نمیشود در اقتصاد «رویا نویسی» کرد/ کاسه کوزههای تورم را سر مردم نشکنید
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- بخشی از صحبت های اخیر رئیس جمهور در یک برنامه تلویزیونی درباره بنزین با اظهار نظر و واکنش هایی همراه بود. وی در پاسخ به این سوال که آیا بنزین گران می شود؟ وی گفت: عدم تعادل انرژی گروهی است و رویکرد ما این است که باید با مدیریت جلو برویم که این روند فعلی را در دنیا قبول کند وقتی بنزین را به دلار می دهیم و صادر می کنیم پس از آن ما کسری ایجاد می کنیم، کسری تورم را به “پایین” می آورد.
به گزارش فردا پس از این سخنان رئیس جمهور برخی از نمایندگان اظهاراتی علیه پزشکیان مطرح کردند. ملک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: افزایش قیمت و واردات راه حل رفع عدم تعادل بنزین و انرژی نیست. حمید رسایی نماینده تهران گفت: وقت آن است که در انتخابات صراحتا صحبت کنیم که بارها در تبلیغات خود گفته از افزایش قیمت بنزین جلوگیری می کنم و اجازه نمی دهم قیمت بنزین بالا برود. افزایش.” قیمت بنزین باید به قولش پایبند باشد وگرنه اگر قرار است تغییری کند باید مسئولیتش را بپذیرد و بگوید حرف های من کارشناسی نبوده و حالا می خواهم بنزین را گران کنم اما مجلس را مقصر ندانید. “
با توجه به اینکه طرح افزایش قیمت بنزین موافقان و مخالفانی دارد، سوالاتی در این زمینه مطرح می شود که از جمله آنها اشاره به سخنان رئیس جمهور می شود که آیا تنها از طریق گرانی بنزین می توان ناهماهنگی را کنترل کرد؟ چه راه حل های دیگری وجود دارد؟مرتضی اوجاه، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز در گفتگو با همه در یک. او به این سوالات پاسخ داد:
دلیل مصرف بالای بنزین قاچاق است نه قیمت
مرتضی اوکی به همه در یک گفت: به نظر می رسد دولت ها در ایران از یک سو و برخی از اقتصاددانان که ساختارهای ضدتولیدی و توسعه ای را نادیده می گیرند از سوی دیگر چیزی از اقتصاد نمی دانند جز اینکه قیمت ها متغیر است و در واقع همه چیز از طریق این قیمت ها به دست می آید پیروان این خط فکری متاثر از این بخش از اقتصاد هستند و وسوسه افزایش قیمت میشوند و به نظر میرسد آسانترین کار برای دولتها افزایش قیمت است، به خصوص اگر با افزایش هزینهها و تنشهای بعدی همراه نباشد. همانطور که همه دولت های گذشته در مسیر افزایش قیمت ها حرکت کردند و قیمت آب، برق، گاز، تلفن و… بهانه دولت است. تورم بالاست اما این تورم نتیجه حماقت دولت است و زیان های موجود نتیجه سیاست های غلطی است که به تورم دامن می زند تصریح کرد: این انتقادات متوجه دولت چهاردهم نیست. دلیل افزایش قیمتها این است که «دولتها با افزایش قیمتها مردم را به ناکارآمدی متهم میکنند».
وی افزود: دولت برای تامین کسری بودجه خود دو اقدام را انجام می دهد و دیگری افزایش قیمت ارز است با گذشت زمان شاهد افزایش آن هستیم و آثار آن به تدریج در جامعه ظاهر خواهد شد نسبت به تورم انباشته شده در سال های گذشته، اما اگر می گویند مصرف بنزین زیاد است، به دلیل قیمت پایین بنزین نیست، بلکه به دلیل قاچاق است. روزانه میلیونها لیتر بنزین قاچاق میشود و میتوانند جلوی این موضوع را بگیرند و مردم باید هزینه آن را پرداخت کنند قیمت ناکارآمدی خودروسازان چه دلیلی دارد که ساختار اداری و معماری شهری باعث می شود مردم برای انجام کارهای روزمره خود به مراکز خاصی مراجعه کنند، توزیع برخی خدمات خوب نیست و مردم مجبور به تردد دائمی در اطراف هستند؟ شهر و تقصیر مردم نیست که تعداد زیادی از ساکنان به دلیل تمرکز منابع در شهرهای بزرگ جمع شده اند؟ و امکانات. آیا آقایان نمی دانید که تراکم جمعیت باعث ایجاد ترافیک زیاد و طولانی می شود که شروع آلودگی هوا و افزایش مصرف نیز هست؟
این واقعیت که مردم احساس می کنند همه کاسه ها و کوزه های بیش از حد رشد کرده روی سرشان می شکند نتیجه بدی دارد.
این استاد اقتصاد ادامه داد: تجربه افزایش قیمت بنزین در گذشته به خوبی نشان داد که افزایش قیمت بنزین تاثیری در افزایش یا کاهش مصرف نداشته است. بهتر است دولت به موازات تصمیم بنزین، طرحی جامع و شفاف در خصوص نحوه الزام خودروسازان به تولید خودروهای معمولی منتشر کند یا توضیح دهد که زیرساخت های حمل و نقل عمومی کشور چگونه توسعه می یابد تا این امر محقق شود. برای اینکه مردم بنزین کمتر مصرف کنند لازم است دولت علاوه بر برنامه افزایش قیمت، سایر برنامه های خود برای کاهش مصرف را به صراحت اعلام کند تا حداقل مردم بدانند که این کار فقط شکستن دیگ و کوزه روی سر مردم نخواهد بود. شاید برخی بگویند همه مردم خودرو ندارند، اما وقتی بنزین گران می شود، همه چیز در کشور درگیر تورم می شود و آنقدر اقتصاد کشور تحت تاثیر قرار می گیرد که نمی توان منکر تغییر شرایط شد. بنابراین وقتی مردم احساس میکنند که همه چیز به پایان میرسد، خوب نخواهد بود.»
وی افزود: انتظار می رود هر چه بیشتر پیش برویم رشد اقتصادی بیشتر شود برخی از عزیزان در حوزه اقتصاد خودشان را متقاعد می کنند که بدون رفع تحریم ها مشکلات اقتصادی حل می شود در حالی که برنامه هفتم و بودجه را می نویسند. قوانین به شکل عجیبی در شرایطی قرار داریم که در تنش منطقهای به سر میبریم و درگیر تحریمها هستیم، اما امکان دستیابی به رشد اقتصادی بالا را نداریم برنامه هفتم که رشد اقتصادی 100 درصدی 8 درصدی را پیش بینی می کند. بنابراین اگر موضوع تحریم ها حل نشود، نرخ رشد اقتصادی فعلی را نخواهیم داشت و روند کاهشی را شاهد خواهیم بود: «اگر نتوانیم همان یک و نیم میلیون بشکه نفت را بفروشیم. بعید است که وضعیت اقتصادی کشور ما در سال آینده روند موفقیت آمیزی را طی کند.