ماجرای شبنامههای مجلس: از برگه بازجویی تا فیلم بازجویی همسر سعید امامی
۱ دقیقه خوانده شدهآینده آبی نامه ای که ملک شریعتی نماینده جوان در جریان بررسی صلاحیت ها و برنامه های وزیر میراث فرهنگی در مجلس توزیع شد، بار دیگر توجه افکار عمومی را به موضوع شب نویسی جلب کرد. اما توزیع شبنما با آنچه شریعتی انجام داده متفاوت است، زیرا معمولاً منشأ شبنما مشخص نیست و نماینده آن را توزیع نمی کند. شبنما عنوانی کلی است که به مجموعه ای از نوشته ها اشاره دارد و جستجوها نشان می دهد که از زمان مشروطه در ایران رواج یافته است. این نوشته می تواند یک تبلیغ، یک نامه تهدیدآمیز، یک نامه تهدیدآمیز آشکار، یک بیانیه موضعی در مورد یک موضوع خاص یا مجموعه ای از اطلاعات لو رفته باشد که در نهایت برای تحت فشار قرار دادن فرد مورد نظر یا تغییر تصمیم او آماده شده است.
به گزارش فردا نویسنده شبنما ناشناخته است و امضای خاصی در آن وجود ندارد. گاهی اصلاً امضا نمیشود و گاهی عناوین کلی مثل «حزبالله ملت» یا «تجمع فرزندان و خانوادههای شهدا» یا «ارتباط با جوامع ایرانی» یا «اطلاعیه ملت» وجود دارد. به بریگاد قزاق.» یا چیزی مشابه که در پایین پیام ظاهر می شود. شبنما برای تهدید یا اعمال فشار تهیه و توزیع می شود. نمونه هایی از نگارش و توزیع این روزنامه های شبانه در سال های اخیر در داخل و خارج مجلس وجود داشته است که با هم به آن می پردازیم.
ارجاع به مالک
عطاالله مهاجرانی، وزیر سابق ارشاد وی که تجربه تقسیم شکاف علیه خود در مجلس را سپری کرده، در توییتر خود نوشت: سابقه توزیع شکاف در مجلس وجود دارد. در جلسه استیضاح من در مجلس پنجم عده ای در اواسط جلسه فحاشی علیه من پخش کردند. با این حال عقل و جانشان متعلق به صاحبشان است! بیشتر بود و شب نامه ها را در کازی بازیگران می گذاشتند. مالک تفلیک فیض جوانی را در تالار تقسیم کرد و او را غسل داد و غسل داد. اشاره المهاجرانی به دفتر نماینده است که محل قرار گرفتن نامه های هر بازیگر است. موضوعی که احمد شیرزاد نماینده مجلس ششم نیز در گفتگو با همه در یک به آن اشاره کرد و در بخشی دیگر از گزارش به آن اشاره خواهد شد. شبنامه های حساس با توجه به ترکیب گفتگوهای مهاجرانی و شیرزاد در سالن توزیع نمی شوند (برای پنهان نگه داشتن اصل آنها) بلکه در مجلس نمایندگان قرار می گیرند. پیگیری های خبرنگار همه در یک از خبرنگاران مجرب پارلمانی نشان داد که ارسال پیامک از طریق تلفن همراه نمایندگان، ارسال فکس به دفتر، توزیع آن در سالن توسط دستگاه خدماتی یا اداری و قرار دادن آن در هیات وزیران از جمله مواردی است که روش های پخش شبنامه یا مطالب مشابه در دوره های مختلف مجلس.
سه نمونه از روزنامه های شبانه در دهه 1970
در دهه هفتاد روزنامه های عصر زیادی توزیع شد که سه مورد از آنها را بررسی می کنیم. پس از وقایع سال ۱۳۷۷ که به قتل های زنجیره ای معروف شد، آگهی ناشناس به دفاتر روزنامه رسید. این بخشنامه که با عنوان «اخطاریه جمعی از دوستداران محمدی اسلام مصطفی نواب» در 24 دی ماه 1377 منتشر شد، مسئولیت برخی از قتلها را بر عهده میگیرد: «یک واحد قضایی با سه قاضی عادل پس از محاکمه غیابی به رسمیت شناخت. به عنوان مفسد فی الارض مرد و آنها را به اعدام محکوم کرد (گنجی، 1378، 13).
هاشمی رفسنجانی در روز 18 آبان 1379 در دفتر خاطرات خود درباره یکی دیگر از روزنامه های شبانه مرتبط با قتل های زنجیره ای نوشت: «جمعی از معاونان وزارت اطلاعات آمدند. حقیقت این است که بازپرسان اخراجی گزارشی از مدیران این وزارتخانه منتشر می کنند و قوه قضاییه به شکایت متهم شکنجه شده پاسخی نداده و به همان سازمان قضایی اطلاع داده است. [نیروهای مسلح] آنها برای شکایت گفتند که در دیدار دیروز خود با آقای دکتر بسیار ناراحت هستند [سیدمحمود] هاشمی شاهرودی. [رییس قوهقضاییه] آنها هم نتیجه معکوس گرفتند و به آنها توهین شد و گفتند که مدیران کل اطلاعات به صورت دسته جمعی ملاقات کرده و تهدید به استعفا کردند. آنها به حل مشکل کمک کردند.»
هفته نامه عصر ما، بلندگوی رسمی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، نامه ای در شماره 63 (بهمن 1375) به امضای حزب الله شیراز و موضوع تذکر کتبی این گروه بود که در آن آمده بود: «مقاله شما. با عنوان ولایت مطلقه فقیه و قانون اساسی در شماره قبل در هفته نامه دیده شد، گویی اشتباه کردید چون حزب الله در قبال شما موضع جدی نمی گیرد و فکر می کردید که حزب الله در موقعیت ضعیفی قرار دارد. ، و با این استنباط از محدوده آسایش خود فراتر رفته اید و…» (هاگریان، 1379، 277). مبنای نگارش این نامه مقاله ای است که حجاریان در شماره 62 در پاسخ به سرمقاله حسین شریعتمداری و تفسیر وی از ولایت مطلقه فقیه نوشته است.
پیام های شبانه ای که چهار وزیر روحانی را سرنگون کرد
از جمله معروف ترین توزیع های شبنما در مجلس به سال 1392 و جلسات رای اعتماد برای وزرای پیشنهادی دولت روحانی است. در جریان رای اعتماد به وزرای دولت روحانی، ده ها شبنامه به ویژه علیه محمدعلی نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش و همچنین بیژن زنگنه وزیر پیشنهادی نفت و جعفر ملی منفرد وزیر پیشنهادی توزیع شد. . علوم مسعود سلطانی فر و سید رضا صالحی امیری وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان. (همشهری، 1392) به جز بیژن زنگنه، چهار نفر دیگر نتوانستند از مجلس برای ورود به دولت یازدهم رای اعتماد بگیرند. علی مطهری، نماینده مجلس نهم، همزمان به روزنامه الشرق گفت که رونوشتی از برگه تحقیق و تفحص با یکی از وزرا در پرونده نمایندگان قرار گرفته است.
داستان «و از خدا توفیق است»
در سال 1391 هجری شمسی رسیدگی به تنظیم بورس در مجلس مطرح شد و در 2 آبان ماه نامه ای سه صفحه ای در پرونده نمایندگان مجلس قرار گرفت که خواستار کنار گذاشتن این طرح شدند. این نامه سه صفحه ای بدون امضا بود و پایان آن را خدای توفیق نوشته بود. الیاس نادران نماینده مردم تهران در جریان تحقیق و تفحص از کمیسیون بورس و اوراق بهادار طی یادداشتی خطاب به رئیس مجلس گفت: در مورد نمایندگان یک گزارش سه صفحه ای وجود دارد که هیچ چیزی در آن وجود ندارد. امضا و زیر آن نوشته شده است: از خدا توفیق، نمی دانم علی لاریجانی در پاسخ به سخنان نادران گفت: «از خدا توفیق». موضوع با گذشت زمان مشخص خواهد شد. در عین حال اشاره شد که نادران این جمله را به طعنه گفته است، زیرا گزارش ها و نامه ها باید دارای امضای واضح باشند. سرانجام با این تحقیق در مجلس مخالفت شد. خدا را شکر او هم موفق نبود.
شبنما در مقابل لاریجانی
در سال 1390 و 1394 شبنما علیه لاریجانی در قم پخش شد. چون لاریجانی از قم در انتخابات شرکت می کرد و این دو روزنامه در آستانه انتخابات توزیع می شد. اولین شبنما مربوط به سال 1390 بود که شبنامه ای درباره اموال و دارایی های لاریجانی پخش شد و وی در پاسخ گفت: «نه در شهر بیت المقدس (غرب) و نه در بردسان (قم) ساختمانی ندارم و باید اشاره کنم. من اینجا هستم و جز خانه پدری ام زمینی ندارم و معتقدم که سیاستمداران نباید با درآوردن لباس سیاست به دنبال مسائل اقتصادی و مادی باشند. در سال 1393 یک برنامه شبانه دیگر پخش شد که با تکیه بر مسائل سیاسی و با محوریت حمایت وی از دولت روحانی و مواضع وی در خصوص اتفاقات سال 1387 و ….
فیلم بازجویی از همسر سعید امامی در پمپ بنزین نواب قرار گرفت
احمد شیرزاد از نمایندگان مجلس ششم برای بررسی توزیع روزنامه های شبانه با وی گفت وگویی انجام دادیم. شیرزاد در گفت و گو با همه در یک گفت: در مجلس ششم با افشای برخی اطلاعات مواجه شدیم. یعنی صبح که به مجلس قدیم می رفتیم می دیدیم نامه یا گزارشی در پرونده نمایندگان گذاشته می شود. یکی از چیزهایی که به خوبی به خاطر دارم فیلم بازجویی همسر سعید امامی از متهم پرونده قتل زنجیره ای است.
وی ادامه داد: «شبنما زمانی پخش میشود که کسی بخواهد اطلاعاتی را مطرح کند، اما نمیخواهد مسئولیت آن را بر عهده بگیرد که امضای روشنی نداشتند و البته در این دوره ای که ما در حال مطالعه آن هستیم، اطلاعاتی منتشر می شد که هیچ کس مسئولیت آن را بر عهده نمی گرفت، البته به طور رسمی تکذیب نشد فشارها محدود به پخش اخبار عصر نشدند، مثلاً بعد از مطرح شدن موضوع مسکوت ماندن قانون مطبوعات، اگر این موضوع در دستور کار قرار گیرد، برای اعتراض به مجلس می آمدند اینها مهم است تا ببینیم شایعه هستند یا نه.»
این نماینده سابق مجلس با تاکید بر اینکه وارد بازی توزیع روزنامه های شب نشویم، تاکید کرد: به نظر من نباید وارد بازی روزنامه های شبانه شد و افشاگری کرد. صحت و سقم این مسائل قابل بررسی نیست و اگر بخواهیم به جزئیات بپردازیم دچار لغزش می شویم. اگرچه رژیم ایران یک سیستم پیچیده است، اما اسرار پنهان نمی ماند و اخبار درز نمی کند. در عین حال برخی سعی می کنند القا کنند که پشت صحنه را می دانند و اطلاعاتی دارند که دیگران ندارند. بارزترین نمونه سخنرانی آقای احمدی نژاد بود. در نهایت پاسخ این شایعات ارائه و افشا خواهد شد و می بینیم که این مسائل خصوصی نبوده است.»
برخی از نمایندگان به بلوغ سیاسی لازم نرسیدند
شهریار حیدری نماینده سابق مجلس وی همچنین به خبرنگار همه در یک گفت: ممکن است برخی از وزرای پیشنهادی با نمایندگان مجلس اختلاف نظر داشته باشند. تعدادی از نمایندگان توانمندی پایینی دارند و برابر مجلس نیستند. در نهایت وقتی گروهی از دولت ها و مراجع به این نتیجه می رسند که این 19 نفر به مجلس معرفی می شوند، باید گذشته و وضعیت این افراد توسط نهادهای اطلاعاتی و امنیتی بررسی شده باشد. هیچ نیازی نیست که شخص یا افرادی به دنبال آسیب رساندن به این علت باشند. نماینده اظهار نظر می کند، بحث می کند و می تواند تلاش کند تا وزیر پیشنهادی از مجلس رای اعتماد نگیرد. اما توسل به گزارشی که توسط نهادهای امنیتی و قضایی ثابت نشده باشد و یا اینکه فرد مجرمی نداشته باشد، کار ناشایست و در شأن مجلس نیست.
وی افزود: مجلس زمینه همکاری با دولت را داشت و انصافاً آقای مزیکیان ترکیبی از گروه های سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب و دولت قبل را به مجلس معرفی کردند. طبیعتا اکثریت آرای آقای ماذیگیان رای به شعار تغییر بود. وقتی مردم با این توقعات رای می دهند، طبیعی است که تغییرات اساسی در ساختار دولت به ویژه در حوزه مدیران رخ دهد. مایه تاسف است که برخی از آنها هنوز به مرحله بلوغ و توسعه سیاسی نرسیده اند. وقتی مردم به عنوان نمایندگان ملت می آیند و به عنوان یک حزب ناشناس عمل می کنند، مجلس را زیر سوال می برند. وزیران را می توان برکنار یا بازخواست کرد. اما این رفتارها خارج از چارچوب اخلاق است.»
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سوال که آیا در دوره قبل شاهد چنین رفتاری بودهاید، گفت: به یاد ندارم که در مجلس قبل این شبنامه پخش شده باشد ما وزیر را برکنار کردیم و جلسات رای اعتماد برگزار کردیم، اما «نمونهای از توسل به چنین رفتارهای غیراخلاقی را به خاطر ندارم».
—
منابع:
* گنجی، اکبر، تاریخ اتاق ارواح، طرح جدید، ۱۳۷۸
* هاجریان، سعید، جمهوریت؛ سرخوردگی از اقتدار، طرح نو، ۱۳۷۹
* روزنامه الهمشهری 28 آذر 1392
fararu به نقل از همه در یک