مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

دکتر فاطمی؛ از دستگیری تا اعدام

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


بعدی- در 28 آبان 1333، دکتر سید حسین فاطمی، مدیر مسئول روزنامه باختر امروز و وزیر امور خارجه دولت دکتر مصدق، ماه ها پس از دستگیری تیرباران شد.

حسین فاطمی در جوانی به فرانسه رفت و در شهریور 1327 پس از اخذ مدرک دکتری حقوق سیاسی با پایان نامه خود با عنوان «وضعیت کارگری در ایران» از دانشگاه پاریس و اخذ دیپلم روزنامه نگاری از دانشگاه «هوت» به ایران بازگشت. مدرسه بین المللی اهود. فاطمی در مدت اقامت خود در پاریس با برخی از نشریات ایرانی-فارسی مانند «حدیق» و «مراد امروز» همکاری کرد و مقالات خود را از طریق پست ارسال کرد.

یکی از وقایع این دوره که فاطمی را بسیار متاثر کرد، ترور دوستش محمد مسعود، مدیرمسئول روزنامه مرد مروز در سال 1326 در خیابان اکباتان تهران بود. بعدها گفته شد که حزب توده پس از انتشار مقاله ای علیه خواهر شاه، اشرف، مبنی بر خرید یک پوستین گران قیمت، اقدام به ترور مسعود کرد، به طوری که افکار عمومی خانواده سلطنتی را مسئول این ترور دانست. محمد مسعود از روزنامه نگاران افراطی بود که در روزگار احمد قوام السلطنه در روزنامه خود نوشت: برای خدمت به ملت و جامعه تعهد می کند که یک میلیون ریال به متجاوز یا وارث کسی که متجاوز است بپردازد. قائم را نابود می کند.» سلطانه در دوره خود، یعنی قبل از سقوط حکومت».

فاطمی در یکی از مقالات خود که از پاریس فرستاده است، می نویسد: «وضعیت ایران بر ناامیدی و ناامیدی من بسیار می افزاید، زیرا این رهبران ما اصلاً دنیا را نمی بینند و حتی اخبار روزشان را هم نمی خوانند محاسبات صددرصد اشتباه است و من مطمئنم که تمام اقدامات و حرکات آنها علیه میهن و میهن است.

آخرین فریاد قبل از شلیک

خبرنامه باختر امروز

فاطمی بلافاصله پس از بازگشت به ایران، «باختر امروز» را در 17 مرداد 1328 به یاد «مرد روز» محمد مسعود با همراهی نصرالله شیفته و روزنامه نگاران جوان آن زمان منتشر کرد که از جمله آنها محیط طباطبایی بود. جلال نینی، ذبیح الله المنصوری و دیگران. زندگی امروز باختر در دوره اول زیاد نبود. چرا که پس از انتقاد شدید دکتر فاطمی از دولت سعید مبنی بر ممانعت از تصویب قرارداد «گاز گلچیان» در روزهای پایانی مجلس پانزدهم، امروز در شماره چهارم باختر تعلیق شد. با نزدیک شدن به تاریخ شانزدهم انتخابات و احتمال تقلب در انتخابات، در 22 مهر 1328 تعدادی از روزنامه نگاران مخالف دولت و تعدادی از رهبران احزاب ایرانی به رهبری مصدق دربار را محاصره کردند. این تحصن اگرچه پایانی نداشت، اما زمینه ساز تأسیس جبهه ملی شد و امروز باختر به محلی برای درج افکار و نظرات این طیف سیاسی تبدیل شده است. با تشکیل مجلس شانزدهم تعدادی از نمایندگان آن وارد جبهه ملی شدند و دکتر فاطمی توانست به عنوان نماینده مردم وارد مجلس شود.

نماینده مجلس و سخنگوی رسمی دولت

اندکی پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت در مجلس، محمد مصدق نخست وزیر شد. در اردیبهشت 1330 در جریان معارفه هیات وزیران، دکتر فاطمی از سوی مصدق به سمت معاونت مجلس و سخنگوی رسمی دولت منصوب شد، هرچند فاطمی به دولت پیوست، اما در همان روز در میان همکاران خود حاضر شد باختر الیوم و درخواست کرد که سبک قبلی او را که مبتنی بر انتقاد از سیاست های دولت و انتقاد از عملکرد وکلا و سناتورها بود، دنبال کنند.

ترور در قبرستان زهیرالدوله

در بهمن 1330 انتخابات مجلس هفدهم برگزار شد و دکتر فاطمی مجدداً به نمایندگی از مردم تهران انتخاب شد اما در شامگاه 25 بهمن 1330 در حالی که چهارمین سالگرد ترور محمد مسعود بود. وی در قبرستان ظهیرالدوله شمیران پشت تریبون ایستاده بود و گفت: گلوله ای که مغز مسعود را کشت، ایران را آشفته کرد، ایران را تکان داد، توسط یک نوجوان 15 ساله به نام محمد مهدی عبد خدایی شلیک شد. عضو انجمن فدائیان اسلام، و الفاطمی که در این سوءقصد به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود، به بیمارستان منتقل شد، اعتبارنامه مجلس هفدهم را در فروردین 1331 در بیمارستان دریافت کرد و پس از بهبودی نسبی در 28 خرداد رفت. در سال 1331 به همراه هیئت ایرانی برای دفاع از حقوق ایران در کشور به لاهه رفت و از آنجا برای معالجه به آلمان رفت و تا مهرماه همان سال از صحنه سیاسی کشور دور ماند.

استعفای حسین نواب و آغاز به کار وزارت فاطمیون

پس از قیام 30 تیر و درگیری شدید شاه و مصدق، به تدریج در میان طرفداران مصدق اختلاف و تفرقه پدید آمد. پس از تصمیم مصدق برای قطع رابطه با دولت انگلیس، حسین نواب، وزیر امور خارجه مصدق، این تصمیم را رد کرد و استعفا داد. فاطمی که تازه به ایران بازگشته بود، از سوی مصدق به سمت وزارت خارجه منصوب شد. وی بلافاصله پس از انتصاب به این سمت در 28 مهر 1331 سفارت انگلیس را تعطیل و روابط دیپلماتیک خود را با این کشور به حالت تعلیق درآورد. او در طول 9 ماه وزارت خود موفق شد دخالت دربار در روابط خارجی ایران را محدود کند و 85 کارمند وزارت خارجه را که از خانواده های قدیمی اشرافی بودند، اخراج کرد. در ایام فاطمیه نیز اساسنامه جدیدی برای وزارت امور خارجه نوشته شد و با راه اندازی کنفرانس های منطقه ای با حضور سفرای ایران در سایر کشورها به منظور ارزیابی سیاست خارجی ایران و جایگاه جهانی آن، تحولی اساسی رخ داد. در جهت گیری های دیپلماتیک کشور.

خواهان مجازات کودتاچیان در صحنه باشید

در شرایطی که دولت مصدق توانست با رهایی از درگیری های خارجی به تدریج مشکلات کشور را حل کند، در نیمه شب 3 مرداد 1332، یگان ویژه گارد سلطنتی بر اساس طرح کودتا، خانه فاطمیون را محاصره کرد. وزیر امور خارجه او را دستگیر و به کاخ سعد منتقل کرد و به همراه تعدادی دیگر از اعضای دولت مصدق زیر نظر گرفت. اما سرهنگ نعمت الله نصیری، رئیس گارد شاهنشاهی و افسر مسئول صدور دستور عزل مصدق، دستگیر شد و کودتا خنثی شد. شاه و همسرش که در کلاردشت منتظر نتیجه کودتا بودند به عراق گریختند. در صبح روز 25 اوت، زمانی که توطئه اعلام شد، اعضای دولت و رهبران جبهه ملی با نخست وزیر دیدار کردند. این همان موضوعی است که مصدق با آن مخالفت کرد.

پس از واقعه 9 تیر 1331 در مرداد همان سال، مصدق در متنی که پشت قرآن نوشته بود به شاه اطمینان داد: «اگر بخواهم عمل کنم با قرآن دشمن خواهم بود. بر خلاف قانون اساسی و همچنین در صورت تخطی از قانون اساسی و تغییر نظام کشور.» من ریاست جمهوری را می پذیرم».

با این سوگند که مصدق بر اساس آن خود را وفادار به مشروطه می‌دانست، پس از خروج شاه از کشور، در اندیشه او جایی برای اعلام جمهوری باقی نماند. اما فاطمی در سرمقاله امروز باختر، عملیات افسران آزاد در مصر را با عملیات خنثی سازی کودتا مقایسه کرد و خواستار پایان حکومت 12 ساله شد و تمایل خود را برای اعلام جمهوری اعلام کرد.

آخرین فریاد قبل از شلیک

کودتای 28 مرداد و دستگیری فاطمی

میل به اعلام جمهوری به سرعت محو شد. زمانی که کودتای مخالفان دولت در 7 مرداد 1391 به سقوط دولت مصدق و بازگشت شاه انجامید. پس از این ماجرا، فاطمی نیز مانند دیگر رهبران جبهه ملی مخفی شد. زیرا بر اساس اقدامی که فاطمیان در زمان مصدق انجام دادند که مبنی بر تلاش برای عزل شاه و اعلام جمهوری بود، وی در راس فهرست تحت تعقیب قرار گرفت. ناپدید شدن حسین فاطمی حدود هشت ماه به طول انجامید. اما ماموران دولت کودتا سرانجام او را دستگیر کردند.

روزنامه عصر اطلاعات آن روز در خبری با عنوان «دکتر فاطمی امروز در یکی از منازل تجریش بازداشت شد» نوشت: «شنیده شد که سروان جلیلوند از سوی زنی به نام فاطمه که با حجاب بود، مطلع شد. ساعت سه بامداد امروز حسین فاطمی در یکی از منازل واقع در امامزاده قاسم شمیران مخفی شده بود و با همراهی سرگرد علی اکبر مولوی و تعدادی از ماموران به فرمانداری مراجعه و دستگیر شد. دکتر فاطمی.

روز بعد اطلاعات گزارش داد که فاطمی در حین انتقال به زندان القصر مورد تعرض قرار گرفته است. این اطلاعات نوشت: «بعدازظهر دیروز که تحقیقات مقدماتی با دکتر فاطمی در فرمانداری نظامی به پایان رسیده بود و وی توسط مأموران نیروی انتظامی به زندان قصر منتقل می شد، ناگهان فردی ناشناس از میان جمعیت به وی حمله کرد و به عنوان در نتیجه فاطمی مورد حمله قرار گرفت. او سه ضربه چاقو خورد و به بیمارستان منتقل شد. دکتر فاطمی به جای زندان به بیمارستان الشهربانی منتقل شد و بلافاصله با عمل جراحی خونریزی قطع شد.

وضعیت دکتر فاطمی مساعد است و هم اکنون در زندان پادگان القصر به سر می برد. یک روز بعد باز هم در گزارشی از وخامت حال فاطمی نوشت: «به دلیل اتفاقاتی که روز قبل برای دکتر فاطمی افتاد، بیماری قبلی وی تشدید شد و از بعدازظهر دیروز مقداری خون استفراغ کرد و به این ترتیب. روحیه دکتر فاطمی بدتر شد و به دستور شاکی سرلشکر نظامی به بیمارستان ارتش منتقل شد و در جلسه مشاوره پزشکی که بر بالین دکتر فاطمی برگزار شد، اظهارات زیادی مبنی بر اینکه ناراحتی دکتر فاطمی مربوط به بیماری قبلی وی است، مطرح شد.

آخرین جملات فاطمی: بسم الله الرحمن الرحیم; پایندی ایران زنده باد دکتر مصدق

فاطمی حدود یک سال با همین وضعیت پزشکی در زندان ماند تا اینکه محاکمه او در مهرماه 1333 به همراه دو شخصیت ملی دیگر، دکتر شایگان و مهندس رضوی آغاز شد. فاطمی در این جلسه در پاسخ به این اتهامات گفت: در حال حاضر دیگر در تظاهرات و عوام فریبی نیستم و به مرگ خود یقین دارم و آنچه می گویم از حق است. ما از جنبشی به رهبری دکتر مصدق حمایت کردیم که هدفی جز عزت و استقلال کشور نداشت. من کشته خواهم شد زیرا اولین اقدام من در وزارتخانه بستن سفارت و قطع رابطه با انگلیس بود. من ناامید نیستم از هر قطره خونم هزاران درختچه می روید و خدای متعال از این مردم مظلوم استعمار منفور انتقام خواهد گرفت.

روزنامه در 28 مهر 1333 هجری شمسی پس از برگزاری 10 جلسه در دادگاه از صدور حکم اعدام برای وی خبر داد: «اولین دادگاه عادی محاکمه ارتش به ریاست سرتیپ قطبی و کارکنان آن سرهنگ جرحمی ال عقید.» تکشتی، سرهنگ الشیبانی، سرهنگ لشکری، سرهنگ کلشنی و دادستانی جناب سرهنگ فخر مردرسی پس از 10 جلسه و جلسه دفاع از غیرنظامیان حسین فاطمی، مهندس رضوی، دکتر شایگان و ایشان وکلای مدافع همینطور آخرین دفاعیات متهمان در نهایت ساعت 15 و 45 دقیقه روز یکشنبه 27 مهرماه ختم مشاجرات را اعلام کرد و دادگاه رای طوفانی وارد شد.

دادگاه پس از بازجویی از مدافعان متهم و وکلای آنان، نهایتاً مرجع دادستان ارتش علیه متهم، حسین فاطمی را به اتفاق آرا به اعدام محکوم کرد و در مورد غیرنظامی دکتر شگان نیز به دلیل اینکه متهم بارها و بارها در جریان ارتکاب جرم به اعدام محکوم شد. رسیدگی های مربوط به اقداماتی که وی انجام داده بود، ابراز پشیمانی کرد و خود را فردی دانست که بارها مورد تفتیش و عنایت شاهنشاه فقید و اعلیحضرت همونی قرار گرفته بود، دادگاه به اتفاق آرا وی را مستحق تخفیف تشخیص داد و او را محکوم کرد. با توجه به سابقه وی به حبس ابد محکوم شد. فرهنگی

در مورد مهندس رضوی با توجه به اینکه متهم مکرراً از اقدامات ناشی از شفای خود اظهار پشیمانی «و کتباً» کرده و عمل خود را ناشی از حوادث روز دانسته و خود را از نمازگزاران معرفی کرده و خدمت می‌نماید. امپراطور و کشور، دادگاه ماده 44 قانون جزا را مجاز دانسته است.

احکام صادره برای این سه نفر در دادگاه تجدیدنظر تجدیدنظرخواهی شد. در دادگاه تجدیدنظر اگرچه حکم حبس ابد دکتر شایگان و مهندس رضوی به 10 سال حبس کاهش یافت، اما حکم دکتر فاطمی آیینه تایید و تصمیم دولت کودتا مبنی بر اعدام وی تایید شد. چند روز بعد، در 28 آبان 1333، فاطمی با نشانه های بیماری و ضرب و شتم به جوخه مرگ کشیده شد. بعداً گزارش شد که او هنگام اعدام فریاد زد: بسم الله الرحمن الرحیم. زنده باد دکتر مصدق حامی ایران، سپس صدای رگبار گلوله در میدان تیر زرهی لشکر 2 تهران پیچید.

روزنامه اطلاعات عصر همان روز نوشت: سحرگاه امروز دکتر حسین فاطمی که در دادگاه تجدیدنظر به اعدام محکوم شده بود در میدان تیر لشکر دو زرهی هدف گلوله قرار گرفت و ساعت هفت صبح امروز این خبر از رادیو تهران پخش شد و در … بلافاصله اطلاعیه دادستان کل ارتش به شرح زیر منتشر شد: دکتر فاطمی که در اثر قیام ملی در 7 مرداد 1397 متواری شد و به اراذل و اوباش پناه برد. ، دستگیر شد. او طبق احکام صادره از سوی دادگاه عادی و تجدیدنظر به دادگاه محاکمه و به دادگاه معرفی شد تشریفات قانونی پس از اعدام، جنازه دکتر فاطمی در شهر ابن بابوی در کنار شهدای 30 پرنده به خاک سپرده شد.

تبلیغات بنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *