چشمانداز دولت چهاردهم
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- غلامرضا زکیانی; 1/ رهبری به دلیل تندروی اصولگرایان با آنها تعامل کردند و به سمت اعتدال گرایان حرکت کردند یعنی به نقطه مهم تعامل با رئیس جمهور رسیدند. این رویکرد به رهبری در دوره اصلاحات، تدبیر و امید، زیاده روی اصلاح طلبان باعث واکنش آنها به اصلاح طلبان تندرو و گرایش آنها به اصولگرایان شد. این موضوع را میتوان به دلایل زیر تأیید کرد: اول، تأیید دکتر مازیکیان به عنوان کاندیدای اصلاحطلب. دوم اینکه بعد از اعلام پیروزی، دکتر مازیکیان در حرم امام اعلام کرد که اگر حضور رهبران نبود نام من از صندوق بیرون نمی آمد. سوم، رهبری در 31 جولای در مجلس نمایندگان گفتند: توصیه اکید من این است که مجلس با دولت جدید تعامل کند. و…
2/ تعامل یعنی گردش. طرفین تعامل اصول اولیه خود را حفظ می کنند و اصول ثانویه را به زمان دیگری موکول می کنند. به عبارت دیگر، طرفین تعامل همه اصول خود را رها نمی کنند، بلکه اصول اولیه خود را حفظ می کنند و در مورد اصول فرعی بحث می کنند. (در یادداشت دیگری به این موضوع خواهیم پرداخت)
3/ بهترین فرد برای این تعامل پزشک است. چون من هیچ سیاستمدار اصلاح طلب و اصولگرا مثل دکتر دکتر را نمی شناسم. او یک اصلاح طلب است، چرا که در ماجرای مهم درگذشت مهسا امینی، زمانی که بسیاری از اصلاح طلبان از موضع گیری محتاط می شدند، آن موضع قاطع را اتخاذ کرد. او یک اصولگرا است، زیرا در اوج تبلیغات انتخاباتی در بین دانشجویان دانشگاه تهران، نه تنها یک سخنرانی براندازانه انجام داد، بلکه آن عبارت عجیب – من در محافظه کاری خود حلول می کنم – را به زبان آورد که نه تنها اضافه کرد. آرای اصولگرایان به سبد او، بلکه معدود اصلاح طلبان. از این رو، برخلاف برخی مدعیان، حاضر نبود برخلاف میل خود سخنی بگوید یا وعده های غیرممکن بدهد; البته چنین موضعی حاکی از اصولگرای واقعی ایشان است.
4/ چرا دکتر به فکر صندوق رای خودش نبود؟ به گفته این نویسنده، پزشکیان یک انحراف مهم در جریان انقلاب را تشخیص داده و برای رفع آن گام برداشتند. منظور از انحراف همین دوگانگی کاذبی است که تندروهای هر دو جناح طی سالیان متمادی ایجاد کردند: آیا انسان اصلاح طلب است؟ یا اصولگرا؟ نه، پزشکیان راه سومی را در پیش گرفتند که اصلاح طلبی است، یعنی اصولگرایی.
5/ اعتراف می کنم که این ترکیب – اصلاح طلب اصولگرا – برای بسیاری از مردم سخت و برای تندروها غیرممکن است. اما چنین واقعیت زیبایی با حضور پزشکیان فاش شده است.
6/ از چنین فردی نباید انتظار رفتار یک رئیس جمهور اصولگرا یا اصلاح طلب داشت. از این جهت منحصر به فرد است که تنها به دنبال دستیابی به منافع و حقوق ملی ایرانیان است. ما در چند سال گذشته عادت کرده ایم که از عینک جناحی نگاه کنیم و در صورت امکان به فکر منافع ملی باشیم و نتیجه این نگاه چیزی جز قربانی کردن منافع ملی (و پیشرفت ایران) در قربانگاه جناح های سیاسی نبوده است. .
7/ ما باید به پزشک کمک کنیم تا بهترین و کارآمدترین گزینه ها را برای کابینت خود انتخاب کند و البته آنها را در عمل آزمایش کند. ملاک وزیر یا نماینده ذیصلاح، تجربه مرتبط، تجربه مؤثر و توانایی هماهنگی با رؤسای جمهور و سایر نهادهای اجرایی، مقننه و قضاییه اعم از اصلاح طلب یا اصولگرا است. وزیر یا نماینده نالایق کسی است که همه یا برخی از این معیارها را نداشته باشد، چه اصلاح طلب باشد و چه اصولگرا.
8/ چنین فرصت نادری دیگر تکرار نخواهد شد که فردی معتدل و با تجربه مانند پزشک، مسئولیت دستگاه های اجرایی کشور را بر عهده بگیرد و رهبر عزیز با تمام وجود از او دفاع کند. بنابراین لازم است همه از جمله حامیان وی تلاش کنند تا رئیس جمهور بهترین گزینه های اقدام را برای دولت خود انتخاب کند. این تلاش اغلب به شکل وجین افراد است تا پزشکیان بدون هیچ فشاری از جانب دوستان بهترین گزینه را برای یک رشته خاص انتخاب کنند.
9/ این پیشنهاد ساده با یک مشکل بزرگ روبرو است: میل مردم به قدرت و سود. جاه طلبی و جستجوی سود برای بیشتر مردم پنهان است. بنابراین ما اغلب خود یا دوستانمان را بهترین انتخاب برای یک نشریه خاص می دانیم و از این رو برای رسیدن به آن نشریه و حذف رقبا از هیچ تلاشی دریغ نمی کنیم. نتیجه این روند فساد و تباهی و عقب ماندگی حداقل در سال های گذشته خود را به خوبی نشان داده و در سال آینده نیز نمایان خواهد شد. افراد ارشدی که بدون توجه به سابقه مدیریتی و نظافت مردم، هر فردی با کمترین تجربه و تخصص را برای یک پست پیشنهاد می کنند و اصرار می کنند و حتی فشار می آورند، سال آینده که هیچ بهبودی در شرایط وجود ندارد، چه جوابی دارند؟ در پیشگاه خداوند متعال و ملت علمی ایران خواهد بود؟
11/ باید توجه داشت که اگر این فرصت بی نظیر را برای منافع شخصی یا جمعی هدر دهیم و بر اساس اجماع، درصد تحریم انتخابات از 60 درصد به 80 درصد و حتی بیشتر خواهد رسید. اما اگر به دکتر مزیکیان اجازه دهیم آزادانه کارآمدترین نیروها را از میان همه گروهها و جناحها برای دولت خود انتخاب کند. در آن صورت شاهد رونق اقتصادی، بین المللی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خواهیم بود. در این صورت نه تنها میزان مهاجرت ها کاهش می یابد، بلکه مهاجرت معکوس آغاز می شود. با این توصیف، نه تنها دولت پزشکیان به سمت انحطاط و ناامیدی پیش خواهد رفت، بلکه پس از چهار سال مردم تحریم کننده که به دلیل ناکارآمدی و محرومیت های اجتماعی و اقتصادی، موضع تحریم را برگزیدند، حامی پزشکیان و بالاتر از همه معتدل خواهند شد. افرادی از اصولگرایان نیز به این کمپین خواهند پیوست.
به امید آن روز
fararu به نقل از همه در یک