یک عکس یک روایت: محمدعلی فروغی سیاستمداری دلبسته زبان فارسی
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- فروغی را سیاستمدار، نویسنده، متفکر و از چهره های تاثیرگذار تاریخ ایران می دانند. از آنجایی که وی به عنوان یک سیاستمدار در صحنه بین المللی شناخته می شد، از بنیانگذاران و مروجین فلسفه غرب در ایران و از بنیانگذاران فرهنگستان ایران بود.
به گزارش فردا محمدعلی فروغی چادشتی ملقب به ذکاء الملک فرزند محمد حسین قاجار نامدار، مدیر دارالترجمه و مترجم عربی و فرانسه وزارت آثار و آثار است که بعدها ریاست دارالترجمه را بر عهده گرفت. . ترجمه و همچنین وزارت آثار. حالا پسر اثری از پدرش ندارد و پسر فروغی هم چندین بار وزیر، نماینده مجلس شورای ملی و نخست وزیر شد.
صرف نظر از جنبه های سیاسی شخصیت فروغی، او جنبه فرهنگی هم داشت و خدماتی که به زبان و ادبیات فارسی کرد وصف ناپذیر است. او در سال 1314 اولین فرهنگستان زبان را با هدف اشاعه و تهذیب زبان فارسی تأسیس کرد و خود درباره این نهاد فرهنگی می گوید: فرهنگستان به نظر من ارگانی است که باید پاسدار زبان فارسی و فرهنگ ایرانی باشد. و بنابراین پاسدار نژاد ایرانی.»
فروغی به زبان فارسی بسیار وابسته بود و معتقد بود که زبان فارسی نماد هویت ایرانی است. البته نظر فروگی نه مربوط به افراط گرایی بود و نه همیشه به اقوام دیگر توهین می کرد. همانطور که خودش گفته است: «من هیچگاه به تحقیر و تحقیر اقوام دیگر اعتقاد نداشته ام و همواره تلاش آنها را در مسیر پیشرفت و تمدن مدنظر داشته و ارائه کرده ام».
فروغی هم خود را وقف بحث ترجمه کرد، زیرا می دید که زبان یک کشور با استفاده از زبان کشور دیگر «غنی و گسترش می یابد». در مورد زبان فارسی دید که ایرانیان با زبان فارسی بیگانه هستند زیرا در زبانهای اروپایی غوطه ور شده اند. بنابراین ابتدا باید ذهن خود را به تصحیح روان فارسی عادت دهند. او در زمینه تصحیح متون کهن فارسی تلاش زیادی کرد که از نمونه های آن تصحیح مجموعه های حافظ، گلستان سعدی و غیره است.
به هر حال فروغی را یکی از برجسته ترین چهره های روشنگری ایران می دانند که در شب 14 آذر 1321 در دهه شصت عمرش دار فانی را وداع گفت و می توانست سال ها به این کشور خدمت کند.