مبادلات بانکی ایران و روسیه خوب است، اما تحولی ایجاد نمیکند/ امیدمان اکنون به مذاکرات با اروپا است
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- کاهش وابستگی به دلار و افزایش سطح وابستگی به ارزهای محلی از جمله طرح هایی است که بانک مرکزی مدتی است پیشنهاد داده است. این طرح به ویژه مربوط به مبادلات اقتصادی با روسیه است و اخیراً محمدعلی فرزین، رئیس بانک مرکزی گفته است: «با روسیه قرارداد پولی منعقد کردیم و دلار را با هم به صورت ریال و روبل معامله می کنیم.
به گزارش فردا فرزین در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار داشت: با بانک مرکزی روسیه توافق کردیم که مبنای تسویه حساب ما، نرخ ارز توافقی بازار و نرخ ارز شناور باشد و آنها نیز در این مورد توافق کردند. ما تقریباً این سیستم کاری را با روسیه راه اندازی کرده ایم و امیدواریم در آینده بتوانیم این کار را با سایر کشورها ادامه دهیم.
این سخنان فرزین در حالی مطرح می شود که ایران خود را برای دور جدید توافقات هسته ای آماده می کند و ارزش ریال به دلیل تحریم ها وضعیت خوبی ندارد. اما مزایا و معایب چنین راه حلی برای مبادلات ما چیست و آیا همه کشورها برای این نوع ارتباطات آماده خواهند بود؟ علی قنبری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
مبادلات بین بانک های ایرانی و روسی نمی تواند وضعیت بانک ها را در کشور تغییر دهد
علی قنبری به همه در یک گفت: وی افزود: چند سالی است که صحبت هایی در مورد حرکت به سمت ارز داخلی و خلاص شدن از شر دلار در اقتصاد وجود دارد، اما در عمل به نظر نمی رسد که این تصمیم درست باشد به گفته رئیس کل بانک مرکزی، مبادلات ایران و روسیه بوده است، اما توانایی توسعه این مبادلات در مقیاس بزرگتر و بین سایر کشورها را نمی توان بسیار بالا دانست و حتی خود روسیه نیز به شدت به دنبال درآمد دلاری است و به این نوع متکی است. درآمد یا به عبارت دیگر ترجیح می دهد ذخایر دلاری خود را توسعه دهد و درست است که این شعار از روسیه می آید که می خواهید روبل را با آن مبادله کنید. به دلار، اما دقیقاً شعار همین است، البته انعقاد قراردادهای پولی و بانکی بین ایران و روسیه نه بی ارزش است و نه بی اثر و نمی توان گفت که این اقدام ارزشی ندارد، اما تصور این که این نوع از قراردادها اشتباه است. توافق بین دو کشور که درگیر تحریمهای بینالمللی هستند، تحولی حیرتانگیز ایجاد خواهد کرد.
وی افزود: مبادلات اقتصادی ایران و روسیه زیاد نیست و در اثر نفوذ مبادلات بانکی و مبادلات بین بانکی ایران و روسیه نمی توان وضعیت بانک ها را در کشور تغییر داد. توافقات منطقه ای بین بانک ها و حتی با ارزهای محلی در خاورمیانه بی سابقه نیست و برخی کشورها تاکنون شاهد این نوع مبادلات بوده اند، اما خوب است در حوزه اقتصادی واقع بین باشیم. آنچه اکنون بانک مرکزی و به طور کلی اقتصاد ما به آن نیاز دارد توسعه روابط با کشورهای غربی به ویژه اتحادیه اروپا است. در حال حاضر دلار با سهم حدود 40 درصدی در مبادلات کالایی پرمصرف ترین ارز در تجارت بین المللی است. دلار محبوبیت بیشتری نسبت به سایر ارزها دارد و اگرچه یورو نیز محبوبیت دارد، اما همچنان دلار در مبادلات بین المللی انعطاف پذیری بیشتری دارد. به استثنای اتحادیه اروپا، هیچ اقتصاد دیگری به اندازه کافی بزرگ نیست که به تعادل مازاد تجاری انباشته شده در سطح جهانی کمک کند. حدود 60 درصد از ذخایر ارزی بانک های مرکزی در جهان در دارایی های مالی دلاری سرمایه گذاری می شود که از بالاترین سطح نقدینگی برخوردار هستند. نکته بسیار مهم دیگر این است که تقریباً تمام قراردادهای بازار کالا از جمله قراردادهای نفتی به دلار قیمت گذاری و تسویه می شود.
در حال حاضر امید اصلی ما رسیدن به توافقات جدید است
این کارشناس اقتصادی همچنین گفت: حتی در صورت کاهش سهم دلار در تسویه مبادلات بینالمللی، نقش مسلط دلار به عنوان ارز مبنا برای ذخایر مالی فعلاً ادامه خواهد داشت منطقه ای که اکثر کشورهای منطقه از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس به اصطلاح اتحادیه عرب با آمریکا و اروپا روابط دوستانه دارند و در نتیجه مشکلی با مبادله ارز/دلار ندارند. آیا این امکان وجود دارد که ما با کشورهای همسایه و به ویژه کشورها، قراردادی از نوع خودمان با روسیه داشته باشیم؟ کشورهای عربی و دخالت آنها در مبادله ارز محلی مشکوک است و توافق با چنین مبادله ای تقریباً غیرممکن است پس از سال 2011 و با تحریمهای گسترده اعمال شده علیه ایران، روسیه به ویژه در سالهای اخیر و تحت فشار مالی تحریمها، روی موضوع دلاری شدن مانور داده است امنیت غذایی که عمدتاً برای صادرات روسیه به کشورهای همسایه استفاده می شود روسیه یا این تلاش روسیه و ایران برای سیستم بانکی ارزش دارد اما نمی توان گفت که نقش جدی در تضعیف دلار خواهند داشت.
وی افزود: موضع اشتباه این است که دلار چیزی جز ارز ذخیره ای برای نگهداری پول نیست، چرا که دلیل حفظ دلار این است که نقدینگی بسیار بالای دلار به کشورها اجازه می دهد با استفاده از آن به راحتی وارد کنند. بسیاری از موسسات مالی که کشورها و شرکتها را در جهان تامین مالی میکنند، این کار را با دلار آمریکا انجام میدهند این نوع تفکر کاملاً منطقی نیست، زیرا اتحادیه اروپا مشمول تحریم نیست و متشکل از کشورهای زیادی است کشورهای قدرتمند: وضعیت ما با اتحادیه اروپا یکی نیست و وضعیت ریال آنقدر غم انگیز است که بتوانیم اینگونه فکر کنیم، بهتر است واقع بین باشیم و در عین حال کار مشترک مالی را در نظر بگیریم ایران و روسیه با ارزش باشند، نمیتوان انتظار اتفاقی غیرعادی داشت در حال حاضر امید اصلی ما دستیابی به توافقات جدید است، اگرچه شاهد تکانههای کوتاهمدتی از اخبار مذاکرات جدید در بازار ارز و طلا بودهایم، اما در بلندمدت اثرات این مذاکرات را نمی توان به راحتی بیان کرد.