وضعیت در سوریه بسیار خطرناک است
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی-شورشیان سوری مدعی شدند که کنترل شهر درعا در جنوب این کشور را نیز به دست گرفته اند. این شهر از نظر لجستیکی بسیار مهم است زیرا شورش های سال 2011 علیه بشار اسد از این شهر آغاز شد. در واقع، درعا که قبل از شروع جنگ داخلی سوریه در 13 سال پیش حدود 10 میلیون نفر جمعیت داشت، به عنوان مهد قیام اهمیت نمادین دارد. جمعیت این شهر که در مرز اردن قرار دارد در حال حاضر حدود یک میلیون نفر است.
به گزارش فردا با ادامه پیشروی مخالفان، ایالات متحده، روسیه و اردن روز جمعه از شهروندان خود خواستند که سوریه را ترک کنند. ائتلافی از گروههای شورشی، که شامل هیئت تحریر الشام نیز میشود، از نیروهای وفادار به دولت اسد در حمص خواست به آنها بپیوندند. کنترل درعا پس از آن صورت گرفت که نیروهای مخالف بشار اسد اواخر روز جمعه اعلام کردند که تا حومه شهر مرکزی حمص، گذرگاه اصلی بین پایتخت و سواحل مدیترانه، پیشروی کرده اند. کنترل حمص دمشق را از پایگاه اقلیت علوی که اسد به آن تعلق دارد و از پایگاه دریایی و هوایی متحدان روسی او در آنجا منزوی می کند.
در این شرایط سوالاتی در مورد آینده سوریه و بشار اسد و اینکه چه بر سر ایران و سایر کشورهای منطقه می آید مطرح می شود. حسن هانی زاده، کارشناس سیاست خارجی و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفت و گو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
هر گونه شکست در کمک به بشار اسد منجر به فروپاشی دولت سوریه خواهد شد
حسن حنزاده به همه در یک گفت: سوریه به دلیل حملات مجدد تروریستی در وضعیت خطرناکی قرار دارد و هر نوع ناکامی در کمک به سوریه می تواند به فروپاشی دولت علوی بشار اسد منجر شود، مسائل سوریه قابل تحلیل و تهاجم ناگهانی گروه های تروریستی تحریر الشام است. به اصطلاح جبهه آزادیبخش و گروه نورالدین الزنکی مورد حمایت ایالات متحده آمریکا و رژیم، صهیونیست ها و ترکیه در این زمینه بخشی از یک آمریکایی خطرناک هستند. طرح و برنامه ترکیه برای حمله به محور مقاومت از سال 2016 که توافقنامه آستانه بین ایران، ترکیه و روسیه برای کاهش تنش در سوریه امضا شد. ارتش ترکیه بخشهایی از استان ادلب در مرز مشترک بین سوریه و ترکیه و گروههای تروریستی به سمت این منطقه اشغالی حرکت کردند و از همان زمان تحت نظارت افسران ارتش ترکیه، سیا و موساد آموزشهای نظامی دریافت کردند. حوادث اخیر غزه و جنوب لبنان و شکست مکرر ارتش رژیم صهیونیستی با تقسیم بخشهایی از جنوب لبنان و شکست در غزه، اکنون مرحله جدیدی از حمله به محور مقاومت آغاز شده است.
وی افزود: سوریه یکی از حلقه های مهم محور مقاومت است و تلاش آمریکا و رژیم صهیونیستی این است که با فروپاشی دولت سوریه، زمینه ضربه زدن به محور مقاومت در عراق فراهم شود. یمن و لبنان به همین دلیل گروه های تروریستی تحریر الشام به رهبری ابومحمد الجولانی و با حمایت آمریکا، رژیم صهیونیستی و ترکیه مناطق مهمی را در روزهای گذشته به اشغال خود درآوردند. از جمله حلب، حماه، حمص و غیره و کنترل جاده شمال و جنوب سوریه را در اختیار داشت و در آینده نیز طبیعتاً به سمت دمشق پیشروی خواهد کرد. هدف نهایی آنها حکومت بر حکومتی خوداعلامی است که مشابه آنچه در افغانستان پس از سرنگونی حکومت بشار اسد رخ داد، به این معنا که همانطور که جنبش طالبان به سرعت حکومت اشرف غنی را سرنگون کرد، آنها نیز به دنبال سرنگونی سریع حکومت بشار اسد هستند. دولت و ایجاد کمربند امنیتی برای رژیم صهیونیستی در قنطره و درعا در جنوب، برای تامین و حفظ امنیت رژیم صهیونیستی، این طرح بسیار خطرناک است و در صورت اجرای آن، آمریکا و رژیم صهیونیستی بعداً به سمت آن حرکت خواهند کرد عراق و یمن و هدف قرار بگیرند نیروهای مقاومت: بنابراین وضعیت سوریه خطرناک است، اما ایران و روسیه و همچنین محور مقاومت در تلاش هستند تا از پیشروی نیروهای تروریستی به سمت دمشق جلوگیری کنند.
فروپاشی رژیم اسد آسیب جدی و قاطعی به محور مقاومت وارد می کند
این تحلیلگر مسائل منطقه ادامه داد: سهل انگاری اطلاعاتی ارتش سوریه و ناتوانی در پیش بینی اینکه این گروه ها روزی وضعیت جدید ناامنی در سوریه را تشدید خواهند کرد. در صورت سقوط بشار اسد و دولت علوی اش، انصارالله یمن و نیروهای حشد الشعبی در عراق هدف حمله قرار می گیرند و در نهایت ایران نیز در معرض خطر قرار می گیرد، زیرا محور مقاومت بخشی از حوزه نفوذ ایران است و سوریه هم همینطور. ارتباط شمال و جنوب محور مقاومت محسوب می شود و اگر سقوط کند راه برای سقوط حزب الله لبنان، انصارالله یمن و حشد الشعبی عراق هموار می شود و این گور است. خطر روسیه تا کنون به خوبی میدانست که سقوط بشار اسد میتواند پیامدهایی برای جنگ بین روسیه و اوکراین داشته باشد. بنابراین نگرانی های جدی برای ایران، یمن، عراق و روسیه وجود دارد. سقوط بشار اسد قواعد درگیری در منطقه را تغییر می دهد و به افزایش نفوذ آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه منجر می شود.
وی افزود: با توجه به شرایط کنونی، ایران در تلاش است تا کمک های مختلفی به رژیم بشار اسد ارائه کند. دولت روسیه نیز با نیروی هوایی از ارتش روسیه حمایت کرده است و حزب الله و نیروهای حشد الشعبی نیز با قدرت کنونی خود سعی در جلوگیری از سقوط رژیم اسد دارند. به نظر میرسد تجربه جنگهای چریکی و جنگهای چریکی ارتش سوریه بسیار بالاست و با وجود همه بدبینیها، دولت سوریه ممکن است با کمکهایی که دریافت میکند، اوضاع را کنترل کند، اما اگر این اتفاق نیفتد، بشار این کار را انجام خواهد داد. فروپاشی وی افزود: رژیم اسد آسیب بزرگی وارد می کند و قاطعیت را برای محور مقاومت به ارمغان می آورد و به همین دلیل امیدواریم این اتفاق به ویژه با توجه به تغییر شرایط فعلی نسبت به سال 2011 رخ ندهد.