مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

پیچیدگی‌های دور جدید مذاکرات ایران و غرب

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی-اخیراً محمد جواد ظریف در مجله آمریکایی «فارین افرز» مقاله ای درباره مذاکرات ایران و آمریکا نوشته است. عنوان اصلی مقاله این است: «مسیر صلح از دیدگاه ایران چگونه است؟» ظریف در این مقاله نوشت: مادیان آماده کنار گذاشتن الگوهای قدیمی است و به دنبال همکاری با کشورهای همسایه و تقویت روابط ایران با متحدانش است، اما خواهان تعامل سازنده با غرب نیز هست. دولت پزشکی آماده مدیریت تنش با آمریکای ترامپ است و رئیس جمهور ایران امیدوار است که در مورد توافق هسته ای و شاید در مورد مسائل دیگر مذاکره شود.

به گزارش فردا از زمانی که مجید تخت روانچی اخیرا در ژنو با طرف غربی مذاکره کرد، انتظارات برای تعیین نتیجه مذاکرات افزایش یافته است. ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی اخیرا گفت: تخت‌وانجی هدف از این گفت‌وگوها را پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی اعلام کرد و تاکید کرد که مذاکره نکردیم و فقط گفت‌وگو و تبادل نظر کردیم. ما در ژنو مذاکره نکردیم، زیرا متنی نداشتیم و متنی وجود نداشت که بخواهیم واقعاً مذاکره کنیم. پس از خروج ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک، اروپایی ها به تعهدات خود عمل نکردند و سعی کردیم ابتدا چارچوب عمل را در مذاکرات مشخص کنیم و از مذاکره فاصله داریم.

در این شرایط سوالاتی درباره آینده مذاکرات و میزان آمادگی ایران و غرب به ویژه آمریکا مطرح می شود. جلال ساداتیان، دیپلمات سابق ایرانی در انگلیس و کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفتگو با همه در یک وی به بررسی و تحلیل این موضوعات پرداخت:

سفر روانشی به ژنو یک «مذاکره به خاطر مذاکره» بود.

جواد ظریف از همه مشکلات پیش روی توافق آگاه است/ شروع مذاکرات بدون اطلاع و اجازه رهبری میسر نشد/ سفر روانچی به ژنو بود. جلال ساداتیان به همه در یک گفتوی افزود: البته بدون اطلاع و اجازه رهبری مذاکرات را آغاز نکرده و نمی تواند آغاز کند، دولت آقای بداشیان از ابتدا اعلام کرد که به دنبال تعادل در حوزه سیاست خارجی است و اکنون به نتیجه رسیده است. که بدون توافق و لغو تحریم‌های بین‌المللی نمی‌توان جایگاه خوبی در روابط بین‌الملل کسب کرد.» ممکن است موقعیت ایران بدتر شود و مشکلات منطقه‌ای بیشتر شود. باید به مذاکره برود و ایران باید در توسعه روابط چند نکته را مد نظر قرار دهد، از جمله برقراری روابط با کشورهایی که شرایط ایده آل را دارند. در روابط بین‌الملل و یا در حوزه اقتصادی، حقیقت این است که ما نه تنها با چین و روسیه، بلکه با غرب نیز نیازمندیم تا بتوانیم در موقعیت کشور تغییر ایجاد کنیم روابط اقتصادی با کره و ژاپن، چوب آمریکا همچنان بالای سر این کشورهاست و اجازه ندهید این روابط شکل بگیرد یا به درستی پیش برود، بنابراین نه تنها نیاز به توسعه روابط با اتحادیه اروپا و توافق با آمریکا داریم. برای برقراری رابطه با غرب، اما حتی برای تقویت روابط با شرق».

وی افزود: سفر آقای تخت روانچی به ژنو اگرچه خوب بود اما به نظرم بیشتر شبیه «مذاکره به خاطر مذاکره» بود. در واقع به نظر می رسد که تیم ایران برای آماده شدن برای شروع مذاکره وارد ترکیب شده است، هرچند به نظر می رسد که وارد بخش ماده نشده است. با وجود همه این‌ها، ما هنوز مشکلات خود را با آژانس حل نکرده‌ایم و اگرچه آقای گروسی ظاهراً پس از آخرین سفر خود به ایران گزارش منفی جدیدی علیه ایران ارائه نکرده است، شورای حکام بر اساس اظهارات آقای گروسی نسبت به اقدام ایران تصمیم گرفت. تروئیکای اروپایی و در نتیجه مذاکرات ایران جنبه های تخصصی زیادی دارد که هر کدام با پیچیدگی هایی همراه است و تیم مذاکره کننده باید همه چیز را از منافع نظام و نظر رهبری گرفته تا ایرادات و درخواست های غربی ها در نظر بگیرد. سمت این در حالی است که برخی موضوعات مانند مطالبات طرف غربی و منافع ملی کشور با یکدیگر متضاد یا ناسازگار هستند. مثلاً در بحث میزان اورانیوم غنی شده یا بحث سانتریفیوژها، سطح تنش پایین نیست. علیرغم همه اینها، ایران هرگز تنش را برانگیخته و همواره از سطح بی سابقه ای در انطباق با درخواست های آژانس استفاده کرده است. وی افزود: عدم اجازه حضور بازرسان یا خاموش کردن دوربین ها در برخی نقاط نیز پاسخی به لجاجتی بود که تروئیکا در ابتدا به راه انداخت.

محتوا و محتوای برجام کاملاً فاسد است

دیپلمات سابق ایرانی در انگلیس ادامه داد: حقیقت این است که برجام پایان یافته است، حتی اگر چارچوب و ظاهر برجام حفظ شده باشد، محتوا و ماهیت آن کاملاً مخدوش و از بین رفته است. غروب برنامه جامع اقدام مشترک نیز نزدیک است. بنابراین، دور جدید مذاکرات واقعاً جدید است. علاوه بر این، جزئیات جدیدی به مذاکرات اضافه شد که قبلا وجود نداشت. با توجه به شرایط منطقه، بحث در مورد برد موشک های ایران و بحث در مورد مسائل منطقه قطعا در دستور کار دو طرف قرار دارد. بنابراین کار تیم مذاکره کننده بسیار سخت است. علاوه بر این، سخنان آقای ظریف نشان دهنده تمایل ایران برای برقراری ارتباط شفاف است. ما با صداقت و شفافیت کامل به برجام متعهد شدیم، در حالی که اروپایی ها اصلاً اینطور نبودند. در سال های پس از لغو توافق هسته ای، مشکلات و رنج هایی بین ما و غرب پیش آمد که نوعی بی اعتمادی گسترده بین ما شکل گرفت. آقای ظریف به خوبی از این مسائل مطلع هستند. وی افزود: آقای ظریف از مشکلات حادثه پهپاد، اوکراین و مشکلات ما با آلمان آگاه است.

وی افزود: اما چرا آقای ظریف از واشنگتن نام برد؟ زیرا ایران در دو سوی معادله اکنون آماده مذاکره است و بارها این موضوع را اعلام کرده است. از سوی دیگر آمریکایی ها منتظر ورود ترامپ به کاخ سفید هستند. اکنون شرایط به حدی پیش رفته است که حتی چین و روسیه هم نمی توانند اقدامی انجام دهند و همه چیز مربوط به غرب است. در حال حاضر ما تحت فشار آمریکا هستیم و تحت فشار منطقه ای و اقتصادی هستیم. اخیراً آقای قالیباف رئیس مجلس به مشکلات حمله به فروش نفت و مشکل صندوق های بازنشستگی اشاره کرده است. همچنین لازم به ذکر است که حضور آقای ظریف در تیم دولت اخیرا در مجلس نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *