مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

چرا یونسکو «مرکز تاریخی همدان» را ثبت نکرد؟

۱ دقیقه خوانده شده
چرا یونسکو «مرکز تاریخی همدان» را ثبت نکرد؟

تبلیغات بنری


علی دارابی که برای شرکت در چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در رأس هیاتی از وزارتخانه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پس از ثبت جهانی هجمتانا عازم دهلی شد، گفت: محوطه باستانی هجمتانا. دارای شواهد منحصر به فردی از قرون وسطی و عهد هخامنشیان است و اشکانیان و ساسانیان به اتفاق آراء اعضای کمیته میراث جهانی یونسکو در جهان به ثبت رسیده اند.

به گزارش ایسنا، این موضوع با عنوان «حکمانه و مرکز تاریخی همدان» به یونسکو ارائه شد، اما شورای بین‌المللی بناهای تاریخی و اماکن تاریخی (ایکوموس)، بازوی مشورتی یونسکو، نسبت به ارتباط تاریخی بین حکما و اماکن تاریخی اعتراض کرد. شهر همدان بافت شهری همدان و درخواست «تغییر» (ترمیم عیوب پرونده و بررسی آن در جلسات بعدی یونسکو) این موضوع را مطرح کرد که بنا به نظر برخی از اعضای کمیته میراث جهانی یونسکو، «تاریخی مرکز شهر همدان» و بخش «همدان» از آن حذف شد، به این وضعیت وارد شد که عنوان «هژمتانی» در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

این پرونده قبلاً با عنوان «منظر فرهنگی و تاریخی از حکمتان تا همدان» ارائه شده بود که شامل منظر تاریخی حکمتان در شهر همدان، جاده «قبرستان بوعلی تا قبرستان بابا طاهر» و مساحتی از . تقریباً 100 هکتار که علاوه بر تپه حاجمتانه، بازار، مرکز خرید و 140 اثر تاریخی را شامل می شود. اکنون در پرونده ای که به ثبت رسیده است، مساحت محوطه باستانی حکمتانا 75 هکتار در نظر گرفته شده است.

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره تغییرات این پرونده توضیح داد: در بررسی اولیه نهاد ارزیابی کمیته میراث جهانی (ایکوموس)، پرونده پیشنهادی ایران با عنوان «مرکز تاریخی هیجمتانی و همدان» ارائه شد. که شامل دو بخش باستانی و بخشی از مرکز شهر تاریخی همدان است که با برنامه ریزی معاونت میراث فرهنگی و اخذ مشاوره تخصصی از کارشناسان مربوطه به تعویق افتاد. ، استراتژی روایی محوطه بررسی شد تدوین پرونده پیشنهادی در دستور کار قرار گرفت و پس از رایزنی های فراوان با ثبت جهانی به تصویب رسید برای محوطه باستانی حکمتانه، این اثر به عنوان بیست و هشتمین میراث جهانی ایران توسط یونسکو

دارابی افزود: بر اساس مصوبه کمیته میراث جهانی، حداکثر محدودیتی برای ثبت مجموعه تاریخی همدان در آینده وجود ندارد، ضمن اینکه تصریح کرد: تاکنون این قسمت در حوزه ثبت جهانی بوده و به ثبت خواهد رسید. تحت حمایت و حمایت یونسکو.

وی همچنین گفت: امیدوارم الحاقات آتی (به این پرونده) که ارزش آن مورد تاکید شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی، یونسکو و سایر اعضای کمیته میراث جهانی قرار گرفته است، در دستور کار بعدی قرار گیرد.

معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد: حکمتانا نام شهری باستانی از دوران مادها است به عبارتی مادر شهرهای باستانی تمدن ایرانی است.

دارابی افزود: در این محوطه باستانی آثار فوق العاده ارزشمندی از دوران هخامنشیان و ساسانیان و شواهد بی نظیری از شهرسازی در دوره اشکانی به دست آمد.

معاون میراث فرهنگی کشور با تبریک ثبت محوطه باستانی حکمتانا به مردم ایران به ویژه مردم استان همدان خاطرنشان کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه کشور، یک طرح نظام مند است. طرحی برای ارتقای کمی و کیفی ثبت جهانی ایران تدوین شده است که در دولت جدید محقق خواهد شد.

وضعیت «دو حمله» در چهل و ششمین اجلاس میراث جهانی یونسکو در روز شنبه 15 مرداد 1403 به عنوان بیست و هشتمین اثر جهانی در ایران به ثبت رسید.

چرا یونسکو «مرکز تاریخی همدان» را ثبت نکرد؟

در بخشی از این پرونده آمده است: «بقایای باستانی هجتان در شمال غربی ایران قرار دارد که به طور مستمر برای نزدیک به سه هزار سال سکونت داشته، شواهد مهم و نادری از تمدن قرون وسطایی قرن هفتم و ششم قبل از میلاد ارائه می‌کند و بعدها به عنوان یک تمدن مورد استفاده قرار گرفت. تابستان برای فرمانروایان هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی.

تبلیغات بنری

fararu به نقل از همه در یک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *