کنسرتها ۲.۵ برابر شد
صدای تشویق آنقدر بلند بود که زمین را تکان داد. مردم یکی یکی سالن را ترک می کنند و به خاطره ای که برایشان ساخته شده لبخند می زنند. آن ها با هم صحبت می کنند و می گویند باید منتظر بمانند تا اجرای بعدی خواننده مورد علاقه شان مشخص شود تا از دستشان نرود. این اشتیاق نشان دهنده علاقه مخاطب به موسیقی است. مخاطب از بدو تولد با این هنر آشنا بوده و با لالایی مادر آرام می گیرد. گویی موسیقی هنری است که روح انسان را نوازش می دهد و به جایی می رسد که جزء لاینفک زندگی مردم می شود و شاید به همین دلیل مراقبت از آن یکی از وظایف اساسی مدیران فرهنگی محسوب می شود. حمایت آنها از این حوزه فنی از چند جنبه حائز اهمیت است.
به گزارش فرهیختجان، اگر به قسمت اجراهای صحنه ای نگاه کنیم، می توان گفت که دو جنبه دارد. اول بحث اقتصاد که شاید این روزها اصلی ترین موضوعی است که به آن توجه می شود و تجربه نشان داده است که با وجود گرانی بلیت کنسرت همیشه مخاطبان خود را به سالن می کشاند. بعد دوم جنبه فرهنگی است که بستر سالمی را برای تفریح خانوادگی فراهم می کند. بعد از اجراهای تئاتری، ترانههای تکنوازی یکی دیگر از هنرهای موسیقی است که جای خود را در زندگی روزمره اکثریت مردم باز کرده است. مخاطبان می توانند موسیقی مورد علاقه خود را دانلود کرده و در هر کجا که هستند با فشار دادن یک دکمه به آن گوش دهند. با حمایت این بخش، مخاطب ناخودآگاه به سمت آثاری سوق داده می شود که با در نظر گرفتن فرهنگ ایرانی برای مخاطبان این سرزمین تولید می شود.
با توجه به موارد فوق و اهمیت این هنر، وضعیت صدور مجوز موسیقی را در چهار ماه گذشته نسبت به مدت مشابه دو سال قبل بررسی کردیم. بر اساس آمار دفتر موسیقی وزارت ارشاد، در ماه های تیر، مرداد، شهریور و مهر 1403 هجری شمسی 1410 کنسرت برگزار شده و این اجراها در سال های 1402 و 1401 به ترتیب بالغ بر 573 و 40 کنسرت بوده است. یعنی در سال 1403 تعداد احزاب نسبت به سال قبل 146 درصد و نسبت به سال 1401 3400 درصد افزایش یافته است.
اکتبر؛ اجرای کنسرت در بهار 1403
بر اساس آمار موجود در دفتر موسیقی وزارت ارشاد، در مهرماه 1403 هجری شمسی، 754 نمایش اجرا شده است. تعداد این پیشنهادها در تیر، اسفند و شهریور به ترتیب 97، 62 و 497 مورد بوده است.
در ماه های تیر و مرداد به دلیل ایام محرم و صفر کنسرت های کمتری برگزار می شد و آن اجراهایی که روی صحنه می رفت مربوط به موسیقی مذهبی بود. ماه اول تابستان 1402 با 294 کنسرت میزبان مردم بود و در دو ماه بعد یعنی مرداد و شهریور به دلیل ایام محرم و صفر تعداد اجراها محدود به کنسرت های مذهبی و 12 و 58 اجرا شد. داده شدند. به ترتیب.
مهر 1402 با پایان یافتن ایام سوگواری، کنسرت ها قوت گرفت و 206 نمایش روی صحنه رفت. این آمار در مقایسه با عملکرد همان دوره در سال 1403 هجری قمری تفاوت معناداری دارد. آمار کنسرت های مشابه در سال 1401 متفاوت است در این مدت تنها 40 اجرا اجرا شده است. پس از مهار ویروس کرونا، کنسرت ها و سایر فعالیت های فرهنگی که در پاییز 1401 هجری قمری دوباره رونق گرفته بود تعطیل شدند. در نهایت با توجه به ایام و تعطیلات ماه های محرم و صفر، تعداد پیشنهادات در بازه زمانی فوق به کمترین حد ممکن رسیده است.
با احتساب این آمار، تعداد پیشنهادات امسال 2.5 برابر سال گذشته و 35 برابر 1401 است.
رشد 13 درصدی مجوز تک آهنگ در سال 1403 ه
در چهار ماه تیر، اسفند، شهریور و مهرماه برای یک هزار و 348 نماهنگ مجوز صادر شد و سهم موسیقی پاپ در تمامی ماه های ذکر شده بیشتر بود. در همین مدت در سال 1402 هجری شمسی، 1189 نفر مجرد مجوز گرفتند که نسبت به سال جاری 13 درصد رشد داشته است. بر اساس آمارهای موجود، طی 4 ماه از سال 1401، 555 نفر مجرد مجوز گرفتند که نسبت به سال 1403، 142 درصد افزایش داشته است.
از چهار ماهی که در سال 1403 هجری قمری بررسی کردیم، بیشترین مجوز در تیرماه و کمترین آن در مرداد صادر شده است. هنوز تعداد ژانرهای مختلف موسیقی که مجوز آنها در ماه اکتبر صادر می شود، اعلام نشده است. اما در سه ماه آینده، 791 آهنگ از 1027 آهنگ مجاز در ژانر پاپ بود. یعنی حدود 77 درصد.
عرصه موسیقی در چه شرایطی در انتظار نماینده جدید هنری است؟
زمانی که وزارت ارشاد به دولت سیزدهم سپرده شد، همه فعالیت های فرهنگی تحت تاثیر ویروس کرونا بود، اما توجه به موقع مدیران فرهنگی به این حوزه، موسیقی را به دوران قبل از کرونا بازگرداند. اجراهای انفرادی و تئاتر به تعداد معقول مجوز گرفتند و موسیقی احیا شد.
از جمله نکاتی که در دوره نمایندگی هنری دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت، حمایت وزارت آموزش و پرورش از مجوزهای صادره برای اجرای تئاتر و برخورد با جلسات بی مزه در فرمانداری ها بود. نمونه بارز این حمایت، کنسرت علی رضا قربانی در اصفهان است که پس از چند بار لغو و با اصرار و پیگیری وزیر ارشاد برگزار شد. نکات ذکر شده نشان می دهد که معاون فنی دولت چهاردهم که هنوز رسما منصوب نشده است با شرایط قابل قبولی این منطقه را برعهده خواهد گرفت. نکاتی باید در دستور کار معاونت فنی وزارت ارشاد برای دولت چهاردهم باشد. – رفع انحصار برگزاری کنسرت در تهران و اجرای روی صحنه خوانندگان در استان ها و شهرهای مختلف و مقابله با رویکرد خودسرانه لغو کنسرت های خارج از چارچوب قانونی وزارت ارشاد و توجه به انواع موسیقی در صدور مجوز کنسرت. و آهنگ های تک . به نظر می رسد اگر معاونت هنری جدید بتواند این رشته را در وضعیت فعلی حفظ کند و به نکات فوق توجه کند، می تواند زمینه رشد بیشتر در عرصه موسیقی را فراهم کند.
در نوامبر، تکرار موفقیت آمیز مراسم
دفتر موسیقی وزارت آموزش و پرورش طبق روال همیشگی در پایان هر ماه آماری از مجوزهای صادر شده برای اجرای تئاتر، ترانه و … منتشر می کند. به همین دلیل آمار دقیقی از تعداد کنسرتهایی که در آبان برگزار میشود وجود ندارد، اما با مراجعه به سایتهای فروش بلیت به 12 نام رسیدیم که از 19 تا 30 آبان ماه در تهران روی صحنه رفتهاند. البته کنسرت های آبان به این تعداد محدود نمی شود و ممکن است برخی بلیت های کنسرت برخی از خوانندگان در سایت خاصی فروخته شود. نکته دیگر اینکه 12 کنسرت ذکر شده بدون احتساب تعداد نمایش است.
از یکم تا دهم آبان ماه، 11 خواننده روی صحنه رفتند که به دلیل سپری شدن تاریخ، در برنامه قرار نگرفتند.