نقد و بررسی فیلم «اینجا»: تام هنکس شما را به سفری در زمان میبرد
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- آخرین فیلم رابرت زمکیس، از دایناسورها تا امروز، بسیار جاه طلبانه است.
به گزارش ای بی سی نیوز، همه در یک گفت. «اینجا» جدیدترین ساخته رابرت زمکیس است. فیلمی متفاوت که به جای مکان های مختلف در زمان حرکت می کند. تام هنکس و رابین رایت که در فیلم موفق «فارست گامپ» با هم کار کردهاند، برای بازی در این فیلم که توسط اریک راث نوشته شده است، دوباره متحد میشوند. این بار آنها داستان عمیق تر مراحل مختلف زندگی یک مرد را تعریف نمی کنند. این داستان جدید قرن ها پیش در یک اتاق نشیمن شروع می شود و زندگی افراد مختلفی را که در آنجا زندگی می کردند، روایت می کند.
در این اتاق نشیمن، بیننده شاهد عروسی، مرگ، تولد، ازدواج ناموفق، تشییع جنازه، تولدهای مختلف، کریسمس و شکرگزاری است. Zemeckis دوربین را در طول مدت 105 دقیقه ای فیلم در یک زاویه ثابت نگه می دارد. صحنههای زندگی پرتلاطم پس از مدتی توقف دوربین محو میشوند، اما بیننده همچنان با احساس غم و اندوه عجیبی روبرو میشود زیرا همیشه از تماشای فیلم آگاه است.
دوربین در این فیلم حرکت نمی کند، بلکه زمان حرکت می کند. فیلم قبل از تاریخ شروع می شود و به قرن 18، به دهه 1940، سپس به دهه های 1960 و 1970، تا اوایل دهه 1900 می رسد و در سال 2022 به پایان می رسد. هنکس و رایت بازیگران اصلی «اینجا» در نقش ریچارد و مارگارت. در بیش از ده صحنه کوتاه، بیننده شاهد بزرگ شدن ریچارد در این خانه است. ریچارد در اتاق نشیمن عاشق مارگارت می شود، ازدواج می کند، مارگارت به خانه نقل مکان می کند، بچه دار می شود و همه چیز را به ارث می برد. ازدواج آنها در وضعیت بدی قرار دارد و بقای عشق آنها نامشخص است
زمکیس کارگردان سینماست که به استفاده از جدیدترین تکنیک ها شهرت دارد و این بار از جلوه های بصری به ویژه تکنیک جوان سازی بازیگران استفاده کرده است. تام هنکس 68 ساله در این فیلم دقیقاً مانند فیلم Splash در سال 1983 ظاهر می شود. Zemicks قصد دارد داستانی در مورد چیزهایی که افراد را به هم پیوند می دهد، تعریف کند، اما تغییر چشمگیر در بازیگران، ارتباط با آنها را دشوار می کند. مثلاً در یک صحنه یکی از بازیگران در حال سیگار کشیدن است، اما دود سیگار هرگز بازدم دیده نمی شود!
پل بتانی و کلی ریلی نقش والدین ریچارد را بازی می کنند. بازیگران دیگری نیز در این فیلم حضور دارند که در مقاطع مختلف در این خانه کار می کردند. اگر پنج یا شش خانواده مختلف برای سردرگمی بینندگان کافی نبودند، حتی بنجامین فرانکلین هم در فیلم حضور دارد! چرا بنجامین فرانکلین؟ او یکی از اهالی آن طرف خیابان است. کاملاً مشخص نیست که حضور این رئیس جمهور سابق آمریکا چه چیزی به داستان فیلم اضافه می کند. با گذشت زمان، بینندگان تلویزیونی را تماشا میکنند که به این اتاق نشیمن اضافه شده است و بیتلهای قدیمی اجرا میکنند. ساکنان این خانه نیز وسیله نقلیه خود را از اسب و کالسکه به سدان تغییر دادند. این خانه که پس از جنگ جهانی دوم تنها 3400 دلار ارزش داشت، به یک خانه مدرن میلیون دلاری نیز تبدیل شد.
«اینجا» بر اساس رمان گرافیکی ریچارد مک گوایر ساخته شده است. بهترین صحنه های این فیلم شامل اتفاقاتی در زمان های مختلف است که به طرز عجیبی با یکدیگر مرتبط هستند. به عنوان مثال، در سال 1918، شیوع آنفولانزا ذکر شده است و سال ها بعد شاهد اثرات همه گیری ویروس کرونا هستیم. یکی از موضوعات مهمی که این فیلم به آن پرداخته و میتوانست یکی از موضوعات اصلی فیلم باشد، تأثیر مشکلات اقتصادی بر روانشناسی افراد است. به تعویق انداختن اهداف و رویاها یکی دیگر از موضوعات جالب این فیلم است که به اندازه کافی به آن پرداخته نشده است.
«اینجا» نمیتواند تمام تجربیات بشری را در طول قرنها ربط دهد، بلکه فقط تجربه زندگی انسان را با تمام سردرگمی، پیروزی و غمش به تصویر میکشد. شاید قویترین مضمون فیلم توسط یکی از شخصیتهای فرعی که میگوید «زمان گذشته است» به خوبی منتقل میشود. این فیلم قرار بود داستان یک خانه واقعی ساخته شده از چوب و آجر باشد، اما در مجموعه استودیو سونی در کالور سیتی کالیفرنیا فیلمبرداری شد و شخصیت اصلی آن نیز جعلی است. “اینجا” در واقع هیچ جا نیست.