وضعیت ناترازی برق کشور مثل یک بیمار رو به مرگ است/ وضع گاز از برق هم بدتر است
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- درگیری در بخش برق که بیش از هر زمان دیگری در تابستان و زمستان باعث مشکلاتی مانند قطع برق می شود، در سال های اخیر بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. آرش نجفی رئیس کمیته انرژی اتاق بازرگانی پیش بینی کرد در سال آینده با 24 هزار مگاوات کسری برق مواجه باشیم.
به گزارش فردا نگرانی از قطعی برق با توجه به نارضایتی ها و ایجاد مشکل برای صنایع، شرکت های تولیدی و سایر سازمان ها و نهادهایی که به دلیل قطعی یا قطعی برق از کار می افتند، از جمله مواردی است که به سوالاتی از جمله اینکه آیا تعداد 24 هزار دستگاه می تواند بر حسب مگاوات جبران شود چه راهکارهایی برای حل این مشکل وجود دارد؟ بیایید جلو برویم و به این سوالات پاسخ دهیم هاشم اوری، استاد دانشگاه صنعتی شریف و رئیس فدراسیون انجمن های علمی انرژی ایران بحث کنید:
رشد اقتصادی کشور متاثر از نارضایتی است
هاشم اوری به همه در یک گفت: بهتر است از سال 1402 شروع به بررسی مشکل کمبود برق در کشور کنیم در سال 1402 ه رقم 24 هزار مگاوات برای اولین بار است، اما من یک عدد خطی را پیشنهاد دادم، یعنی سال گذشته 6000 مگاوات به کسری اضافه شد و اگر در بدترین حالت 30000 مگاوات دیگر کسری داشتیم. در سال 1402 هجری شمسی به 24000 مگاوات می رسیدیم، در حالی که در صورت تداوم این روند و ادامه شکاف بین عرضه و تقاضا، افزایش ظرفیت به 1.7 درصد رسید ادامه دهید)، سپس این وضعیت به مرحله خطرناکی خواهد رسید و ممکن است این سوال پیش بیاید: صادقانه بگویم، تنها راه بهبود این وضعیت زمانی است که به کمک ماوراء الطبیعه می رسد؟
وی افزود: از یک طرف بحث توسعه صنعتی است و می گوییم در برنامه هفتم سالانه 7.5 درصد رشد صنعت مطرح شده است. اما وقتی از صنعت صحبت می کنیم، باید بدانیم که صنعت انرژی مصرف نمی کند، بلکه آن را مصرف می کند. وقتی حتی نمیتوانیم انرژی مورد نیاز صنعت را تامین کنیم، با کمال تأسف و قاطعیت میگویم که صحبت در مورد توسعه بخش صنعتی دروغ محض است.
ما حتی نمی توانیم انرژی مورد نیاز صنایع فعلی کشور را تامین کنیم و در تابستان امسال شاهد بودیم که بسیاری از مناطق صنعتی نیمه تعطیل یا 3 روز در هفته کار می کنند. زمانی گفته می شد که کارخانه های سیمان با 10 درصد ظرفیت خود کار می کنند. به عبارت دیگر ما به اندازه کافی برق صنعت را تامین نمی کنیم و این مشکل در رشد اقتصادی کشور ظاهر خواهد شد. رشد اقتصادی ما به سمت صفر و منفی پیش می رود.
هیچکس نمی تواند ادعا کند که می تواند مشکل نارضایتی را در کوتاه مدت حل کند
استاد دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: هنوز کاری برای حل این بحران انجام ندادهایم و حتی کاری برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت انجام ندادهایم. در واقع، وضعیت انرژی ما مانند یک بیمار در حال مرگ است که وضعیت او حتی پایدار نیست. اما چه باید کرد؟ اول اینکه هیچ راه حل کوتاه مدت و بدون دردسری برای مشکل رفع عیوب الکتریکی وجود ندارد. هیچ کس نمی تواند ادعا کند که تا سال آینده مشکل برق را حل می کند، یا مشکل را به گونه ای حل می کند که کسی توهین نکند، نفهمد چه می گوید یا دروغ بگوید. شرط اساسی برای حل مشکل کمبود برق 3 امتیاز است و به خود موضوع برق مربوط نمی شود.. این افراد باید صادقانه، کامل و شجاعانه وضعیت را به مردم بگویند. دلیل آن هم روشن است: تا زمانی که مردم به صراحت توضیح داده نشوند، جامعه همکاری نخواهد کرد، زیرا خود و مسئولان را در دو مرحله جداگانه می بیند.
وی افزود: اگر این سه شرط برآورده شود، می توانید یک برنامه جامع و کامل بنویسید و سعی کنید مشکلات را یک شبه حل کنید، زیرا یک اداره تولید و یک اداره مصرف داریم. در سمت تولید می بینیم که وضعیت گاز کشور از وضعیت برق ما بدتر است و به محض اینکه هوا کمی سردتر شود، گاز کمتری می دهیم. طبق معمول، گاز خانگی تا 75 درصد از مصرف ما در هوای سرد را تشکیل می دهد در نتیجه صنعت و نیروگاه های برق ما به استفاده از گازوئیل و نفت کوره روی می آورند که عواقب زیست محیطی بسیار جدی در پی خواهد داشت.. همچنین در شرایطی نیستیم که بتوانیم برق مورد نیاز کشور را از طریق سدهای آبی تامین کنیم. حداقل 12 تا 14 درصد ظرفیت نیروگاه ما برق آبی است اما برق تامین شده از این طریق به دلیل کمبود آب به 4 درصد رسیده است.; بنابراین ما نمی توانیم به آب یا گاز تکیه کنیم. در نتیجه چاره ای جز حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر نداریم. برای پیشبرد بهره برداری از انرژی بادی و خورشیدی به برنامه ای حداقل 5 ساله نیاز داریم.
مافیای انرژی نمیخواهد وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش دهد
رئیس فدراسیون انجمن های علمی انرژی ایران ادامه داد: در بخش تولید باید موارد دیگری از جمله افزایش راندمان نیروگاه های کشور را در دستور کار قرار دهیم که شامل نوسازی شبکه نیز می شود شبکه انتقال و توزیع، و پس از آن ما می توانیم کاهش تلفات انرژی، زمان بر و گران است اصلاح وضعیت به شرط تغییر تفکر حاکم بر بخش انرژی کشور و کاهش رابطه با سوخت های فسیلی توجه بیشتر به انرژی های تجدیدپذیر. بخشی از مشکل ما فرهنگی است، اما بخشی دیگر به دلیل مافیایی است که از وابستگی به سوخت های فسیلی سود می برد و نمی خواهد این روند را تغییر دهد.“