۱۱ خاصیت بینظیر چای جو
۱ دقیقه خوانده شدهچای جو حاوی آنتی اکسیدان ها، فیبر بالا و ویتامین های ضروری است و می تواند یک انتخاب ایده آل برای حفظ سلامت بدن باشد.
به گزارش درمانکده، از مهم ترین خواص چای جو می توان به کاهش وزن، کاهش کلسترول، تنظیم قند خون و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
مهم ترین خواص چای جو چیست؟
دلایل زیر باید باعث شود که از چای جو در رژیم غذایی خود استفاده کنید:
1- فواید چای جو برای کاهش وزن
اگر به دنبال نوشیدنی کم کالری هستید، چای جو می تواند گزینه خوبی باشد. این چای منبع خوبی از فیبر است که احساس سیری را افزایش می دهد. به همین دلیل میل شما به غذا خوردن کاهش می یابد و در نتیجه کالری کمتری مصرف می کنید.
2- فواید چای جو برای سیستم ایمنی بدن
چای جو سرشار از آنتی اکسیدان است که می تواند از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت کند. رادیکالهای آزاد مولکولهای مضری هستند که تجمع آنها در بدن باعث اختلال در عملکرد سلولی و ایجاد التهاب و بیماریهای جدی مانند سرطان میشود. علاوه بر این، آنتی اکسیدان هایی مانند اسیدهای کلروژنیک و وانیلیک باعث افزایش چربی سوزی در حالت استراحت می شوند و بنابراین می توانند باعث کاهش وزن شوند.
3- خواص چای جو برای معده
یکی از خواص چای جو، رفع عفونت معده است. این ماده غذایی به دلیل خاصیت ضد التهابی خود می تواند به کاهش التهاب و تحریک دیواره معده کمک کند. به همین دلیل به نظر می رسد که برای افراد مبتلا به زخم معده یا ورم معده مفید باشد.
فیبر موجود در جو علاوه بر کمک به تنظیم حرکات روده، در پیشگیری از یبوست نیز نقش دارد. کاهش نفخ و گاز معده از دیگر فواید چای جو برای دستگاه گوارش است. این نوشیدنی به آرامش ماهیچه های دستگاه گوارش کمک می کند.
اگر از رفلاکس معده رنج می برید، می توانید پس از مشورت با پزشک، این نوشیدنی را در برنامه غذایی خود قرار دهید. چای جو دارای خواص قلیایی است و به همین دلیل در تنظیم اسید معده موثر است. در صورت نیاز به راهنمایی در این زمینه، می توانید از طریق بستر نوبت دهی، یک مشاوره آنلاین یا تلفنی با متخصص داخلی یا گوارش داشته باشید.
4- فواید چای جو برای خواب
چای جو حاوی ملاتونین است. ملاتونین هورمونی است که به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک می کند. همچنین چای جو بر خلاف چای و قهوه حاوی کافئین نیست. به همین دلیل باعث می شود بهتر و عمیق تر بخوابید.
5- خواص چای جو برای سیستم قلبی عروقی
یکی دیگر از خواص چای جو کاهش کلسترول بد (LDL) و بهبود گردش خون است. جو حاوی فیبری به نام بتا گلوکان است که در کاهش LDL نقش دارد.
6- فواید چای جو برای حفظ رطوبت بدن
از آنجایی که چای جو حاوی کافئین نیست، باعث کم آبی بدن نمی شود و به حفظ مایعات در بدن کمک می کند. به همین دلیل می تواند یک مرطوب کننده عالی باشد.
جو حاوی مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و فسفر است که برای حفظ تعادل الکترولیت ها و هیدراتاسیون مهم هستند. به همین دلیل گفته می شود که هیدراته نگه داشتن بدن یکی از خواص چای جو است. این دمنوش را می توانید در تمام فصول سال به صورت گرم یا سرد استفاده کنید.
7- فواید چای جو در درمان سرماخوردگی و آنفولانزا
چای جو به طور خاص برای درمان بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا در نظر گرفته نشده است، اما می تواند در تسکین علائم این بیماری ها موثر باشد. به عنوان مثال، خواص ضد التهابی آن می تواند به کاهش گلودرد ناشی از سرماخوردگی کمک کند. آنتی اکسیدان های موجود در آن همچنین سیستم ایمنی را تقویت می کند، بنابراین بدن توانایی بیشتری برای مبارزه با عوامل بیماری زا مانند ویروس ها پیدا می کند.
8- خواص چای جو در جلوگیری از پوسیدگی دندان
یکی دیگر از خواص چای جو جلوگیری از پوسیدگی دندان است. البته این بدان معنا نیست که می توانید آن را با مسواک یا نخ دندان جایگزین کنید. چای جو حاوی ترکیبات ضد باکتریایی است که به کاهش باکتری های مضر در دهان کمک می کند. این باکتری ها معمولاً عامل اصلی تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان هستند. با کاهش تعداد این باکتری ها، احتمال تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان کاهش می یابد.
یکی از عوامل اصلی پوسیدگی دندان، مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی است که مینای دندان را از بین می برد. چای جو حاوی مقدار کمی اسید است، بنابراین به حفظ تعادل pH در دهان کمک می کند و از آسیب به مینای دندان جلوگیری می کند.
علاوه بر این، چای جو دوسر به طور طبیعی بدون قند است. خوردن مقادیر زیاد شکر به رشد باکتری های مضر در دهان کمک می کند و منجر به پوسیدگی دندان می شود. نوشیدن چای جو بدون شکر یا شیرین کننده های مصنوعی می تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
برای این خواص می توانید تولید بزاق دهان را نیز افزایش دهید. بزاق به حذف ذرات غذا و باکتری ها از دندان کمک می کند و اسیدهای دهان را خنثی می کند و خطر پوسیدگی دندان و تشکیل پلاک را کاهش می دهد.
9- فواید چای جو در درمان سنگ کیسه صفرا
سنگ های صفراوی اغلب از کلسترول تشکیل می شوند و فیبر محلول و نامحلول موجود در چای جو می تواند به کاهش سطح کلسترول و جلوگیری از تشکیل سنگ کیسه صفرا با اتصال به اسیدهای صفراوی و دفع آن در روده کمک کند. فیبر همچنین حرکات روده را بهبود می بخشد و باعث دفع بهتر مواد زائد از بدن می شود.
10- خواص چای جو برای دیابت نوع 2
چای جو به دلیل داشتن منیزیم می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. منیزیم یک ماده معدنی است که نقش مهمی در تولید انسولین و نحوه استفاده بدن از قند دارد. فیبر محلول موجود در این ماده غذایی نیز باعث کاهش جذب قند در جریان خون می شود. به همین دلیل گفته می شود که کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 یکی از خواص چای جو است.
11- فواید چای جو برای درمان غلظت خون
نوشیدن چای جو به تنظیم سطح کلسترول و قند خون کمک می کند، به همین دلیل می تواند تأثیر مثبتی در کنترل غلظت خون داشته باشد. با این حال، اگر مشکل خاصی در این زمینه دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
چای جو را چگونه تهیه کنیم؟
برای تهیه چای جو می توانید از جو بو داده یا چای کیسه ای استفاده کنید. این محصول را می توانید از فروشگاه های اینترنتی و داروخانه ها تهیه کنید.
برای تفت دادن جو در خانه، کافی است آن را به دو نیم تقسیم کنید، سپس جو را در ماهیتابه خشک و داغ بریزید و به مدت 10 دقیقه یا تا زمانی که جوها قهوه ای رنگ شوند، مرتب هم بزنید. به این ترتیب میزان آکریل آمید کاهش می یابد. شعله گاز را حتما روی متوسط قرار دهید تا حبوبات نسوزند.
برای تهیه آن کافی است مقداری جو را در آب جوش بریزید و به مدت 5 تا 10 دقیقه بگذارید تا تخمیر شود، سپس می توانید آن را گرم میل کنید. به ازای هر 2 لیتر آب (8 فنجان)، سه تا پنج قاشق غذاخوری (30 تا 50 گرم) جو برشته خشک کافی است.
عوارض جانبی چای جو چیست؟
به طور کلی مصرف این چای بی خطر است و نمی تواند خطر جدی داشته باشد. اگر به غلات و گلوتن حساسیت دارید یا از بیماری سلیاک رنج می برید، این چای نمی تواند برای شما مناسب باشد.
بد نیست بدانید که جو حاوی ماده ای به نام آکریل آمید است که به نظر می رسد خطر ابتلا به سرطان پانکراس و روده بزرگ را افزایش می دهد. طبیعتا تحقیقات علمی بیشتری در این زمینه نیاز است.
نحوه استفاده از چای جو
برای بهره مندی از خواص چای جو می توانید بسته به هدفی که از خوردن این غذا دارید در ساعات مختلف روز آن را بنوشید. به عنوان مثال، نوشیدن چای جو دوسر حدود 30 دقیقه قبل از غذا می تواند به کاهش اشتها و در نتیجه کاهش مصرف کالری کمک کند. اگر میخواهید خواب بهتری داشته باشید، بهتر است شبها قبل از خواب آن را بنوشید و اگر میخواهید هضم بهتری داشته باشید، مصرف این چای بعد از غذا توصیه میشود.