۶ ماه فرصت داریم که کاری برای حل مشکل FATF انجام دهیم
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- گروه ویژه اقدام مالی FATF تصمیم گرفت ایران را در لیست سیاه خود نگه دارد و دیگر اعضای لیست سیاه کره شمالی و میانمار هستند. دولت چهاردهم از ابتدا قول حل این مشکل را داد، اما با تمدید حضور ایران در لیست سیاه، نگرانی از ادامه شرایط سخت اقتصادی که ایران در آن تجربه میکند بیشتر شد.
به گزارش فردا فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت و اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه اخیرا وعده داده اند که موضوع پیوستن ایران به FATF در دست بررسی است و به زودی حل خواهد شد، اما سوالاتی در این زمینه وجود دارد از جمله اینکه چه اقداماتی برای حل این مشکل نیاز است و آیا می توانیم حل کنیم. آن را؟ آیا انتظار دارید دولت چهاردهم این مشکل را حل کند؟ علی قنبری، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با همه در یک او به این سوالات پاسخ داد:
6 ماه فرصت داریم تا برای حل مشکل FATF کاری انجام دهیم
علی قنبری به همه در یک گفت: خروج از تحریم ها و شرایط FATF یکی از شعارهای آقای پزشکیان از ابتدای تبلیغات انتخاباتی بوده است از سوی دولت در حوزههای مختلف کاهش نیافته است برای رفع خواسته های فعلی در خصوص FATF، باید به فکر وضعیت فعلی باشد، بدون ملاحظات رایج سیاست داخلی برای برقراری روابط بانکی بین المللی، راهی جز اجرای آن نداریم وی افزود: «ادامه قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF به چالش بزرگی برای ساختار اقتصادی کشور تبدیل شده است».
وی افزود: نمی توان پذیرفت که برخی بگویند دولت کاری از دستش برنمی آید یا در اختیار دولت نیست، در نهایت یکی از مهمترین مطالبات مردم موضوع اقتصاد بود. این موضوع بدون پیوستن ما به بازارهای جهانی بسته خواهد ماند گروه ویژه اقدام مالی حدود 6 ماه دیگر برگزار می شود و مایه تاسف است که تا آن زمان هنوز در لیست سیاه هستیم، اما این شش ماه می تواند فرصت خوبی باشد تا مسائل خود را در سریع ترین زمان ممکن ارزیابی کنیم و حداقل وارد آن شویم لیست خاکستری تا جلسه بعدی این است که ما عادت کرده ایم فقط در مسائل اقتصادی منتظر بمانیم تا کارد به استخوان برسد و بعد به فکر راه حل باشیم یک ایده، این حوزه و این حوزه “در شش ماه آینده باید تمرکز بر شفافیت باشد که خط قرمز گروه ویژه اقدام مالی است.”
رئیس جمهور از عمق حساسیت موضوع FATF آگاه است
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: درست است که دولت آقای مزیکیان از ابتدا درگیر مسائل منطقه و خاورمیانه بود، اما می بینم که عده ای در صدد پراکنده شدن بذر ناامیدی به ویژه در منطقه هستند. ” بخش اقتصادی بسیار اشتباه و خلاف منافع ملی است. رئیس جمهور گفت: برای رسیدن به اهداف چشم انداز کشور باید با آگاهی کامل از عمق حساسیت شرایط موجود، مسائل مربوط به FATF و برنامه جامع اقدام مشترک را حل کنیم. ایران در سال 1992 به کنوانسیون وین پیوست، اما هنوز به کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم نپیوسته است. عدم پایبندی به این توافقات یکی از نقاط ضعفی است که FATF به آن اشاره کرده است. در عین حال این نکته را فراموش نکنیم که اگرچه طبق صحبت های برخی افراد که در روزهای اخیر بر این موضوع تاکید کرده اند، فعالیت در برجام بسیار مهم است، اما برای اینکه FATF ما را از لیست سیاه خود خارج نکند. تا زمان توافق بریکس، این نیز نمی تواند به نفع ما باشد.»
وی افزود: نکته مهم دیگری که بر آن تاکید میکنم بحث برجام است، هر چقدر هم که تلاش کنیم به کشورهای همسایه و منطقه برسیم، ممکن است سفرهای آقای عراقچی کافی نباشد از دیپلماتیک تا اقتصادی بسیار مهم است، اما یکی از ارکان حل مشکلات اقتصادی ما حل مشکل برنامه جامع اقدام مشترک است. می تواند مشکل برنامه جامع اقدام مشترک و کارگروه مالی را حل کند، می تواند گشایش شگفت انگیزی در اقتصاد ما ایجاد کند، اگرچه معتقدم حل مشکل FATF به تنهایی می تواند اقتصاد ما را متحول کند زیرا حجم مبادلات تجاری ما را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.