سرانجام زد و خورد ایران و اسرائیل چه خواهد شد؟
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- ارتش رژیم صهیونیستی صبح شنبه سه موج حملات خود را علیه اهدافی در ایران انجام داد. این حملات با توانمندی نیروهای پدافند هوایی این کشور به شدت مهار شد. این حملات در شرایطی انجام شد که برخی از تحلیلگران انتظار داشتند که این حملات تا پس از انتخابات آمریکا رخ ندهد و برخی دیگر معتقد بودند که سفرهای بلینکن به منطقه در راستای مشورت در مورد طرح حمله بوده است.
به گزارش فردا تعدادی از کشورها از جمله پادشاهی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و سلطان نشین عمان این حملات را محکوم کردند. عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز بر لزوم خویشتنداری و توقف دامنه هدفگیری متقابل در واکنش به حمله اسرائیل به ایران تاکید کردند.
با این حال سوالاتی از این قبیل وجود دارد که آینده چگونه خواهد بود و ایران و اسرائیل تا کجا پیش خواهند رفت؟ مهدی زکریان، استاد روابط بین الملل و تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با همه در یک من در مورد این موضوع تحقیق کردم:
درگیری همه جانبه ایران و اسرائیل یک کابوس برای کل منطقه است
مهدی زکریان به همه در یک گفت: وی افزود: منطقه و جامعه جهانی قطعاً علاقه ای به ادامه تنش ها ندارند و طبیعی است که یکی از خواسته های کشورهای منطقه آتش بس و پایان دادن به درگیری های ایران و اسرائیل است. البته بسیاری از کشورهای منطقه با گروه های نیابتی ایرانی مشکل دارند و از عربستان گرفته تا مصر و ترکیه از تضعیف یا نابودی شبه نظامیان منطقه استقبال می کنند، اما موضوع ایران کاملا متفاوت است. ایران یک کشور مستقل و پهناور است و یک درگیری همه جانبه بین ایران و اسرائیل می تواند یک کابوس بزرگ برای همه کشورهای منطقه باشد، به حدی که شاهد آن بودیم که برخی از کشورهای عربی منطقه دچار آن شده اند علناً حمله اسرائیل را محکوم کرد. شاید بتوان این محکومیت را با هدف مهار اسرائیل تفسیر کرد. وی افزود: ترکیه، عربستان و مصر نه لزوماً از روی همدردی با ایران، بلکه به دلیل ترس از اقدامات ناروا اسرائیل، پاسخ دادند و اسرائیل را محکوم کردند.
وی افزود: یک فرضیه می گوید که اگر ایران به رفتار اسرائیل پاسخ دهد، اسرائیل نیز به سمتی حرکت می کند که حملات خود را تشدید کند و به هدف خود یعنی تسلط بر اوضاع منطقه از طریق توسعه جنگ دست یابد روندی که می گوید اسرائیل باید به زانو در بیاید تا هرگز نخواهند به ایران حمله کنند عده ای دیگر در حوزه حکمرانی معتقدند برای جلوگیری از آسیب های احتمالی باید در جهت کاهش تنش ها حرکت کرد، زیرا با توجه به تحریم ها، آسیب به تاسیسات کشور به این راحتی ها نخواهد بود کشور
این تحلیلگر مسائل بینالملل ادامه داد: با توجه به تلاشهای بایدن یا طرحی که گفته میشود به نتانیاهو ارائه کرده، موضوع این است که آمریکاییها از ابتدا تلاش میکردند اسرائیل را به این مسیر بکشانند تا با توجه به شرایط واکنش نشان دهند. در واقع، هدف بایدن از فشارها یا تلاشهایی که انجام داد، پایبندی به اصل «نسبت حمله» بود. در این میان، اسرائیلیها معمولاً واکنشهای بسیار تند و گاه وحشیانه به کوچکترین حمله نشان میدهند. نگاهی به جنگ بین اعراب و اسرائیل نشان می دهد که چگونه اسرائیل به کوچکترین حمله اعراب در سال های اخیر با خشونت پاسخ داد و سرزمین هایی را تصرف کرد. بنابراین، با نگاهی به تاریخ، می بینیم که اسرائیلی ها معمولاً پاسخی متناسب نشان نمی دهند، اما رفتار شدیدتری نسبت به حمله اولیه از خود نشان می دهند. اینکه در این حمله اخیر اسرائیل شاهد حمله ای بودیم که فقط به مراکز نظامی و نه به تأسیسات نفتی و هسته ای انجام شد، نشان می دهد که اسرائیل نسبت به مداخلاتی که انجام داده تا حدودی متفاوت از گذشته عمل کرده است.
وی افزود: در هر صورت اسرائیل جرأت کرد به سایت های کشورمان حمله کند و این اقدام نیز تجاوز آشکار است و بر اساس آنچه تاکنون می دانیم اسرائیل همچنان به حملات خونین خود در مناطقی مانند غزه و لبنان ادامه می دهد. واکنش مقامات کشورمان به این حادثه، انتظار داریم برای اینکه مسئولان هماهنگتر و منسجمتر صحبت کنند و بر اساس دیپلماسی عمومی کشور، باید روی صداهای واحد در نظام حاکمیتی کشور تمرکز کرده و یک صدا کار کنیم. “