مجله اینترنتی همه در یک

رسانه تخصصی اینترنتی همه در یک

ترامپ و معمای مواجهه با خاورمیانه جدید

۱ دقیقه خوانده شده

تبلیغات بنری


ترامپ و پازل رویارویی با خاورمیانه جدیدآیندهآماندا تاوب، نویسنده و تحلیلگر نیویورک تایمز، در مقاله ای که در آن به دولت دوم ترامپ اشاره کرد، اشاره کرد که او (ترامپ) اکنون با حقایق خطرناک و متفاوتی در مورد منطقه خاورمیانه مواجه است و نمی تواند قبلی خود را تغییر دهد. سیاست ها در قبال این منطقه منطقه در واقع این تحلیلگر آمریکایی تایید می کند که منطقه خاورمیانه پس از عملیات 7 اکتبر حماس به شدت تغییر کرده است و باید با واقعیت های جدید در این منطقه مقابله کرد. موضوعی که سیاست های سیاست خارجی ترامپ و تیمش را تغییر می دهد، تبدیل به یک مطالبه برای واشنگتن می شود.

طبق آنچه نیویورک تایمز به نقل از همه در یک گفته است: آن دسته از کارشناسانی که رفتار و سیاست های دونالد ترامپ را دنبال و تحلیل می کنند، به خوبی می دانند که احمقانه است که بخواهیم او و اقداماتش را پیش بینی کنیم. با این حال، وقتی صحبت از حوزه سیاست خارجی آمریکا به‌ویژه رویکرد این کشور به خاورمیانه می‌شود، مسائلی پیش می‌آید که بدون شک دومین دوره او در کاخ سفید را متفاوت از دوره اولش می‌کند.

خاورمیانه از زمان عملیات 7 اکتبر 2023 ماهیت متفاوتی به خود گرفته است و اکنون موازنه قوا در منطقه تغییر کرده و اولویت های بازیگران اصلی این خاورمیانه نیز تغییر کرده است.

بعید است که بتوانیم رویدادهایی را که در آینده شاهد خواهیم بود پیش بینی کنیم. با این حال، تمرکز بر موضوعاتی که در خاورمیانه تغییر کرده اند و برای ترامپ معانی مهمی دارند، می تواند چشم اندازی قابل تامل برای آینده فراهم کند.

عملیات 7 مهر

عملیات 7 اکتبر 2023 توسط حماس علیه اسرائیل را باید به معنای واقعی کلمه در زمره رویدادهایی ارزیابی کرد که تاریخ را به قبل و بعد از آن تقسیم کرد. در این حمله حماس عملیات موفقی را علیه اسرائیل انجام داد و ده ها اسرائیلی را اسیر کرد. به گفته بسیاری از تحلیلگران، این حمله عملاً فرضیات مربوط به درگیری‌های بین فلسطینی‌ها و اسرائیل را که از سال‌ها پیش وجود داشت، در هم شکست و باعث آغاز دوره‌ای از عدم قطعیت و درگیری‌های خشونت‌آمیز شد.

در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و البته در بیشتر دوره ریاست جمهوری بایدن در کاخ سفید، خواسته های مکرر مردم فلسطین برای تشکیل کشور مستقل نادیده گرفته شد. اسرائیل کرانه باختری را به شدت تحت کنترل داشت و البته نوار غزه را به گونه ای تحت نظارت و محاصره قرار داد که به نظر می رسید این وضعیت برای همیشه پایدار خواهد ماند.
اما عملیات 7 اکتبر و جنگ ها و درگیری های پس از آن عملاً همه چیز را تغییر داد و آمریکا بار دیگر عمیقاً درگیر مسائل منطقه ای شد. واشنگتن حمایت نظامی گسترده ای از اسرائیل در قالب جنگ علیه غزه و حزب الله لبنان ارائه کرده است. در این میان، جنایات اسرائیل در غزه، کشتار هزاران غیرنظامی و البته آواره شدن بیش از یک میلیون فلسطینی ساکن در این منطقه، موجب افزایش علاقه بین المللی به موضوع فلسطین و ضرورت تشکیل یک تشکیلات مستقل شد. دولت فلسطین.

عدم تعادل بین ایران و اسرائیل

قبل از عملیات 7 اکتبر، اسرائیل و ایران شاهد تعادل خشونت آمیز اما با ثبات بودند. آنها درگیر نوعی «جنگ در سایه» بودند، اما هیچ یک خواستار جنگی تمام عیار نبودند و تعادل بازدارندگی متقابل را حفظ کردند.

اما این موازنه پس از اجرای عملیات 16 مهر و به ویژه پس از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق در سال جاری به چالش کشیده شد و جنبه انتقادی به خود گرفت. ترور اسماعیل هنیه در تهران و البته ترور سید حسن نصرالله در بیروت این بحران را عمیق تر کرد. در این راستا، ایران دو حمله موشکی بزرگ به اسرائیل انجام داد و در جبهه مقابل، اسرائیل حملات محتاطانه ای را علیه سامانه های دفاعی و تأسیسات تولید موشک ایران انجام داد.

من (نویسنده مقاله) قبلاً گفته بودم که اگر ایران و اسرائیل نتوانند تعادل جدیدی بین خود تعیین کنند، احتمال تشدید درگیری بین آنها بسیار زیاد است و می تواند کشورهای دیگر را نیز شامل شود.

عربستان سعودی و ایران؛ از جنگ سرد تا مماشات

در بیشتر دهه 2000، عربستان سعودی و ایران درگیر جنگ های نیابتی و نوعی جنگ سرد در معادلات کلی خاورمیانه بودند. رقابت آنها منجر به تشدید تنش ها در خاورمیانه شد. با این حال، این روند نیز تغییر کرده است. در مارس 2023، توافق کاهش تنش بین ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین منعقد شد. در این زمینه، دو کشور توافق کردند: بازگشایی سفارتخانه های خود در قلمرو یکدیگر، احیای توافقنامه امنیتی قدیمی بین خود، عدم هدف قرار دادن منافع یکدیگر، کاهش جنگ رسانه ای علیه یکدیگر و عدم مداخله در امور داخلی.

با این حال، بسیاری از این مسائل فقط خیال بافی هستند و مسائل واقعی نیستند. آنا جیکوبز، یکی از اعضای ارشد گروه بین المللی بحران، معتقد است آنچه بین ایران و عربستان سعودی رخ داده نوعی «آرامش محتاطانه» است. با این حال، گرمی روابط دو طرف در هفته گذشته تأثیری عینی نشان داد. در همین راستا مقامات ارشد نظامی ایران و عربستان سعودی در تهران دیدار کردند. در همین حال، به نقل از خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، رئیس جمهور ایران با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و حاکم غیررسمی این کشور تلفنی مستقیم گفتگو کرد.

این گفتگوها پیامی قوی به خصوص به ترامپ می دهد که در سال 2024 دوباره در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شد. این پیام همچنین این است که منطقه کنونی با منطقه ای که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در کاخ سفید در آن زندگی می کرد بسیار متفاوت است. به بیان ساده، ماهیت روابط ایران و عربستان سعودی در حال حاضر با گذشته متفاوت است.

یک شکست بزرگ برای عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل

پیش از عملیات 7 اکتبر، عربستان سعودی و اسرائیل در آستانه عادی سازی روابط دیپلماتیک خود بودند. این اتفاقی است که در صورت تحقق آن، بسیاری از معادلات منطقه خاورمیانه را تغییر خواهد داد. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل ابراز امیدواری کرد که چنین توافقی منجر به ایجاد نسخه خاورمیانه از ناتو شود و در قالب آن روابط اسرائیل و عربستان سعودی تقویت شود و البته جهان شاهد آنها باشد. تشدید انزوای ایران و متحدانش.

با این حال، اکنون همه چیز تغییر کرده است. جنگ‌هایی که اسرائیل در غزه و لبنان انجام داده است، آن را غیرقابل دفاع کرده است و نمی‌توان گفت که عربستان سعودی یا سایر کشورها می‌خواهند روابط خود را با اسرائیل عادی کنند. در بهترین حالت، اگر اسرائیل تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی را نپذیرد، توافقات عادی سازی به طور کامل در هوا باقی خواهد ماند. اگر به این موضوع در کنار تشدید روند آرام سازی روابط ایران و عربستان بنگریم، احتمال ظهور نظم جدید منطقه ای در خاورمیانه که در آن اسرائیل و نه ایران منزوی شده است، بیشتر تقویت می شود.

غیرقابل پیش بینی بودن اقدامات دونالد ترامپ

در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، بسیاری مدعی بودند که او استراتژی «مرد دیوانه» را در روابط خارجی دنبال می کند. این استراتژی بر این فرض استوار بود که با نمایش تصویری تهاجمی از سیاست های آمریکا و رئیس جمهور آن، از بسیاری از چالش ها علیه آمریکا و منافع آن جلوگیری شود.

اگرچه ممکن است ایدئولوگ های آمریکایی استفاده از استراتژی دیوانه را تا حدودی در برخورد با رقبای آمریکا مفید بدانند، اما رفتار غیرمنطقی با دوستان آمریکا می تواند آنها را از این کشور دور کند و این کشورها را مجبور به جستجوی اتحاد کند.

در سال 2019 شاهد حمله موشکی و پهپادی دقیق به تاسیسات نفتی عربستان بودیم. آمریکا ایران را مظنون اصلی این حادثه معرفی کرد، اما حوثی های یمن کسانی بودند که عملیات فوق را انجام دادند. ترامپ در آن زمان اعلام کرد که ایالات متحده عجله ای برای پاسخ به این اقدام ندارد. دلیل این موضع ترامپ این است که او نمی‌خواهد آمریکا درگیر یک جنگ بزرگ در خاورمیانه شود.

اساساً این رویکرد دولت آمریکا بود که باعث شد عربستان سعودی به سمت کاهش تنش با ایران حرکت کند. اکنون دولت دوم ترامپ می تواند انگیزه ها و پیام های پیچیده تری را به کشورهای منطقه برساند. نامزدهای ترامپ برای مواضع مرتبط با سیاست خارجی آمریکا با تمرکز بر خاورمیانه، سابقه چندانی در رابطه با مسائل خاورمیانه ندارند، با این حال، اکثراً حامیان وفادار اسرائیل هستند.

اگرچه ترامپ مدت‌هاست که رویکرد سختگیرانه‌ای علیه ایران در پیش گرفته است، اما طبق گفته‌های همکارم فرناز فصیحی، ایلان ماسک، یکی از افراد نزدیک به دونالد ترامپ، این هفته با دو مقام ایرانی در ایالات متحده دیدار کرد تا راه‌های کاهش سطح را بررسی کند. . دیدارها و گفتگوهایی بین دو کشور صورت گرفت.

تبلیغات بنری

منبع : پایگاه خبری fararu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *