پزشکیان زنگ هشدارهای سیاست خارجی را شنیده است!
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- کشورهای منطقه، اروپا و آمریکا واکنشهای مثبت و تقریباً مثبتی به انتخاب مسعود میزیگیان نشان دادند و جیحون بایراموف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که این کشور خواهان اجرای پروژههایی است که در آن صورت گرفته است. اتحادیه اروپا نیز برای همکاری با ایران ابراز امیدواری کرد.
به گزارش فردا متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا حداقل پس از انتخاب پزشکیان آماده بازگشایی درهای دیپلماسی با ایران است، گفت: ما همیشه گفتهایم که دیپلماسی بهترین راه حل است. یک راه موثر برای رسیدن به یک راه حل موثر و پایدار در روابط، برنامه هسته ای ایران است. در همین راستا برخی از تحلیلگران سیاست خارجی معتقدند غربی ها تحولات داخل کشور را با دقت دنبال می کنند تا سطح روابط با تهران را بر اساس رویکرد سیاسی مسعود پزشکیان تنظیم کنند.
با توجه به این شرایط، پرسش هایی درباره آینده روابط ایران با اروپا، آمریکا و البته کشورهای منطقه از جمله چین و روسیه وجود دارد. عبدالرضا فرجی راد، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و استاد ژئوپلیتیک در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
پزشکیان زنگ خطر سیاست خارجی را شنیده اند
عبدالرضا فرگرد به همه در یک گفت: «روند انتخاباتی فضای مشارکتی بسیار خوبی ایجاد کرد که باعث شد آقای پزشکیان هم در مناظره های انتخاباتی شعارهایی بدهد که لغو تحریم ها بسیار مهم است تحریم ها و گفتگو با غرب برای رفع تحریم ها و ایجاد توازن بین غرب و شرق در حوزه سیاست خارجی، این شعارها که در مدت کوتاهی قبل از انتخابات مطرح شد، نشان می دهد که حرف آقای پزشک چیست. نگاه در حوزه سیاست خارجی است و طبیعی است که نوعی ژئوپلیتیک باز برای دستیابی به آنچه که آقای مزیکیان در واقعیت مد نظر دارد وجود داشته باشد. با چین برای روابط تجاری نیز ضروری است، آقای مزیکیان در مناظره ها نشان داد که تنها به رویکرد گفت و گو با آمریکا تکیه نمی کند، بلکه نگاهی جهانی نیز دارد.
وی افزود: کاملاً واضح است که آقای پزشکیان معتقد است با جلب نظر مسئولان و نهادهای کلیدی کشور میتوان مذاکرات را با سرعت بیشتری پیش برد. از جمله دلایلی که در سال های اخیر منجر به کاهش حضور مردم در انتخابات و یا سرخوردگی و بی توجهی آنان به مسائل کشور شده است، همین مشکلات و مسائل حوزه سیاست خارجی است که به معضل معیشتی منجر شده است. ریشه این مشکلات چیزی جز تحریم های بانکی و بین المللی نیست. این روزها مردم در تهیه حتی ساده ترین اقلام خود با مشکل مواجه هستند، بنابراین همه اینها زنگ خطری است بر این که باید اصول و قواعد این حوزه را در حوزه سیاست خارجی خود بازنگری و ساماندهی کنیم. ما نه تنها نیاز به بازنگری در روابط با غرب داریم، بلکه به دستورالعمل های جدید و به روز در روابط با همسایگان خود نیز نیاز داریم. آقای مزیکیان در مورد سیاست خارجی هم این زنگ خطر را شنیده است. در روزهای اخیر شاهد بودیم که همسایگان ما حتی قبل از شروع رسمی کار آقای مزیکیان شروع به تبریک و ابراز امیدواری برای همکاری کردند.
روسیه نگران ظهور یک رئیس جمهور اصلاح طلب بود
این استاد ژئوپلیتیک گفت: در آمریکا دو دیدگاه وجود دارد که یک دیدگاه نسبتاً منفی توسط جان کری مطرح شده است که می گوید برای ما فرقی نمی کند که در ایران چه کسی رئیس جمهور است و یک دیدگاه دیگر. که رویکرد مثبتی نسبت به حضور آقای ترامپ دارد و در اروپا رویکردی که دیدیم مثبت بود، در نتیجه می توان انتظار داشت که روابط و تعاملات با اروپا قطع شود، بتوانیم با آنها روابط تجاری و سیاسی داشته باشیم و مذاکره کنیم. در مورد مسائلی مانند غزه و لبنان نیز بعید است که بین رهبران سیاسی کشور اختلاف نظر وجود داشته باشد، آقای مزیکیان و نهادهای بالاتر معتقد به حمایت از جبهه مقاومت و محکومیت اسرائیل هستند. موضوع مقاومت را نمیتوان مرتبط با سیاستهای آقای مزیکیان در حوزه روابط خارجی دانست، زیرا این موضوع کاملاً یک موضوع جداگانه است جایگاه در اروپا و اروپا باید بتوان به راحتی در ایران سرمایه گذاری کرد و باید به اروپا به ویژه در حوزه انرژی و صادرات نفت و گاز توجه ویژه ای داشت.
وی افزود: این که چینی ها می خواهند آقای جلیلی رئیس جمهور شود را قبول ندارم. می توان گفت روسیه تا حدودی نگران بود که رئیس جمهور اصلاح طلب بیشتر به سمت غرب متمایل شود و بر مسئله اوکراین سایه بیندازد. اما چین مشکلی با رئیس جمهور شدن آقای دکتر ندارد. چرا قرارداد 25 ساله 400 میلیارد دلاری با چین به جایی نرسید؟ این دلیل تحریم های اعمال شده علیه ایران است که باعث توقف چین شد. روابط ما با چین در سه سال گذشته بدترین بوده است. برقراری رابطه با چین به معنای عضویت در شانگهای و ارسال پیام به یکدیگر نیست، بلکه روابط دیپلماتیک باید بازخورد و نتیجه عملی داشته باشد.. صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت ما به چین، حتی با قیمتی کمتر از قیمت جهانی، لزوماً موفقیت آمیز نیست. به جای اینکه پول نفت خود را بگیریم، کالاهای با کیفیت پایین تری دریافت می کنیم. این شغل چیست؟ کشورهای آسیای مرکزی از طریق روابط خود با چین در سال های اخیر به دستاوردهای مادی زیادی دست یافته اند. اخیراً قراردادی به ارزش 6 میلیارد دلار بین چین و ترکیه صرفاً برای تولید خودروهای برقی منعقد شده است؟ سهم ما در چین کجاست؟ اتفاقاً چین هم می خواهد روابط عادی تری با ایران برقرار کند. ایران دارای موقعیت استراتژیک و ضروری در منطقه است و برقراری روابط چین با ایران در آینده می تواند مفید باشد.“
این تحلیلگر ارشد سیاسی ادامه داد: چین ترجیح می دهد با کشوری مستقل با ایران در منطقه خلیج عربی که در صورت بروز مشکل یا وارد درگیری با تایوان شود، رابطه داشته باشد تا اینکه به کشورهای عربی متحد تایوان تکیه کند. ” آمریکا و ایران باید در زمینه گاز، نفت و سرمایه گذاری روابط داشته باشند. اما تا زمانی که درگیر تحریم هستیم، چگونه می توانیم این اقدامات را انجام دهیم؟ در حال حاضر، حتی طالبان که حتی به رسمیت شناخته نمی شوند، پروژه های تجاری و ساختمانی با چین را بسته اند. پاکستان و عراق نیز پروژه های سنگین خود را با چینی ها بستند. چین با 15 کشور همسایه ایران رابطه دارد، اما راه سرمایه گذاری در ایران به دلیل تحریم ها تا حد زیادی مسدود شده است.. نتیجه این است که روابط سیاسی و تجاری ما با چین به لغو تحریم ها بستگی دارد. حتی اگر تحریمها علیه ایران نبود و چین به شکل دیگری متکی به ایران بود، در کنار کشورهای عربی منطقه در راستای حق مالکیت جزایر سهگانه بیانیهای صادر نمیکرد. نتیجه ای که می خواهم بگیرم این است که الان حتی با شرقی ها رابطه خوبی نداریم و تا زمانی که نتوانیم اقتصادمان را بین المللی کنیم و سرمایه هایمان را آزاد کنیم، نه با شرق و نه با غرب به جایی نمی رسیم.
fararu به نقل از همه در یک