخواهی وی مرتبط است. در عین حال حامیان جلیلی او را ادامه دهنده راه درست رئیس جمهور سابق ایران می دانند و معتقدند جلیلی کاندیدای شایسته تری بوده است. سپس در راستای بررسی این جنجال ها و راهگشای جبهه اصولگرایان با منصور هچی پور، فعال سیاسی اصولگرا و نماینده سابق مجلس. بحث و گفتگو:
همه در یک: حامیان قالیباف جلیلی از دیشب که نتایج انتخابات اعلام شد به این فکر می کردند که چرا حزبشان شکست خورد. اگر قالیباف به دور دوم می رسید آیا می توانست پزشکان را شکست دهد؟
حقیت پور: هر رفتاری همراه با افراط گرایی نتیجه معقول و منطقی بر جای نمی گذاشت. قطعا رفتار مبتنی بر افراط مذموم و شکست خورده است. ما باید عقلانیت را جایگزین افراط گرایی کنیم. در جریانات اصولگرا می بینیم که یک جریان خشن و تمامیت خواه است و جریان دیگر را منعکس نمی کند و طبیعی است که نمی توان ائتلاف کرد و با این وضعیت مقابله کرد و با آن کار کرد. قطعا چنین جریانی مقصر است.
در بخش اجرایی نیز شاهد بودیم که این مکتب اشتباهات بسیاری انجام داده است که همگی نشان می دهد که اصولگرایی باید بازنگری اساسی شود و اصولگرایی باید الگوهای اساسی داشته باشد. متاسفانه مردها طبق سلیقه خود عمل می کنند. تفاوت آقای جلیلی با آقای قالیباف مربوط به دوره انتخابات ریاست جمهوری نیست. این دو جریان در انتخابات مجلس با یکدیگر همخوانی نداشتند. جالب اینجاست که این دو در مجلس نتوانستند به آنچه می خواستند و دوست داشتند برسند. حتی در گذشته که شخصیت بلندپایه ای مانند آیت الله مهدوی کینی وارد این موضوع می شد، مدام با یکدیگر تناقض داشتند.
همه در یک: آیا شکست کابینه سایه و سخنرانی قالیباف منجر به تغییر ریشه ای در این روند خواهد شد؟
حقیت پور: قطعاً هرکسی که در جریان افراط گرایی باشد و بخواهد مضامین اصولگرایی را بر اساس ترجیحات شخصی خود تفسیر کند، نتیجه ای بهتر از این نخواهد گرفت. اما آقای محسن رضایی کار چندانی برای ائتلاف بین آنها انجام نداد. چه بود؟ آنها چقدر در متقاعد کردن آنها برای ایستادن بر روی تعدادی از مدل ها موفق بودند؟ به همه این دلایل می گویم ما نیاز به بازنگری داریم و اتفاقاً معتقدم اصلاح طلبی هم همین طور است و اصلاح طلبان هم باید بازنگری کنند.
همه در یک: بزرگترین مشکل این جریان چیست؟
حقیت پور: من فکر می کنم مهم ترین مشکل این است که این گروه ها به دو یا حتی سه جنبش مستقل تبدیل می شوند. در حال حاضر برنامه ها به صورت غیر رسمی تفکیک شده است. طیف آقای لاریجانی به عنوان یک اصولگرا چقدر شبیه آقای جلیلی است؟ آقای لاریجانی اصولگرای معتدل یا معتدل است. آقای جلیلی و رسایی و امثال ایشان از مصادیق جبهه پایدار هستند و متفاوت فکر و عمل می کنند. این دو قطعا با هم در تضاد هستند. از طرفی گستره و روند فکری آقای قالیباف با دو حوزه ای که گفتم تفاوت های جدی و آشکاری دارد. از هسته اصولگرایی می توان حداقل سه جریان جدید ایجاد کرد. اگر قرار است همکاری کنند، باید یک بار برای همیشه بنشینند و توافق کنند و متعهد شوند که واقعاً از یکدیگر حمایت می کنند. در غیر این صورت بهتر است جریان ها را جدا کنید. امکان ندارد اصولگرایان پشت سر هم ننشینند.
اتفاقا خود آقای قالیباف هم مورد انتقاد است. نمی تواند در انتخابات مجلس شرکت کند و در فراکسیون مستقل بنشیند و بگوید من نمی خواهم رئیس جمهور شوم و وقتی طرف مقابل رای آورد این طرف هم در دفتر ریاست جمهوری ثبت نام می کند. چگونه می توانیم این نوع رفتار را توضیح دهیم؟
همه در یک: این ادعای طرفداران آقای قالیباف را تا چه اندازه درست می دانید که اگر ایشان نامزد می شد، آرای بیشتری می آورد یا آقای قالیباف را شکست می داد؟
حقیت پور: من اصلا چنین ادعایی را قبول ندارم. آقای قالیباف در دور اول چند رای آورد؟ اگر او در دور اول دوم می شد این ادعا جنجالی بود اما با وضعیت آرای آقای قالیباف این ادعا را قبول ندارم. کارت قالیبافی مردم هم سوخت.
همه در یک: آیا این جنبش ها بدنه اجتماعی و صدای سازمانی خود را از دست می دهند؟
حقیت پور: اینها باید خودشان را به روز کنند و برگردند تا خروجی را روی سیستم اعمال کنند و ببینند سیستم چه می گوید. بزرگترین مشکل آنها به تفکر و دیدگاه آنها مربوط می شود. دیدگاه های قوی به حلقه ای از تفکر مرتبط است و این حلقه تفکر چیزی است که اهمیت دارد. جریان قالی بافی به حلقه فکری خاصی مرتبط نیست. بنابراین لازم است به فراتر از نامزدها نگاه کنیم. مجموع آرای شهید رئیسی از حوزه اصولگرایی به 17 میلیون رای رسید. این دو در دور اول چند رای آوردند؟ چرا آقای جلیلی که ۱۱ میلیون رای آورد ۶ میلیون رای باقی مانده را از دست داد؟ بدیهی است که این دیگر در بین مردم چندان محبوب نیست.
fararu به نقل از همه در یک