مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

چرا کهن‌ترین مسجد ایران امکان ثبت جهانی ندارد؟

تبلیغات بنری


مسجد تاریخانه یکی از زیباترین و قدیمی ترین مساجد ایرانی است و قدمت آن به قرن دوم هجری می رسد. م، اما تاکنون مسئولان و متولیان امر به موضوع توجه نکرده اند. حریم و حریم این اثر تاریخی از سال‌های گذشته توسط ساخت‌وسازهای غیرمجاز مورد تهدید قرار گرفته است.

به گزارش النا، حسین خلیلی نژاد، مدیرعامل دار تسنیم دامغان در خصوص اهمیت مسجد تحریدان و رفع موانع ثبت آن در فهرست یونسکو اظهار داشت: با توجه به اهمیت مسجد طاهردان و ویژگی های منحصر به فرد آن، اما این بنای باستانی مهم به نظر می رسد زیرا مکان آن مورد توجه مسئولان قرار نگرفته است و این بی توجهی به امروز و دیروز ربطی ندارد و این مسجد باستانی منزوی شده است.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه پرونده ثبت جهانی مساجد ایران در حال آماده شدن است، فعالان و فعالان میراث فرهنگی دامغان به شدت نگران این مسجد هستند که اتفاقاً یکی از اولین مساجد ایران و حتی طبق برخی روایت ها می باشد. این مسجد اولین مسجد ایران است که در این فهرست قرار گرفته است

چرا قدیمی ترین مسجد ایران ثبت جهانی نمی شود؟!

مدیرعامل خانه تسنیم دامغان به ثبت 54 خان در فهرست جهانی اشاره کرد و افزود: بسیار متاسفیم که هیچ یک از خان های دامغانی در فهرست خان های جهانی قرار نگرفتند. خان در مرکز شهر به دلیل وجود ساخت و سازهای بدون مجوز در مجاورت آن نتوانست در لیست بین المللی خان ها قرار گیرد، دقیقاً همین موضوع در مورد مسجد تاریخ خان نیز تکرار شد و این نگرانی وجود دارد که تاریخ خان از آن خارج شود. فهرست مساجد ایران

خلی نژاد اضافه کرد: با توجه به اینکه موضوع ثبت جهانی مساجد ایران مطرح است، به نظر می رسد باید به مسجد تاریخانه نگاه جدی تری داشت و موانعی که بر سر راه این مسجد قرار می گیرد، رفع شود.

وی به ساخت و سازهای قبلی اشاره کرد و افزود: متاسفانه موانعی که برای ثبت جهانی این مسجد وجود دارد به دلیل ساخت و سازهایی است که در زمین های این مسجد صورت گرفته که کاملا مغایر با ضوابط و مقررات میراث فرهنگی است. یکی از این موانع مربوط به ساخت مسجدی در منطقه تاریخبان در حدود 40 سال پیش است. علیرغم تلاش برای جابجایی مسجد، این اتفاق نیفتاد.

مدیرعامل دارتسنیم دامغان رفع موانع تاریخخان را مستلزم همت مسئولان شهری می داند اما متاسفانه با وجود آنها و شأن این مسجد تاریخی کهن تاکنون کاری از سوی مسئولان شهری، منطقه ای و حتی کشوری انجام نشده است.

ساخت ساختمان 4 طبقه در حریم ثارنا!

اگرچه سال هاست فعالان میراث فرهنگی از ساخت و سازهای غیرمجاز بر روی بناهای تاریخی در کشور گلایه دارند، اما یکی دیگر از چالش های پیش روی مسجد تاریخبان این است که در یکی دو سال اخیر ساختمانی با ارتفاع غیرمجاز در انتهای بالای مسجد احداث شده است. منطقه تاریخانا.

خلی نژاد می گوید: با وجود اینکه مجوز ساخت این ساختمان سه طبقه صادر شد، اما این ساختمان ارتفاع خود را افزایش داد و به جای سه طبقه، چهار طبقه ساخت و با پرداخت جریمه، کف غیر مجاز در کمیته ماده 100 مجاز شد!

وی می گوید: ساخت و ساز در منطقه تاریختان در ارتفاعی غیرمجاز مورد اعتراض بسیاری از فعالان میراث فرهنگی قرار گرفت و با وجود اینکه میراث فرهنگی چندین بار تذکر داده و 5 نامه به شهرداری نوشته بود، تایید کرد که این ساخت و ساز در ارتفاع غیرمجاز باعث ایجاد اتفاق جدیدی شده است. بحرانی که مسجد تاریختان را به چالش می کشد و مانع ثبت بین المللی می شود، اما متاسفانه در کمیته ماده 100 فقط جریمه تصمیم می گیرد و نه حذف طبقه اضافی!

اگرچه پروژه ساخت و ساز مسجد تاریخ‌سان متوقف شده است، اما گفته می‌شود مسئولان میراث فرهنگی هیچ توضیحی به ارزیابان یونسکو در مورد اینکه چرا ساخت و ساز جدید در ارتفاع غیرقانونی بوده است، ندارند.

این در حالی است که ساخت و سازهای غیراصولی خلاف قوانین میراث فرهنگی نه تنها گریبان تاریخخان را گرفته است. همانطور که الخلیلی می گوید: موانع بزرگ و کوچک دیگری نیز وجود دارد که شامل اضافات و آلودگی های بصری و محیطی می شود، مانند تعمیرگاه های موتورسیکلت در مجاورت این مسجد شگفت انگیز.

این فعال عرصه میراث فرهنگی می گوید: متاسفانه دامغان با وجود بناها و محوطه های باستانی و ارزشمند هنوز در فهرست جهانی قرار نگرفته و هیچ یک از آثار و ابنیه دامغان به ثبت جهانی نرسیده است. کاروانسراهای دامغان نیز به دلیل ساخت و ساز غیراصلی از فهرست جهانی خارج شدند. امیدواریم مسئولین شهرستان با رفع موانع تاریخ بان اجازه ندهند این حادثه ناخوشایند بر مسجد تاریخان اثر بگذارد.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *