چرا اسرائیل تصمیم به تشدید تنش گرفت؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- Dahlia dasa kai; او مدیر مرکز سیاست عمومی خاورمیانه در موسسه رند است. این شخصیت دانشگاهی آمریکایی از سال 1998 تا 2003 استادیار علوم سیاسی و امور بینالملل در دانشگاه جورج واشنگتن بود. وی استاد مدعو در دانشگاه آمستردام و محقق مدعو در موسسه روابط بینالملل هلند بود. او به نمایندگی از شورای روابط خارجی عضو امور بین الملل وزارت امور خارجه هلند بود. او همچنین عضو سیاست خارجی موسسه بروکینگز بود. او مخالف اقدام نظامی علیه ایران است و در سال 2012 معتقد بود که بمباران تاسیسات هسته ای ایران توسط اسرائیل ایده خطرناکی است. او پیش از این مشاور وزارت امور خارجه هلند بود.
به گزارش همه در یک به نقل از Varin Avars جنگ ده ماهه بین اسرائیل و حماس در نوار غزه مدتهاست که مرزهای جغرافیایی محلی آن را فراتر گذاشته و تنشهای نظامی خطرناکی را در سراسر خاورمیانه تشدید کرده است، از جمله درگیریهای مرگبار در مرز اسرائیل و لبنان و حملات انصارالله در دریای سرخ و تلآویو. آویو و… اشاره کرد. سپس طی 24 ساعت هفته گذشته، اسرائیل مسئولیت ترور فواد شکر، یکی از رهبران ارشد حزب الله در بیروت را در پاسخ به حمله موشکی حزب الله به بلندی های جولان بر عهده گرفت و واضح است که اسرائیل پشت ترور اسماعیل هنیه است. . او رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران بود. این دو اقدام باعث شده است که بسیاری از ناظران از خطر یک جنگ منطقه ای فاجعه بار و در مقیاس بزرگ صحبت کنند.
چرا اسرائیل در حال حاضر با پذیرش ریسک های بالا تنش ها را تشدید می کند؟ البته حملات اخیر اسرائیل به خودی خود بی سابقه نیست. اسرائیل سابقه طولانی در ترور رهبران فلسطینی دارد و صدها تن از اعضای حزب الله لبنان را در لبنان و سوریه ترور کرده است. دوره های قبلی تشدید تنش در ده ماه گذشته منجر به جنگ همه جانبه منطقه ای نشده است، اما تنش زدایی و مهار نهایی به هیچ وجه تضمین نشده است.
محاسبات منطقی هر دولتی که منافعش محدود است میتواند ناگهان تحت تأثیر رویدادهای میدانی قرار گیرد و منجر به اشتباهات محاسباتی یا حتی تصمیمهای راهبردی عمدی برای ایجاد تضاد گستردهتر شود. سرعت و ماهیت حملات اخیر اسرائیل به طور چشمگیری خطر تشدید تنش جدی تر را افزایش داده است. شکی نیست که رهبران اسرائیل می دانند که ترورهای پی در پی شخار و هنیه و این واقعیت که این ترور برای ایران گران تمام شد، احتمالاً تهران و سایر گروه ها را وادار به انتقام خواهد کرد.
ممکن است این تصور ایجاد شود که ارتش اسرائیل این بار شکست ناپذیر است. اما چنین تفسیری باعث خطای تحلیلی در ارزیابی واقعیت های دشوار پیش روی اسرائیل می شود.
شاید اسرائیل محدودیت های اعمال شده بر تحرکات منطقه ای خود را نه به این دلیل که احساس قدرت می کند، بلکه به این دلیل که احساس ضعف می کند، کنار گذاشته است. این وضعیت باعث می شود که محاسبات استراتژیک بلندمدت در دستور کار تصمیم گیری در اسرائیل قرار نگیرد. حمله حماس در 7 اکتبر ضربه مهلکی به توان بازدارندگی اسرائیل وارد کرد. اسرائیل اکنون می خواهد ریسک های بیشتری را متحمل شود و هزینه های بیشتری را متحمل شود و به دنبال مزایای تاکتیکی به عنوان بخشی از تلاش دیوانه وار برای بازگرداندن بازدارندگی است.
چالش ترس
برای درک محاسبات کنونی اسرائیل، مهم است که بفهمیم حال و هوای آن رژیم پس از حادثه 7 اکتبر چگونه تغییر کرده است. قبل از حمله حماس، اعتماد به نفس اسرائیل به اوج خود رسیده بود. اسرائیل به این باور رسیده است که حتی اگر مناقشه با فلسطینی ها را حل نکند، کشورهای عربی آن را می پذیرند و می تواند با حفظ حمایت آمریکا، بدون عواقب به ایران و متحدانش ضربه بزند. سپس، یک شبه، این اعتماد به نفس به یک احساس عمیق آسیب پذیری تبدیل شد.
در طول سفرم به تل آویو، کارشناسان امنیتی و مقامات سابق وزارت دفاع و اطلاعات بارها به من گفتند که حوادث 7 اکتبر بسیاری از باورهای قبلی اسرائیل در مورد قدرت آن رژیم را زیر و رو کرد. پیشرفت به سوی صلح با فلسطینی ها
اکنون، همانطور که یکی از مقامات سابق امنیت ملی اسرائیل به صراحت به من گفت، بسیاری از نهادهای امنیتی اسرائیل می دانند که اسرائیل آنقدر قوی نیست. بسیاری از اسرائیلیهایی که در امنیت ملی تحصیل میکنند یا کار میکنند، به خاطر شکستهای امنیتی عظیمی که در 7 اکتبر رخ داد و شکستهای پس از آن، از دولت خود عصبانی هستند.. آنها همچنین از شکست رهبران خود در حفظ امنیت کشور عصبانی هستند. بی اعتمادی به دولت اسرائیل در میان اسرائیلی ها گسترده است. شاید بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در جریان سخنرانی خود در کنگره آمریکا مورد تشویق قرار گرفته باشد، اما حتی مشاوران امنیت ملی وی در داخل اسرائیل او را مقصر می دانند و دولت اسرائیل را متهم می کنند که امنیت اسرائیل را نادیده می گیرد و بی تفاوت به جان گروگان های اسرائیلی اهمیت می دهد.
اکنون این تصور گسترده در اسرائیل وجود دارد که نتانیاهو ممکن است جنگ را برای بقای سیاسی خود طولانی کند. این اضطراب و خشم منعکس کننده چالش های داخلی ملموس امنیت ملی اسرائیل است. نیروهای دفاعی اسرائیل در چندین جبهه از غزه تا کرانه باختری تا شمال اسرائیل و فراتر از آن حضور دارند و در مقابله با تهدیدات مشارکت دارند. تلاش نتانیاهو برای بازنگری در اختیارات سیستم قضایی کشور در نیمه اول سال 2023 شکاف های خطرناکی را بین رهبران غیرنظامی و مقامات ارشد نظامی ایجاد کرد. در پاسخ به فشارهای دولت ائتلافی نتانیاهو، هزاران سرباز ذخیره اسرائیلی تهدید کردند که برای انجام وظیفه حاضر نشوند.
اسرائیل پس از حمله ایران احمق تلقی می شود
واضح است که اسرائیل زمانی که آنچه را که ایرانیها سایت دیپلماتیک توصیف میکردند هدف قرار داد اشتباه محاسباتی کرد. ایران با شلیک و ارسال صدها پهپاد و موشک از خاک خود به سوی اسرائیل، واکنش گسترده و مستقیم بیسابقهای را نشان داد. اسرائیل انتظار چنین واکنشی را از سوی ایران نداشت. اگرچه اسرائیلیها دفاع پیچیده و هماهنگ به رهبری ایالات متحده را که حمله را دفع کرد، تحسین کردند، اما وجهه عمومی اسرائیل وقتی مشخص شد که اسرائیل چقدر به آمریکا وابسته است، خدشه دار شد.
تحلیلگران اسرائیلی از اینکه حمله هوایی تلافی جویانه اسرائیل که محدود به پایگاه نظامی ایران در اصفهان بود و پدافند هوایی ایران را هدف قرار داد، نشان دهنده توانایی اسرائیل در هدف قرار دادن اهداف در داخل ایران بود، خرسند بودند. اما مقامات دفاعی اسرائیل ناآرام هستند و معتقد نیستند که بازدارندگی اسرائیل تضمین شده است. به گفته آنها، اقدام اسرائیل در پاسخ به اقدام ایران، بازدارندگی اسرائیل را احیا نکرد و از حملات بیشتر به خاک اسرائیل جلوگیری نکرد، بلکه تنها به کاهش شدت خسارت کمک کرد. بسیاری از تحلیلگران امنیتی اسرائیل نگران از بین رفتن موقعیت منطقه ای اسرائیل هستند. آنها نگران این هستند که ایران و متحدانش در حال قویتر شدن هستند و اگر تهران معتقد باشد که به اندازه کافی قادر به بازدارندگی اسرائیل از طریق روشهای متعارف نیست، ممکن است انگیزه بیشتری برای دستیابی به قابلیتهای هستهای فراتر از ظرفیتهای فعلیاش داشته باشد.
تحلیلگران اسرائیلی اکنون یک تهدید وجودی را احساس می کنند. اما یکی از مقامات ارشد سابق اسرائیل می گوید که برخلاف سال 1948، دولت کنونی اسرائیل به درس های بن گوریون، نخست وزیر اسرائیل در سال 1948 توجهی نمی کند. بن گوریون توصیه کرد که بهترین راه برای جبران ضعف اسرائیل این است که تقویت انسجام اجتماعی، تعمیق روابط دیپلماتیک و تلاش برای دستیابی به صلح. اسرائیل اکنون در همه جبهه ها برخلاف این توصیه عمل می کند.
راه سخت است
در طول سفرم به اسرائیل، یکی از مقامات سابق دولت اسرائیل به من گفت که “زمین زیر پای ما در حال تغییر است.” از برخی جهات تفسیر او صحیح است. آگاهی اسرائیل از خطرات و تمایل به اقدامات تهاجمی ممکن است پس از آسیب روانی ناشی از حادثه 7 اکتبر افزایش یافته باشد. همانطور که یکی از تحلیلگران اسرائیلی به من گفت: “همه چیز در حال حاضر امکان پذیر است.”
اما اسرائیل بدون هیچ استراتژی سیاسی به سمت شکست پیش می رود. اتکا به نیروی نظامی وحشیانه برای بازگرداندن بازدارندگی و تشدید رویارویی با ایران و متحدانش بدون برنامه سیاسی یا استراتژیک، بعید است که پویایی نوظهور منطقه ای را که برنامه ریزان نظامی اسرائیل را نگران می کند، تغییر دهد و بعید است که اعضای محور مقاومت را که ممکن است بازدارند. اقدامات خود را به شکلی غیرمنتظره تشدید کرده و با جلوگیری از آنها اسراییل را غافلگیر کرده اند.
پایان دادن به جنگ در غزه مطمئناً به کاهش تهدیدهای وحشتناکی که اکنون اسرائیل با آن مواجه است کمک می کند، اگرچه دور فعلی تشدید تنش بعید است که آن را به توافق آتش بس یا آزادی گروگان های اسرائیلی باقی مانده توسط حماس نزدیک کند.
fararu به نقل از همه در یک