مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

ترنابازی؛ دورهمی شاه و وزیر در قهوه‌خانه‌های تهران

تبلیغات بنری


تیرنا به معنای «لنگ» و «پارچه» به هم بافته شده و محکم، محکوم را با این کمربند دست ساز مجازات می کردند. عبدالله درویش محقق محله کین درباره این بازی می گوید: «ترنابازی در تهران به ویژه در روستای کین که در مجالس مردانه و قهوه خانه های محلی با شور و شوق فراوان نواخته می شد، رواج زیادی داشت. البته پیر و جوان ژیمناستیک حرفه ای هم بودند. این بازی با نام های دیگری در شهرهای مختلف کشور انجام شده است. تهرانی ها به آن ترنبازی یا بازی شاه و وزیر نیز می گفتند.

به گزارش همشهری آنلاین، درویش ادامه می دهد: ابزار این بازی رتیل و لاستیک یا کاسه زانو گاو یا گوسفند است. در این بازی بازیکنان به صورت دایره ای کنار هم می نشینند و رقصنده با خواندن دعا لاستیک را پرتاب می کند. سپس بقیه یکی یکی فریم ها را انجام می دهند. هر کس در نقش شاه نشسته بود سلطان بازی می شود و به بازی دستور می دهد. پس از اینکه شاه انتخاب کرد که چه کسی وزیر شود، نقش وزیر را بر عهده گرفت. پادشاه منتخب با سؤالات مختلف برای تنبیه فردی بهانه می آورد. در این بازی مجازات هایی مانند سبیل، سماور و اتو وجود داشت.

کوچه ای به نام ترنا در محله کین وجود دارد. برخی معتقدند این ترونه برگرفته از کافه ترونای معروف محله است و البته برخی نیز آن را به ورودی آب کانال های محله نسبت می دهند. با این حال ژیمناستیک یکی از ورزش های پرطرفدار در این محله بود.

دورهم شاه و وزیر در کافه های تهران ژیمناستیک بازی مورد علاقه بچه های کن

درویش ادامه می‌دهد: «سرگرمی بچه‌های محلی همان بازی‌های محلی بود. “هفت سنگ”، “گردوبازی” و “مرمر” که در منطقه کین و روستاهای غرب تهران رایج است، بازی جالب دیگری در محله به نام “دکبازی” وجود دارد که با استفاده از استخوان آغل گوسفند انجام می شد. آغل بر روی زمین و ضربه زدن به آن از راه دور با سنگ و آجر این بازی توسط دو تا چهار نفر انجام می شد پا مثلاً عبدالله 15 پا انداخت.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *