ماجرای جزایر سه گانه عبرت انگیز است!
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- اقدامات اخیر اتحادیه اروپا در قبال ایران و همسویی سران این اتحادیه با شورای همکاری خلیج فارس در موضوع مالکیت جزایر سه گانه با واکنش هایی همراه بود.
به گزارش فردا روسای اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ادعایی را علیه جزایر سه گانه ایرانی (تنب بزور، تنب کوش و بوموسی) مطرح کردند. در بیانیه مشترک اجلاس پایانی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا آمده است: ما از ایران می خواهیم جزایر سه گانه امارات، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی را اشغال کند. که ناقض حاکمیت امارات متحده عربی و اصول منشور ملل متحد است، به آن پایان دهید.»
در واکنش به این اتفاق، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در شبکه اجتماعی نوشت: مالکیت جزایر سه گانه توسط ایران، علاوه بر اعراب منطقه، به سایر کشورها نیز آسیب می زند. پیش از این چین و روسیه نیز از این بیانیه حمایت کرده بودند. در این شرایط سوالاتی مطرح می شود که عبارتند از: ایران چگونه می تواند از این سه زاویه دیپلماتیک خارج شود؟ محمدعلی سبحانی، سفیر سابق ایران در قطر، لبنان و اردن و تحلیلگر سیاسی همه در یک سئوال او پاسخ داد:
به چینی ها چک تضمینی دادیم!
محمدعلی سبحانی به همه در یک گفت: وی گفت: بحث جزایر سه گانه را می توانیم یک اتفاق مفید در تاریخ ایران بدانیم، اولاً مسئله این است که در حق ایران بر جزایر سه گانه شکی نیست و حتی کسانی که ایران را بر حق نمی دانند. خوب بدانید که ایران حاضر به مذاکره در این زمینه نیست.» تحت هر شرایطی، در این مورد هر چه باشد، گفته می شود که برای ایران ارزشی ندارد، اما این موضوع درس عبرت دارد. امارات و برخی از کشورهای عربی با توجه به سابقه ای که از زمان عبدالناصر وجود داشت (ائتلاف عربی علیه اسرائیل و رژیم شاه) با این خطر مواجه بودند، اما کشورهای بزرگ جهان اصلاً وارد این موضوع نشدند آنها موضوعی را که انجام می دادند نادیده گرفتند ابتدا باید به این سوال پاسخ داد وگرنه در حق ایران شکی نیست و ایران جزایر سه گانه را حق خود می داند.
وی افزود: چرا چینی ها که اتفاقاً روابط گسترده ای با ما داشتند و حتی با میانجی گری چین، روابط ایران و عربستان بهبود یافته بود، تصمیم گرفتند که بیانیه ای خلاف حق ما امضا کنند؟ در دوره تجدید روابط با عربستان در یادداشتی اشاره کردم که رئیس جمهور وقت (آقای رئیسی) از طریق چین روابط خود را با عربستان بهبود بخشید و چین نیز چک و قراردادی را که ایران تنظیم کرده بود امضا کرد. در واقع به عربستان سعودی اطمینان داد. اما چرا این اتفاق افتاد؟ چون ما به چین وابسته بودیم و به دلیل تحریم های مکرر کشورمان به آن نیاز داشتیم. اما این واقعیت که چین پشت چک را امضا کرده است دقیقاً همان جایی است که ما دچار مشکل می شویم. روزی که چین بیانیه ای را علیه ما امضا کرد، مشخص شد که پشت صحنه چه چیزی است. اما، ما که بیشتر نفت خود را به چین صادر می کنیم، چه اقدامی می توانیم انجام دهیم؟
مسائل اوکراین و ابهامات سیاسی با اعراب به ما آسیب می زند
این دیپلمات سابق ایرانی در قطر ادامه داد: اما تکرار این اقدام از سوی اروپا موضوعی کاملاً متفاوت است بین اوکراین و روسیه، به هر نحوی که ایران وارد مناقشه شد، چه کلاه روسی بر سر داشته باشد و چه با اتهام حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین، و در هر صورت این اتهامات منجر به از بین رفتن یا تضعیف روابط ایران می شود. و اروپا حسابی که اروپاییها به روی ما باز میکردند، تا حد زیادی به مسائل امنیتی مربوط میشود به قیمت ایران تمام شد و میتواند به عنوان میانجی عمل کند و از این طریق برای خود اعتبار کسب کند توسط آقای پزشکیان، بهای اقدامات دولت قبل را پرداخته است، در واقع مجموعه آن همه برنامه ریزی و سیاست های بد و البته گلایه های اروپایی ها، امروز به بی توجهی به حقوق ایران تبدیل شده است.
وی افزود: نادیده گرفتن ایران ممکن است در مقطع کنونی تأثیری نداشته باشد یا تغییر محسوسی ایجاد کند، اما در نهایت در این موضوع آسیب زیادی خواهیم دید و افکار عمومی نیز از دولت ناراضی خواهند بود، بنابراین ریشه همه این وقایع به داستان جنگ در اوکراین و شکست ما در ایجاد اعتماد برمی گردد، به خصوص با اعراب، اما چگونه باید این وضعیت را اصلاح کنیم؟ تمام توان خود را داریم و روشن می کنیم که در این درگیری بی طرف هستیم و صلح بین دو طرف را ترجیح می دهیم.»