مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

یک عکس یک روایت: احمد شاملو در سفر مازندران در میانه دهه ۵۰

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


آینده احمد شاملو شاعر متولد زمستان 1304 در تهران از ابتدا طعم غربت و سختی را چشیده بود. پدرش حیدر شاملو، افسری سخت گیر بود که وظایف دورافتاده و طاقت فرسا خانواده را از پایتخت به مناطق ناشناخته ای مانند خاش و زاهدان منتقل می کرد. از سوی دیگر، مادرش کوکب عراقی، مهاجر قفقازی، به احمد روحی لطیف و شاعرانه می بخشید که گویی در تضاد با روحیه نظامی پدرش است.

به گزارش فردا شاملو تحصیلات ابتدایی خود را در سایه سفرهای بی پایان خانواده به پایان رساند، اما این آوارگی او را از مسیر عادی زندگی دور کرد. زمانی که در دبیرستان ایرانشهر تهران درس می خواند، ناگهان تصمیم گرفت برای همیشه ترک تحصیل کند. در روزهایی که نوجوانی احساساتی و پریشان بود، در منطقه استپی ترکمن صحرا وارد عرصه سیاست شد. سال 1322 زمانی بود که بازگشت به تهران اولین دستگیری و زندانی شدنش را رقم زد، تجربه ای که اولین جرقه های مبارزه و اندیشه را در وجودش روشن کرد. اما نقطه عطف حیات ادبی شاملو در فروردین 1325 بود; وقتی تابلوی نیما از نقاش ارزینچی و شعر نیما “زنگ” را در روزنامه بولاد در دکه روزنامه فروشی دید. این آشنایی جادویی او را شیفته نیما و شاگرد نیما کرد. به گفته انور خامی، شاملو از ابتدا «با تمام وجود در برابر استاد زانو زد و به سخنان نیما گوش داد».

شعر شاملو پژواک زندگی در نبردی پر از هیجان و شر است. او شاعری بود که در بطن حوادث جامعه زندگی می کرد و نبض آثارش با نبض جامعه همخوانی داشت. شعرش با نام مستعار «آ.بامدات» تبدیل به ندای آزادی شد، همان آزادی که به گفته خودش اگر صدایش به گوش برسد، دیواری پشت سرش باقی نمی گذارد.

شهرت احمد شاملو تنها به اشعار نو و پرمخاطب او محدود نشد، بلکه او با الهام از نیما یوشیج و ترکیب قالب های سنتی با نوآوری، سبکی نو به ادبیات فارسی بخشید. شعر شاملو تا دهه 1960 مملو از سرود، نقد اقتدار و سرودهای مدح مبارزان بود. شعری که با هر کلمه بر دیوار استبداد میکوبد. پس از این دهه، گرچه این دیدگاه در اشعار او تداوم یافت، اما رنگ پخته‌تر و کمتر شیواتری به خود گرفت. او علاوه بر ایدئولوژی، رمان و مهاجرت هم داشت، اما تعادل اندیشه و نقد در شعرش همیشه سنگین‌تر بود. شاملو، فرزند زمان خود، شاعری بود که در هر بیتش گرم ترین طنین های تاریخ معاصر خود را سرود.

یک عکس، یک داستان: احمد شاملو در سفر به مازندران در اواسط دهه 50

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *