راهبرد سیاست خارجی ترامپ: تکیه بر غیرقابل پیشبینی بودن
۱ دقیقه خوانده شدهبعدی- الک راسل سردبیر بخش ویژه فایننشال تایمز
این بر اساس گزارش روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز. متحدان سنتی آمریکا در اروپا و شرق آسیا و حتی دشمنان آن به خوبی میدانند که دونالد ترامپ در صورت بازگشت به کاخ سفید، سیاستهای خود را در میان هالهای از عدم قطعیت حفظ خواهد کرد. اما مشاوران دونالد ترامپ تایید می کنند که وی مواضع روشنی در برخی زمینه ها دارد و فورا برای پایان دادن به جنگ در اوکراین و خاورمیانه اقدام خواهد کرد. علاوه بر این، او با تهدید به افزایش تعرفه ها، متحدان آمریکا را به افزایش هزینه های دفاعی و بازنگری در روابط تجاری با واشنگتن تشویق می کند و فشار بر چین را ادامه می دهد.
طرح جسورانه “اول آمریکا” که توسط مشاوران و برخی از دستیاران بالقوه دونالد ترامپ در آینده پیشنهاد شده است، کشورها را بر اساس معیار “اندازه مازاد تجاری آنها با ایالات متحده” ارزیابی می کند. سناتور بیل هگرتی، سفیر سابق ایالات متحده در ژاپن در دوران ترامپ، می گوید: «مهم نیست که متحد باشید یا رقیب، اگر با ایالات متحده تجارت می کنید، باید از اصول تجارت متقابل پیروی کنید. دوره اول و یکی از چهره های بالقوه دولت آینده. منتقدان رویکرد ترامپ را بیش از حد شتابزده و سطحی می دانند. بسیاری از اقتصاددانان برجسته بر این باورند که این برنامه با چالش های جدی مواجه خواهد شد و پیچیدگی های اقتصاد جهانی را نادیده می گیرد.
نگرانی متحدان آمریکا از آینده روابط با کاخ سفید در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ واقعی است. آنها خاطرنشان می کنند که بسیاری از چهره های سیاست خارجی که در دوره اول با ترامپ همسو بودند، اکنون از او فاصله گرفته اند. ریک گرنل، یکی از حامیان سرسخت ترامپ و نامزد احتمالی دولت بعدی، میگوید: «پیشبینیپذیری همیشه یک مزیت نیست. دشمنان ما خواهان قابل پیش بینی هستند. اما دونالد ترامپ غیرقابل پیش بینی است و ما آمریکایی ها از آن استقبال می کنیم.
سیاست گذاران خارجی در دوره ترامپ تمایل خود را برای استفاده از نیروی نظامی در پاسخ به انتقاد دموکرات ها از “انزواگرایی” وی تایید می کنند. در مورد ائتلاف ها معتقدند همکاری بین المللی بسیار مهم است، اما شرکای آمریکا باید سهم بیشتری از مسئولیت ها را بر عهده بگیرند. در دوره اول دولت ترامپ، فشار بر اعضای ناتو و متحدان آمریکا در شرق آسیا برای افزایش بودجه دفاعی مؤثر بود و تا ژوئن سال جاری، 23 کشور از 32 کشور عضو ناتو 2 درصد از بودجه دفاعی را هدف داشتند. . تولید ناخالص داخلی بخش دفاعی رسیده است. این رقم نسبت به چهار سال پیش دو برابر شده است. با این حال، در صورت آغاز دوره دوم ترامپ، فشار بیشتری بر اعضا برای افزایش این سهمیه انتظار می رود.
آلمان و فرانسه، دو اقتصاد بزرگ اروپا که اخیراً به هدف 2 درصدی دست یافتند، احتمالاً در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ با فشار بیشتری بر مخارج دفاعی و تراز تجاری مواجه خواهند شد. فرد فلیتز، تحلیلگر سابق سیا و عضو سابق کاخ سفید ترامپ می گوید: «برای آلمان، فرانسه و دیگر اعضای ناتو که هنوز به هدف 2 درصدی دست نیافته اند، دشوار خواهد بود، زیرا برای ترامپ بسیار مهم است. زنجیره تامین یک اولویت کلیدی خواهد بود.
اگر دونالد ترامپ دوباره پیروز شود، سیاستهای اقتصادی حمایتگرایانه خود را به سطوح بیسابقهای افزایش خواهد داد، از جمله تهدید به اعمال تعرفههای عمومی ۲۰ درصدی بر تمامی واردات و تا ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی. این اقدام روابط چندجانبه را به حاشیه میبرد و به روابط دوجانبه اولویت میدهد. در این راستا، مشاوران ترامپ همچنان بر اهمیت ائتلاف ها تاکید می کنند، اما به شیوه ای متفاوت. البرگ کلوب، دستیار سابق پنتاگون، معتقد است که دولت ترامپ اتحاد با لهستان، کره جنوبی، هند و اسرائیل را که به اندازه کافی مستقل و توانمند هستند و برای منافع مشترک همکاری می کنند، در اولویت قرار خواهد داد.
از منظر چندجانبه گرایی، بسیاری از سیاست گذاران در دولت ترامپ ترجیح می دهند با ائتلاف های داوطلبانه کار کنند و به همکاری نهادهای سنتی مانند شورای امنیت سازمان ملل متکی نباشند. ریچارد گرنل، سفیر سابق ایالات متحده در آلمان، این رویکرد را گامی خارج از «سبک قدیمی تفکر» می داند که از نظر او هنوز رویکرد متحدان اروپای غربی را تحت الشعاع قرار می دهد.
در مورد جنگ در اوکراین، دونالد ترامپ و معاون بالقوه او، جی دی ونس، از تمایل خود برای پایان دادن به درگیری صحبت کرده اند. پیشنهاد جی دی ونس بر خودمختاری مناطق جدا شده تحت حمایت روسیه در شرق اوکراین تاکید داشت. با این حال، این طرح در نهایت شکست خورد. مشاوران ترامپ بر این باورند که نسخه جدید این طرح با تضمین و نظارت اجرایی اروپا اما بدون حضور نیروهای ناتو یا سازمان ملل قابل اجرا است. آنها تاکید می کنند که آمریکا برای اجرای این طرح هزینه ای نخواهد پرداخت و اروپا باید منابع مالی لازم را تامین کند.
از سوی دیگر، اوکراین بر این باور است که هرگونه توافقی بدون ضمانتهای امنیتی قوی به منزله تسلیم در برابر روسیه است و به مسکو فرصتی برای بازسازی و حمله مجدد میدهد. چنین توافقی همچنین میتواند اختلافات میان اعضای ناتو را تشدید کند، زیرا برخی کشورها ممکن است در واکنش مناسب بدون حمایت آمریکا تردید کنند.
حامیان دونالد ترامپ می گویند فشار برای دستیابی به توافق در اوکراین ضروری است و ادامه جنگ تنها به اوکراین آسیب می زند. آنها معتقدند که بایدن مانند دوران جنگ سرد که روسای جمهور آمریکا با رهبران شوروی مذاکره می کردند، باید با پوتین صحبت می کرد. از دیدگاه آنها، عضویت اوکراین در ناتو در کوتاه مدت غیر واقعی است و ممکن است مذاکرات دیپلماتیک به یک راه حل پایدار نزدیک شود.
فرد فلیتز، که در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ خدمت می کرد، پیشنهاد می کند تشویق روسیه به مذاکره درباره خروج موقت از عضویت اوکراین در ناتو خارج از دستور کار است. ما درگیری را متوقف خواهیم کرد، اوکراین ادعاهای ارضی خود را حفظ خواهد کرد و مذاکرات آغاز خواهد شد، اما انتظار توافق نهایی در زمانی که پوتین در قدرت است معقول نیست.
الی کولبی ترس از اینکه توافق احتمالی با روسیه باعث جسارت چین شود را رد میکند و میگوید: «چین بر توازن قدرت در آسیا تمرکز میکند و منتظر نتیجه جنگهای دوردست نیست». به گفته وی، آمریکا باید از قدرت دفاعی خود برای مقابله با تهدید چین در آسیا استفاده کند و از تعهدات بیش از حد در اروپا اجتناب کند. مایک والتز به عنوان یکی از مشاوران ترامپ همچنین پیشنهاد می کند که ایالات متحده باید قیمت ها را با افزایش تولید نفت و گاز کاهش دهد تا بر اقتصاد روسیه فشار بیاورد. اعتقاد بر این است که ترامپ که ابزار فشار اقتصادی را درک می کند، از «حفاری بیشتر» برای کاهش قیمت جهانی انرژی و فشار بر روسیه استفاده خواهد کرد. با این حال، این رویکرد ممکن است با منافع عربستان سعودی، متحد اصلی آمریکا در تضاد باشد.
دونالد ترامپ همچنین قصد دارد با اعمال فشار بر ایران به سیاست های تهاجمی خود در خاورمیانه ادامه دهد. فلیتز گفت که در دوره اول خود، ایالات متحده را از توافق هسته ای ایران خارج کرد و در دوره دوم، به گفته فلیتز، احتمالا تحریم های ثانویه را علیه کشورهایی که تحریم ها را نقض می کنند اعمال خواهد کرد. فلیتز میگوید که ترامپ سیاست «فشار حداکثری» را بر ایران دنبال میکند و هدفش این است که ایران را به مرز ورشکستگی اقتصادی برساند. با این حال، ترامپ تمایل چندانی برای جنگ مستقیم با ایران نشان نداده است. یک دیپلمات اروپایی در واشنگتن تأیید می کند که «ترامپ به طور کلی از درگیری نظامی اجتناب می کند. از این نظر او تفاوت چندانی با بایدن ندارد.
در مورد اسرائیل، دونالد ترامپ در سخنرانی اخیر خود هشدار داد که در صورت به قدرت رسیدن کامالا هریس، اسرائیل با تهدید جدی مواجه خواهد شد. اما نزدیکان ترامپ تأیید می کنند که او آماده است در صورت لزوم نتانیاهو را برای دستیابی به صلح تحت فشار قرار دهد و حتی نتانیاهو را برای مذاکره درباره آتش بس و بازگرداندن گروگان های حماس به واشنگتن دعوت کند.
دونالد ترامپ به دنبال برقراری صلح پایدار در منطقه از طریق توافق بزرگ بین اسرائیل و عربستان سعودی است. از سوی دیگر، سیاست او بر حفظ استقلال از سیاست های اسرائیل و حق دفاع از خود دولت متمرکز است. این اقدامات در کنار تلاش برای اعمال فشار حداکثری بر ایران و امکان دستیابی به توافق صلح بین اسرائیل و کشورهای عربی، نشان دهنده تمایل دونالد ترامپ برای ایجاد تغییرات بزرگ در خاورمیانه و بهره برداری از قدرت اقتصادی و دیپلماتیک آمریکا است. به جای ورود در درگیری های نظامی
مایک والتز، یکی از چهره های امنیت ملی جمهوری خواه، با اشاره به رشد سریع نظامی چین، هشدار می دهد که توسعه دریایی چین از نیروی دریایی ایالات متحده پیشی گرفته است و برای آمادگی نظامی ایالات متحده به سرمایه گذاری های بیشتری نیاز است. با این حال، او معتقد است که تمرکز ترامپ بیشتر بر توافقهای تجاری، تعرفهها و سیاست ارزی است تا مشارکت مستقیم در درگیری نظامی در تنگه تایوان. از نظر ترامپ، استفاده هوشمندانه از قدرت اقتصادی و نظامی می تواند به بازدارندگی چین و جلوگیری از درگیری ها کمک کند.
دونالد ترامپ همچنین تاکید کرد که تایوان نباید حمایت آمریکا را بدیهی تلقی کند، به خصوص اگر به چین حمله کند. با این حال، حامیان ترامپ معتقدند هدف نهایی او ایجاد حداکثر بازدارندگی برای توقف هرگونه تهاجم چین به تایوان است. در زمینه سیاست چین، ترامپ و بایدن در برخی زمینه ها توافق دارند. هر دو برای حمایت از صنایع استراتژیک آمریکا، بر واردات چین تعرفه وضع کرده اند. با این حال ترامپ به دنبال اعمال تحریمها و تعرفههای گستردهتر است و انتظار دارد اروپاییها نیز در این مسیر به آمریکا بپیوندند. ریچارد گرنل، مشاور ترامپ گفت: ما از اروپاییها خواستهایم که نگاهی شفاف به اقدامات چین داشته باشند و به آنها هشدار دهند که اشتباه مشابه نادیده گرفتن هشدارهای پوتین را تکرار نکنند.
با نزدیک شدن به انتخابات، ترکیب تیم ارشد ترامپ و میزان حمایتی که از کنگره دریافت می کند، به ویژه در مورد سیاست های چین بسیار مهم خواهد بود. مقامات بین المللی که نگران بازگشت احتمالی ترامپ هستند، امیدوارند که چالش ها و بی ثباتی داخلی، مانند تغییرات سریع کابینه که در دوره اول ریاست جمهوری او رخ داد، مانع از اجرای برنامه های ترامپ شود. اما حامیان ترامپ این ترس ها را بی اساس می دانند. سناتور هاگرتی خاطرنشان می کند که ترامپ که از محدودیت چهار ساله آگاه است، احتمالاً اقدامات قاطع تری برای تقویت موقعیت آمریکا در برابر سایر قدرت ها انجام خواهد داد.