چرا حرمون برای اسرائیل حیاتی است؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- آنات پلد خبرنگار امنیتی و دفاعی وال استریت ژورنال است.
به گزارش وال استریت ژورنال، یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که کشورش قصد دارد کنترل امنیتی قوی و بلندمدتی را در مناطق مرزی خود با سوریه و غزه اعمال کند و از شرایط ناپایدار همسایگان خود برای تقویت قدرت دفاعی خود در برابر غزه استفاده کند. اسرائیل از تهدیدات احتمالی استفاده کنید. اسرائیل منطقه حائل 155 مایلی بین خود و سوریه را که اخیراً پس از سقوط رژیم بشار اسد از وجود نیروهای سوری پاکسازی شد، تحت کنترل خود درآورده است. این منطقه که پیش از این تحت نظارت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل بود، اکنون با استقرار نیروهای اسرائیلی در قله کوه هرمون، نقطه استراتژیک با دید وسیع به مناطق حساس، تحت کنترل این کشور قرار گرفته است.
چشم اسرائیل در قلب سوریه است. ماجرای حضور نظامیان در کوه هرمون
اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، نخست وزیر بنیامین نتانیاهو، روز سه شنبه از منطقه حائل و کوه هرمون بازدید کرد و به نیروهای اسرائیلی دستور داد استحکامات بیشتری بسازند و برای حضور طولانی مدت آماده شوند. یسرائیل کاتز کوه هرمون را “چشم های اسرائیل” توصیف کرد و بر اهمیت استراتژیک آن تاکید کرد.
در واکنش به این اقدامات، ابومحمد الجولانی، رهبر هیئت تحریر الشام، حضور نظامی اسرائیل در سوریه را ناموجه دانست. با این حال، کاتز شورشیان را “افراطی” توصیف کرد و گفت که نیروها باید کنترل شوند.
کنترل امنیتی اسرائیل بر غزه؛ آینده نامشخص یا گامی به سوی ثبات؟
اشغال منطقه حائل توسط اسرائیل که طبق قرارداد 1974 بین اسرائیل و سوریه باید تحت نظارت سازمان ملل باقی بماند، با اعتراض شدید جامعه جهانی روبرو شده است. سازمان ملل و کشورهایی از جمله فرانسه، عربستان سعودی، مصر، اردن و کویت این اقدام را نقض قوانین بین المللی و تهدیدی برای تمامیت خاک سوریه دانستند. اسرائیل در پاسخ به این انتقادات مدعی شد که پس از خروج نیروهای سوری، توافق مذکور دیگر معتبر نیست. در عین حال، نشانه هایی نیز از آمادگی اسرائیل برای ایجاد حضور امنیتی در نوار غزه وجود دارد. وزیر دفاع اسرائیل تاکید کرد که ارتش این کشور به کنترل امنیتی خود بر غزه، مشابه آنچه در کرانه باختری اشغالی انجام می دهد، ادامه خواهد داد.
یسرائیل کاتز وزیر دفاع اسرائیل روز سه شنبه در پستی در سکوی X نوشت: موضع من در مورد غزه روشن است. پس از شکست قدرت نظامی و دولتی حماس در غزه، اسرائیل با آزادی عمل کامل، مانند یهودیه و سامره، کنترل امنیتی غزه را به دست گرفت. [اصطلاح کتاب مقدس برای کرانه باختری]این اظهارات قوی در حالی مطرح می شود که مذاکرات برای دستیابی به توافق آتش بس در غزه همچنان ادامه دارد که به دلیل اختلاف بر سر حضور نظامی اسرائیل در بخشی از غزه، چند ماه است که به دست نیامده است.
کرانه باختری تا حدودی تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین است، اما اسرائیل کنترل امنیتی شدیدی بر این منطقه دارد و مرتباً حملات نظامی انجام می دهد. اما وضعیت غزه متفاوت است. تحلیلگران هشدار دادند که مقایسه بین دو منطقه نادرست است، زیرا اسرائیل از همکاری امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری برخوردار است، در حالی که غزه از همکاری امنیتی برخوردار نیست. این می تواند اسرائیل را مجبور به پذیرش مسئولیت های مدنی گسترده، از جمله ارائه خدمات عمومی مانند آموزش و جمع آوری زباله کند.
بازسازی شهرک های یهودی در غزه؛ جاه طلبی جدید حزب لیکود؟
برخی ناظران نگران هستند که کنترل امنیتی اسرائیل بر غزه می تواند به اشغال نظامی طولانی مدت منجر شود. این سناریو علاوه بر نیاز به نیروی انسانی زیاد، ممکن است اسرائیل را در قبال جمعیت دو میلیون نفری غزه با مسئولیت های سنگینی روبرو کند. عادل حق، استاد حقوق بین الملل جنگ در دانشگاه راتگرز در نیوجرسی، گفت: با استقرار نیروهای زمینی، تعهدات اسرائیل افزایش می یابد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پیشتر تایید کرده بود که اسرائیل کنترل امنیتی بر غزه را حفظ خواهد کرد، اما علاقه ای به مدیریت منطقه ندارد. وی همچنین احتمال اداره غزه توسط تشکیلات خودگردان فلسطین به جای حماس را رد کرد. در همین حال، برخی از اعضای حزب لیکود و ائتلافهای سیاسی نزدیک به نتانیاهو از سیاستهای سختتر از جمله امکان بازسازی شهرکهای یهودی در منطقه حمایت میکنند.
دیوان بینالمللی دادگستری در ماه ژوئیه حکم داد که اسرائیل چندین قانون بینالمللی را در طول چندین دهه اشغال سرزمینهای فلسطینی از جمله غزه و کرانه باختری نقض کرده است. دادگاه تاکید کرد که این اشغال باید بر اساس قوانین بین المللی موقت باشد و مقام اشغالگر در قبال ساکنان سرزمین های اشغالی مسئولیت های قانونی دارد. با این حال، دادگاه تصریح کرد که اقدامات اسرائیل حاکی از ادامه اشغال است و اسرائیل به برخی از تعهدات خود به عنوان قدرت اشغالگر عمل نکرده است. اسرائیل این نظر و صلاحیت دادگاه را به چالش کشیده است.
نتزاریم. کریدور جدید اسرائیل در غزه و بازگشت به اشغال نظامی
از آغاز تهاجم نظامی اسرائیل به غزه، ارتش این کشور یک کریدور امنیتی گسترده به وسعت 18 مایل مربع به نام نتزاریم ایجاد کرده است. این راهرو که به نام یک شهرک یهودی نشین سابق در غزه نامگذاری شده است، شامل پایگاه های نظامی، پاسگاه ها و سایر زیرساخت ها از جمله تیرهای برق و دکل های ارتباطی است. این منطقه غزه را به دو قسمت تقسیم کرده و حرکت فلسطینی ها را کنترل می کند. عبور به سمت جنوب تنها از طریق دو پاسگاه که از این راهرو می گذرد امکان پذیر است.
دایانا بوتو، مشاور حقوقی سابق سازمان آزادیبخش فلسطین و کارشناس مسائل حقوق بین الملل، استقرار زیرساخت های نظامی اسرائیل در غزه را نشانه کنترل مستقیم نظامی بر زندگی فلسطینی ها دانست. او معتقد است که اظهارات و اقدامات وزیر دفاع اسرائیل، مانند کریدور نتزاریم، به آینده ای اشاره دارد که در آن اسرائیل ممکن است کنترل آشکار و طولانی مدت بر غزه را اعمال کند.
در سال 2005، اسرائیل به طور یکجانبه از غزه خارج شد و به همه شهرکها و حضور نظامی دائمی آن پایان داد. این اقدام که بخشی از تلاشها برای کاهش تنشهای امنیتی و یافتن مبنایی برای گفتگوهای صلح بود، به شدت توسط جنبش شهرکنشینان راست افراطی مورد انتقاد قرار گرفت. این گروه از آن زمان تاکنون تلاش کرده است تا شهرک های یهودی نشین غزه را بازسازی کند. ماه گذشته، اسحاق گلدکنوف، وزیر مسکن اسرائیل، با دانیلا ویس، رهبر برجسته جنبش شهرک سازی، از مناطق نزدیک مرز غزه بازدید کرد. وی به بررسی طرح های شهرک سازی در غزه پرداخت و گفت: شهرک سازی یهودیان در اینجا پاسخی به حمله هولناکی است که در 7 اکتبر رخ داد.
این در حالی است که گزارش هایی از انعطاف حماس در مذاکرات اخیر منتشر شده است. به گفته میانجی ها، حماس آماده پذیرش توافقی است که به نیروهای اسرائیلی اجازه می دهد به طور موقت در غزه، به ویژه در کریدور نتزاریم و منطقه فیلادلفیا مستقر شوند.