یحیی سنوار مرد شماره یک
۱ دقیقه خوانده شدهآینده یحیی ابراهیم حسن السنوار جایگزین اسماعیل هنیه شد و رهبری دفتر سیاسی جنبش حماس را بر عهده گرفت. سنوار پیش از این رهبر حماس در نوار غزه بود. از آنجایی که گفته می شود یحیی السنوار غزه را ترک نکرد، رهبری حماس با این انتخابات بار دیگر به فلسطین بازگشت.
به گزارش همه در یک، سینوار برخلاف اسماعیل هنیه که یک شخصیت سیاسی محسوب می شود، یک چهره امنیتی نظامی است. او مانند بسیاری از اعضای حماس در جریان انتفاضه اول در دهه 1980 زندانی شد، اما آزاد شد. سرانجام در سال 1988 به جرم ربودن و قتل دو سرباز اسرائیلی و تعدادی از جاسوسان فلسطینی دستگیر و محاکمه شد. سینوار چهار بار به حبس ابد محکوم شد و تا سال ۲۰۱۱ که در جریان تبادل زندانیان آزاد شد، ۲۳ سال را در زندان گذراند.
ظهور و سقوط سینوار
شبکه الجزیره رهبر جدید جنبش حماس را اینگونه معرفی می کند: «یحیی ابراهیم حسن السنوار در 16 سپتامبر 1975 در اردوگاه پناهندگان در شهر خان یونس در جنوب نوار غزه به دنیا آمد یونس پس از مهاجرت از شهر اصلی خود، مجدال عسقلان (عسقلان) در سال 1948. تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس وابسته به آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (UNRWA) به پایان رساند، سپس در رشته ادبیات عرب در دانشگاه اسلامی غزه فارغ التحصیل شد. اسرائیل چندین بار در دهه 1980 او را به دلیل فعالیت در دانشگاه و در جریان انتفاضه اول فلسطین دستگیر کرد.
سنوار چهره امنیتی حماس بود. «در سال 1984، احمد یاسین [بنیانگذار حماس] اسرائیل او را دستگیر کرد. وقتی متوجه شدند که گروه یاسین در حال جمع آوری اسلحه هستند. یاسین در سال 1985 در جریان تبادل زندانیان آزاد شد. او پس از آزادی از زندان، سازمان المجد (ندای جهاد و سازماندهی) را تأسیس کرد که توسط یحیی السنوار، رهبر سابق دانشجویی و رهبر معنوی مشتحی اداره می شد. ماموریت این سازمان رسیدگی به امور امنیت داخلی و تعقیب اطلاعات محلی برای سرویس اطلاعاتی اسرائیل بود. (حماس فلسطینی، شائول میشا و آبراهام سلا، انتشارات دانشگاه کلمبیا) مجله نیویورکر در گزارش مفصلی که در 3 آگوست سال جاری منتشر شد، مدعی شد که سینوار در سال 1988 توسط اسرائیل دستگیر و چهار بار به دلیل فعالیت هایش در ارتباط با جنبش حماس گروه المجد به حبس ابد محکوم می شود.
بیرون از زندان
در سال 2006، شاخه نظامی حماس در عملیاتی دو سرباز اسرائیلی را کشت و یک سرجوخه را اسیر کرد. گیلاد شلیت به مدت 5 سال زندانی حماس بود تا اینکه در نهایت دو طرف با تبادل اسرا موافقت کردند و به توافق رسیدند. در سال 2011، حماس شلیت را آزاد کرد و بیش از 1000 زندانی از جمله سینوار را تحویل گرفت. یحیی السنوار امسال به نوار غزه بازگشت و در رهبری حماس قرار گرفت. همانطور که الجزیره گزارش داد، یحیی السنوار 23 سال را در زندان به خواندن و نوشتن گذراند و در این مدت زبان عبری را آموخت و ذهنیت اسرائیلی ها را درک کرد. او در این مدت آثار زیادی از جمله رمان و ترجمه در زمینه های سیاسی و امنیتی نوشت که از برجسته ترین آنها می توان به رمانی با عنوان «خارهای میخک» اشاره کرد که در سال 1383 منتشر شد. این رمان روایتگر داستان است. مبارزات فلسطینی ها از سال 1967 تا قیام مسجد الاقصی. سینوار در دوران اسارت، رهبر تمامی اسرای فلسطینی در زندان های اسرائیل شد.
پس از آزادی
سنوار پس از آزادی در رهبری حماس قرار گرفت و در سال 2012 به دفتر سیاسی این جنبش در غزه رفت و وظیفه برقراری ارتباط با گردان های القسام را بر عهده گرفت که خود در ایجاد آن نقش داشت. دهه 1980 . در جریان جنگ غزه در سال 2014، او نقش مهمی در مقاومت سیاسی و نظامی داشت و در سال 2015 نامش در لیست سیاه آمریکا قرار گرفت. در سال 2017 اسماعیل هنیه که رئیس حماس در غزه بود به عنوان رئیس دفتر سیاسی این جنبش انتخاب شد و سینوار جایگزین وی شد. او در تمام تحولات غزه در 13 سال گذشته نقش اساسی داشته و همواره مورد تعقیب اسرائیل بوده است. او و محمد زیف، رئیس شاخه نظامی حماس، به عنوان طراحان و رهبران عملیات 7 اکتبر شناخته می شوند. به گزارش روزنامه اسرائیلی معاریو، شین بت (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) طی سال های گذشته 6 طرح ترور سینوار را به نخست وزیر این رژیم ارائه کرد که پذیرفته نشد. اما گفته می شود در جریان جنگ جاری غزه و پس از عملیات 7 اکتبر، اهداف مختلفی به ظن حضور سینوار هدف قرار گرفتند. سینوار اولین مرد غزه بود که اولین مرد حماس شد.
رئیس دفتر سیاسی
شاید کمتر کسی انتظار داشت که سینوار به عنوان جانشین هانیه انتخاب شود. هانیه چهره دیپلماتیک و سیاسی داشت اما سینوار شخصیت امنیتی نظامی داشت. زمانی که انتخاب وی مطرح شد، به ذهن متبادر شد که با وجود یک مرد امنیتی در مقام رهبری سیاسی حماس، این جنگ چه ماموریتی خواهد داشت. اما بررسی کارنامه سینوار نشان می دهد که او بر خلاف ظاهر می تواند فردی عملی باشد. در سال 2007، سینوار طی یک مصاحبه تلویزیونی در زندان، اظهارات مهمی در رابطه با موضوع صلح بیان کرد.
وی خطاب به اسرائیلیها گفت که بهتر است از آتشبس با حماس حمایت کنیم و میدانیم که اسرائیل بیش از 200 کلاهک هستهای در اختیار دارد، میدانیم که اسرائیل قویترین نیروی هوایی را در منطقه دارد. ”
اما سینوار در همان زمان تاکید کرد که مقاومت راه های خاص خود را برای حمله به اسرائیل دارد. در سال 2017، رهبر حماس در نوار غزه مصاحبه مهمی با روزنامه یدیعوت آحارونوت انجام داد. وی در این مصاحبه گفت: جنگ جدید به نفع هیچکس و قطعاً به نفع ما نیست.
وی تاکید کرد: نمیگویم دیگر نمیخواهم بجنگم، بلکه میگویم جنگهای بیشتر نمیخواهم. “من می خواهم محاصره پایان یابد.”
سینوار گفت: «توضیح این موضوع بسیار مهم است. اگر به ما حمله شود، از خودمان محافظت خواهیم کرد و مثل همیشه جنگ دیگری رخ خواهد داد. شما دوباره به عنوان گزارشگر به اینجا می آیید و به شما می گویم که جنگ مشکلی را از هر دو طرف حل نمی کند.
اکنون سینوار کاملاً بر موضوع غزه مسلط است و همه نگاه ها به سمت آنچه او و رهبری این گروه انجام خواهند داد معطوف شده است. تجربه نشان داده است که حماس و رهبری آن از صلح حمایت می کنند، اما به شرطی که اسرائیلی ها شرایط اساسی و مهم را بپذیرند. حمیهان در این باره نوشت: نگاهی به مواضع رهبران ارشد حماس نشان می دهد که آنها در مواضع خود انعطاف دارند، اما دولت نتانیاهو حاضر نیست برخی از حقوق اولیه مردم فلسطین را بپذیرد. خلیل الحیا، یکی از رهبران ارشد حماس، اعلام کرد که در صورت اجرای «راه حل دو کشوری» و ایجاد کشور فلسطین در مرزهای 1967، این جنبش با آتش بس با اسرائیل برای مدت حداقل یک دوره موافقت خواهد کرد. سال پنج سال، و حماس شاخه نظامی خود را به یک “حزب سیاسی” منحل خواهد کرد.
الحیه در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت: حماس از ایجاد “یک کشور کاملا مستقل فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه و بازگشت آوارگان فلسطینی مطابق با قطعنامه های بین المللی” و “در صورت تحقق این خواسته ها” استقبال می کند. ” اگر این امر محقق شود، شاخه نظامی جنبش حماس منحل خواهد شد.
الحیه یکی از نمایندگان حماس در مذاکرات مبادله گروگان های اسرائیلی و اسرای فلسطینی است. وی تصریح کرد که برای تشکیل یک کشور واحد در غزه و کرانه باختری، حماس قصد دارد به سازمان آزادیبخش فلسطین بپیوندد.
این پیشنهاد در گذشته از سوی برخی از رهبران حماس از جمله سینوار مطرح شده بود، اما مورد توجه قرار نگرفت.
بسیاری از تحلیلگران و مقامات سیاسی بر ضرورت دستیابی به آتش بس برای به نتیجه رسیدن مذاکرات تاکید می کنند. در ابتدای این هفته، استفان سگورنی، وزیر امور خارجه فرانسه گفت: «مذاکرات در مورد آتش بس در غزه در حال پیشرفت است، اما شما باید همیشه مراقب این بحث ها و مذاکرات باشید ما به آتش بس نیاز داریم: «در روزهای آینده مشخص خواهد شد که در موضوع فلسطین چه تحولاتی رخ خواهد داد.
fararu به نقل از همه در یک