نقش اسرائیل در تحولات سوریه چیست؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- با گذشت بیش از 5 سال از آرامش نسبی جنگ داخلی سوریه، 7 آذر به عنوان تاریخ جدید درگیری ها در این منطقه ثبت شد. در این تاریخ، شورشیان علیه دولت سوریه از ادلب به حلب حمله کردند و پس از تصرف این شهر کلیدی، پیشروی سریع خود را به سایر مناطق سوریه تشدید کردند. در مناطق دیگر سوریه، دیگر نیروهای مخالف درگیر درگیری با نیروهای دولتی یا سایر نیروها هستند.
به گزارش فردا جایگاه روسیه برای بازیگران مهم منطقه از جمله روسیه و ایران حائز اهمیت است و برخی تحلیلگران بر این باورند که اثر انگشت کشورهای دیگر از جمله اسرائیل، آمریکا و ترکیه در پشت پرده حوادث جاری سوریه ظاهر می شود. همزمان با این تحولات، نشست سه جانبه فواد حسین، عباس عراقچی و بسام صباغ وزرای امور خارجه عراق، ایران و سوریه با هدف بررسی و بررسی بحران کنونی سوریه و پیامدهای آن در بغداد آغاز شد. امنیت منطقه ای و صلح. شرایط منطقه به حدی حساس است که مخالفان دولت بشار اسد پس از تصرف شهرهای حلب و حماه، اکنون به سمت حمص، سومین شهر بزرگ سوریه پیشروی کرده و قصد دارند این شهر را نیز تصرف کنند.
در این شرایط، سؤالاتی درباره آینده و حاکمیت سوریه و تأثیر این تغییرات بر ایران وجود دارد. مهدی مثرنیا، تحلیلگر و سیاستمدار سیاسی در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
ما شاهد اصطکاک جدی در منطقه هستیم
مهدی مطهر نیا به همه در یک گفت: وی افزود: سوریه بخشی از جغرافیای هدف بزرگتری در منطقه است که با توجه به تلاشهای قدرتهای باقیمانده در منطقه از زمانهای قدیم، میتواند برای منطق فراتر از نظم جهانی موجود و رسیدن به نظم جهانی مؤثر باشد برای تشکیل یک نظم جدید، ما شاهد اصطکاک جدی در منطقه هستیم در این سالها مراحل این تهدید گذشت تا به مرحله کنونی (تثبیت) رسید و با حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر سال گذشته. سرعت قدرتهای جهانی در دستیابی به اهدافشان، به دلیل تصرف ژئوپلیتیکی قدرت بوده است ماه های اخیر به تسریع تحولات در منطقه کمک کرده است.
وی افزود: اسرائیل با هدف ایجاد نظم نوین جهانی مورد ادعای خود به دنبال تغییر شرایط منطقه ای موجود بوده و از 16 مهرماه به بهانه پاسخ به اقدامات حماس اقدام به تصفیه و حمله کرده است. نیروهایی که تحت عنوان محور مقاومت در منطقه فعال هستند، در این زمینه، اسرائیل تلاش کرد تا زمینه های حذف منطقه حائل و در نتیجه مواضع قدرت های شرقی از جمله چین و روسیه را فراهم کند. مورد توجه قرار گرفت و حتی تلاش شد تا یک جبهه متحد علیه رژیم موجود تشکیل شود، اگر همه اینها را در نظر بگیریم، ابتدا ایده اسرائیل عملی می شود و پای نیروهای مقاومت کم می شود. نیرو در غزه و سپس در دور دوم اجرای این طرح، بازوهای نیروهای مقاومت در لبنان هدف قرار می گیرد و اکنون ستون فقرات محور مقاومت در سوریه هدف قرار می گیرد در نتیجه در صورت ادامه این وضعیت و اهداف احتمالی اسرائیل یکی پس از دیگری محقق می شود و در نهایت اگر اعراب در روابط منطقه ای دخالت نمی کردند، ممکن است تهران در راس محور مقاومت یا حامی اصلی این محور هدف قرار گیرد.
ایران به دنبال اجتناب از هر نوع تنش است
این آینده پژوه ادامه داد: اسرائیل طبق تعبیر و ادعای خود در حال پاکسازی منطقه است. اسرائیل مدت هاست که چندین سناریو را برای اجرای پروژه خود اجرا می کند. قبلا بارها اشاره کرده ام که به سناریوهایی مانند بوسه مرگ یعنی احتمال درگیری تهران و تل آویو در آینده ای نه چندان دور اعتقاد دارم. همچنین در ماههای اخیر گزارش شده است که اسرائیل برای دستیابی به اهداف منطقهای خود به دنبال بازکردن پای ایران به تنشهای منطقه است و مدل سناریوی محدود در مورد تهران با محوریت اسرائیل اعمال خواهد شد. در حال حاضر اسرائیل نه تنها غزه را ویران کرده است، بلکه تمامی زیرساخت های غزه را تا سطح زمین نابود کرده است. در همان زمان، حزبالله به سوریه و حوثیهای یمن نیز حمله کرد و در نهایت تلاش کرد پای ایران را به روی ارتش کامل باز کند. از این رو اهداف اسرائیل از دیرباز در دستور کار این رژیم بوده و اکنون آشکارتر شده است. طبیعتاً با شکست یا شکست هر سناریو، اسرائیل سعی خواهد کرد با سناریوهای جدید به اهداف خود برسد.
وی افزود: امکان اقدام ایران در برابر تنش ها در سوریه در مقایسه با شرایط کنونی بسیار محدود است، ایران محافظه کارانه در مسیر دیپلماسی حرکت می کند و گام به گام تصمیمات منطقه ای خود را اتخاذ می کند حادثه غزه و درگیریهای لبنان، ایران تمام تلاش خود را برای بازدارندگی بدون تنش انجام داده است: عملیات «وعده واقعی» هنوز اجرا نشده است، بنابراین، ایران از خطرات رویارویی مستقیم که میتواند منجر به درگیریهای گستردهتر شود، آگاه است ایران اکنون یک حالت “فعال به درون” و “برون نگر” را انتخاب کرده است به منظور جلوگیری از افزایش احتمالی تنش.