مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

پیامد‌های ناگوار نظام چندنرخی ارز و تاراج منابع ارزی کشور

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- بحث چند نرخی شدن ارز در کشور و تخلفات در این زمینه مدت هاست که مورد انتقاد قرار گرفته اما این مشکل حل نشده باقی مانده است.

به گزارش فردا به گفته رئیس کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران، صادرکنندگان برای دور زدن تعهد عرضه ارز در سامانه نیما همواره به دنبال واردکنندگانی هستند که در ازای دریافت روزانه 3 تا 7 هزار تومان، کلبه صادرکننده را تصرف می کنند. . دلار برای واردات کالا به نام صادرکننده

مطابق با این شرایط دکتر وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در گفتگو با همه در یک شرایط موجود، پیامدها و سناریوهای احتمالی را تجزیه و تحلیل کرد:

ماجرای ارز چند نرخی از کجا شروع شد؟

پیامدهای ناگوار نظام ارزی چند نرخی و چپاول منابع ارزی کشوروحید شقاقی شهری به همه در یک گفت: «بحث سیاست یکسان سازی و قیمت ارز تک نرخی در مقابل نظام ارزی چند نرخی با رویکرد سیاستی ارزهای ترجیحی و حمایتی (یا ارز تک نرخی) سابقه ای به دوران انقلاب اسلامی دارد، زیرا در دهه 60 و با توجه به شرایط جنگ تحمیلی و جلوگیری از تحمیل به دلیل فشار مضاعف اقتصادی بر مردم، رویکرد ارزی چند نرخی با ارزهای پشتوانه متفاوت برای کالاها در اوایل دهه 1970 دنبال شد 175 تومان در دستور کار قرار گرفت و تبعات این سیاست در کنار سایر عوامل اقتصادی از جمله آزادسازی قیمت ها، کنار گذاشتن خصوصی سازی و فشارهای ناشی از سررسید بدهی آشکار شد. بدهی های خارجی کشور تورم بی سابقه 49.4 درصدی را تجربه کرد. که در سال 1374 ثبت شد و دولت آن زمان مجبور به کناره گیری از این سیاست و پیروی از سیاست های ثبات اقتصادی با محوریت پذیرش ارز دولتی حمایتی و رسمی شد.

وی افزود: در آزمایش دوم در سال 1380 برای دومین بار سیاست برابری ارزی دنبال شد و این بار با قیمت 800 تومان انجام شد، اما در دهه 80 تبعات تورمی عمده ای نداشت. شکاف تورمی دلار بدون تعدیل باقی ماند، به طوری که قیمت دلار طی ده سال دهه هشتاد از 800 تومان به حدود 1000 تومان رسید، در حالی که تورم در دهه هشتاد به طور میانگین حدود 15.7 درصد بود در مورد تثبیت ارز در قالب سکه معروف جهانگیری به قیمت 4200 تومان مطرح شد و این سیاست باز هم شکست خورد. قیمت 28 هزار و 500 تومان و همچنان اخبار حاکی از آن است که بسیاری از کالاها از شمول این ارز ترجیحی خارج می شوند و تنها تعداد کمی اقلام محدود با این قیمت ارائه می شود همیشه یک سیستم چند نرخی بوده و عناوینی مانند ارز ترجیحی و یارانه ای، ارز نیمایی، ارز سنا و ارز مرکز مبادلات در کنار ارز غیررسمی (بازار آزاد، تلگرام به عبارتی عدم تعادل در سازوکار کلان اقتصادی به دلیل تحریم های اقتصادی و در نتیجه عدم تعادل در سیستم تجارت و سرمایه کشور، اقتصاد ایران مجبور به استفاده از سیستم ارزی چند نرخی شد. البته یکی از پیامدهای مخرب این تفاوت قیمت ها، توزیع رانت کلان ارز بین افراد و شرکت های محدود بود که به نوعی دزدی منابع ملی را تشکیل می دهد.

پیامدهای تفاوت قیمت فضل و بازار آزاد

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنابراین تکرار مداوم خطاها و قرار گرفتن در حفره برای همیشه حکایت غم انگیز ارز ترجیحی و نظام چندگانه قیمتی است. همانطور که اخیرا خبر داده بودیم، ماجرای تلخ ارز ترجیحی جهانگیری به پایان نرسیده است ماجرای تلخ ارز ترجیحی و چندگانه قیمتی از دولت سیزدهم آغاز شد. تمام این داستان غم انگیز نتیجه درس نگرفتن از تاریخ اقتصادی است. خلاصه در این مدت مقدار زیادی رانت توزیع شدقیمت کالاهای اساسی به ارز مورد علاقه مصرف کننده نرسید، فساد و رانت اتفاق افتاد، واردات تصادفی رخ داد و کسری تجاری تشدید شد، بنابراین سیاست گذار مجبور شد دوباره تصمیم بگیرد که ارز ترجیحی را از بخش زیادی از کالا حذف کند و آن را بازگرداند. . نرخ ارز خواهد رسید.

وی افزود: اما تفاوت قیمت فیض و بازار آزاد در این مدت دو اتفاق ناگوار را به همراه داشته است.

اولین نتیجه ناگوار: یکی از پیامدهای اختلاف 50 درصدی نرخ شبه ارز با بازار آزاد طی سال گذشته، بانک ها را بر آن داشت تا تسهیلات را به شرکت های زیرمجموعه خود سوق دهند و این شرکت ها نیز در صف واردات برای برخورداری قرار دارند. لیزینگ ارزی و طرح توسعه تسهیلات سیستم بانکی کانال در دو سال گذشته اتفاق نیفتاده است. بنابراین اقتصاد ایران در وضعیت بسته ای قرار دارد و رکود شدیدی حاکم است. در نتیجه این بار نیز اجاره بهای درجه دو یعنی مابه التفاوت نرخ برکت و بازار آزاد به گروه اقلیت به ویژه شبکه بانکی تعلق گرفته و آنها از هدیه اجاره بهای مابه التفاوت ارزی برخوردار می شوند. به ریش این دردمندان بخند

نتیجه ناگوار دوم: یکی از پیامدهای اختلاف زیاد نرخ نیما با بازار آزاد در یک سال گذشته این است که برای برخورداری از این رانت درجه دو، یعنی تفاوت نرخ نیما با در بازار آزاد برخی صادرکنندگان برای فرار از الزام به عرضه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما از خلاء قانونی سوء استفاده کرده اند. با راه اندازی یک عملیات کثیف و پرداخت پول، واردکنندگان را به صادرات کلبه و واردات کالا به نام صادرکننده می یابند و اینها در نتیجه بی تدبیری دولت شکل گرفته است نتیجه اتخاذ سیاست های اشتباه توسط مدیران کارنابالد است.

داستان غم انگیز سیاست های ارزی اشتباه و سناریوهای پیش رو

این استاد دانشگاه گفت: این داستان غم انگیز حکایت از ضعف و خطای سیاست ارزی کشور دارد و اصلاح سیاست های پولی غلط بانک مرکزی اقدامی عاجل و فوری است.

سناریوی اول: اگر احتمال تشدید تحریم‌های اقتصادی در صورت پیروزی جمهوری‌خواهان یا اعمال تحریم‌های شدیدتر بر صادرات نفت و اعمال تحریم‌های فلج‌کننده زیاد است، باید اولویت را با تداوم سیاست دو نرخی داد نه چند نرخی. در نظام دو نرخی ارز، دولت باید علاوه بر مدیریت نرخ ارز بازار در کریدور با تکیه بر ابزار مداخله، نرخ ارز حمایتی را براساس سازوکار تعادلی و تعادل بخش تجاری و سرمایه تعیین کند. اما این نظام دو نرخی قطعا بسته سیاستی است و نیازمند الزامات سخت گیرانه است و باید الزامات این سیاست یعنی حاکمیت کامل و سخت گیرانه ریالی، کنترل دقیق قاچاق و واردات غیررسمی، جلوگیری از خروج سرمایه و طراحی و اجرای سازه ها، نظارت و کنترل های هوشمندانه باید در دستور کار قرار گیرد. بدون این الزامات، اجرای سیاست قیمت های چندگانه به طور اجتناب ناپذیری مانند تجربه تاریخی گذشته با شکست مواجه می شود و تنها منجر به افزایش اجاره بها و معاملات سوداگرانه کثیف خواهد شد، همانطور که در سال های اخیر اتفاق افتاده است.

سناریوی دوم: اگر در آینده امکان تشدید تحریم‌های اقتصادی وجود نداشته باشد و یا اینکه انتظار می‌رود بحث مذاکره به روال عادی خود ادامه دهد، بانک مرکزی باید سیاست‌های تثبیت ارز و نظام چند نرخی را کنار گذاشته و سیاست کاهش نرخ سود را در پیش گیرد. . مداخله موثر در کریدور بازار آزاد ارز و مهار کسری تجارت و حساب سرمایه باید کاهش یابد و بخش تجارت و حساب سرمایه بتوانند به حالت تعادل خود برسند. بنابراین تا زمانی که سیاست های ارزی اصلاح نشود، شاهد تداوم کسری حساب تجاری و سرمایه در کنار توزیع رانت و بدتر شدن خالص دارایی های بانک مرکزی خواهیم بود که محدودیت های سنگینی بر ارز اعمال خواهد کرد. منابع ارزی کشور. لذا توصیه می شود با توجه به شرایط فوق تیم اقتصادی دولت چهاردهم نسبت به تعدیل سیاست های ارزی در قالب دو سناریو فوق عاجل اقدام نمایند.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *