هیچ کجای جهان وضعیت برق شبیه ایران نیست!
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- حدود 4 سال است که قطعی برق در فصل زمستان در ایران مرسوم نیست اما باز هم شرکت توانیر با هدف کاهش مصرف سوخت در اطلاعیه ای رسمی از آغاز قطعی برق خبر داد. این خبر را مهاجرانی سخنگوی دولت پیشتر اعلام کرده بود.
به گزارش فردا در بیانیه شرکت التونیر آمده است: با توجه به افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و عرضه محدود سوخت گازی در نیروگاه های تولید برق و بر اساس تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر عدم استفاده از گازوئیل در برخی نیروگاه ها، ضمن تایید با صرفه جویی قابل توجه در مصرف گاز و برق، مشترکین محترم می توانند جهت اطلاع از زمانبندی محدودیت های برق در بخش های خانگی و تجاری به وب سایت شرکت توزیع یا اپلیکیشن مراجعه نمایند.
صرف نظر از اینکه اپلیکیشن و وب سایت در اولین ساعات اعلام این خبر فاقد اطلاعات دقیق و دسترسی کاربر به برنامه زمان بندی بود، این سوالات مطرح می کند که آیا قطعی برق یا سوختن گازوئیل؟ کدام یک توجیه اقتصادی و زیست محیطی برای کشور دارد و چرا در سال های گذشته و در دولت های گذشته به کسری انرژی و عدم تعادل آن فکر نمی شد؟ برای پاسخ به این سوالات فرزین سوادکو، کارشناس انرژیاو بحث کرد:
امکانات فعلی پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان نیست
فرزین سوادکوهی به همه در یک گفت: وی افزود: طبیعی است که وقتی در سال های گذشته برنامه خاصی در حوزه انرژی تدوین نکردیم، به روزی می رسیم که از کمبود برق رنج می بریم انرژیهای تجدیدپذیر، اما متأسفانه در این زمینه به دلایل مختلف، دولتها به بخش خصوصی اجازه ورود به حوزه انرژیهای تجدیدپذیر و تولید برق از منابع تجدیدپذیر را ندادند، متأسفانه با افزایش نرخ جمعیت، ما نیاز به برق بیشتری داشتیم و نیروگاه های ایران با وجود راندمان پایین نسبت به وسعت راندمان، دیگر جوابگوی شرایط فعلی نبودند یونیورسال، هنوز کار می کند، اما برخی از این نیروگاه ها گازوئیل می سوزانند.
وی افزود: در سالهای اخیر با توجه به فعالیتهای زیستمحیطی فعالان این حوزه، انتقادات زیادی در مورد استفاده از مازوت مطرح شده است که البته از یک سو، سوختن مازوت آسیبهای زیست محیطی دارد از سوی دیگر، پرهیز از آن میتواند زیانهای مالی هنگفتی ایجاد کند (بهجز کمبودی که در شبکه ایجاد میکند، نیروگاههایی که در این زمینه سرمایهگذاری کردهاند متضرر میشوند و کارشان به تأخیر میافتد). عدم احتراق سوخت دیزل شکل نیروگاهی در زمینه سوخت ورودی و سوخت مایع مانند گازوئیل وارداتی یا تبدیل شده به گاز، هزینه زیادی دارد و همچنین زمان و تاخیر زیادی را می طلبد و احتمالا بخش خصوصی قادر به پوشش آن خواهد بود. هزینه های موجود در این زمینه بنابراین زیان ذکر شده همیشه وجود دارد.
ما چاره ای جز توسعه انرژی های تجدیدپذیر نداریم
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: متأسفانه دور باطلی که انتظار می رفت دولت به آن بیفتد در این حوزه رخ داده است و می بینیم که اگر نیروگاه ها با همین نوع سوخت های آلوده به فعالیت خود ادامه دهند، وجود خواهد داشت. خسارات و تلفات زیادی در فصل زمستان رخ می دهد و به خصوص در سال نوسانات آب و هوایی ادامه دارد و در صورت عدم موفقیت، کمبود برق در بخش خانگی و صنعتی در سال های اخیر شاهد قطعی برق در صنعت بوده ایم به طور کلی، رویداد مذکور بار مالی را بر دوش اقتصاد ایران ایجاد خواهد کرد که در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. صنعت یا برنامه ریزی قطعی برق این بخش صنعت است که ارزش افزوده و سود اقتصادی ایجاد می کند و اگر بخش صنعت نباشد اقتصاد کشور ما رشد نمی کند، اما متاسفانه در تمام سال های گذشته شاهد بوده ایم که دولت ها تلاش کردند مردم را حفظ کنند. برای جلب رضایت افکار عمومی، این مماشات به قیمت این واقعیت تمام شد که دولت های بعدی باید هزینه آن را بپردازند و دور باطل مذکور متوقف نشد.
وی افزود: در نتیجه همه اینها نه تنها ارزش افزوده ایجاد نشده است، بلکه اقتصاد انرژی ما آسیب های جبران ناپذیری را متحمل شده است و دولت مجبور به انجام این اقدامات فعلی است و هر دولتی با هر جهت گیری سیاسی در این امر گیر می کند وضعیت اضطراری وجود ندارد، اما توسعه انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار فوری کشور است در نتیجه، ما به سوخت های آلاینده روی آورده ایم ما فرصتهای مهمی را از دست دادیم، اما در هر صورت باید از دست دادن دست برداریم و روی توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر متمرکز شویم.